Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A megelőzés a legjobb gyógymód

A Kapuvári Családsegítő Intézet szakmai rendezvényén a drogfogyasztás és szenvedélybetegségek megelőzése, gyógyítása, valamint Kapuvár droghelyzete került napirendre.

Illusztráció: extasy tabletta
Kapuváron a héten kezdődött az a hat hónapos rendezvénysorozat, ahol a szakemberek a szenvedélybetegségek megelőzésének, gyógyításának lehetőségeit vitatják meg.

Időben felhívni a figyelmet

Pintér Anna, a családsegítő intézet vezetője elmondta: – A helyi drogellenes feladatokat intézetünk vállalta magára. Tevékenységünk leginkább a megelőzést célozza. A prevencióra mindenképpen szükség van, időben szeretnénk felhívni mindenki figyelmét a drog veszélyeire. Intézetünk évente 18–20 fiatalt képez ki a „drog-kortárs" program keretében, akik saját környezetükben segítenek a megelőzésben. A minapi drogrendezvény inkább szakmai jellegű volt, jellemzően pedagógusokat vártunk, de szervezünk kimondottan fiataloknak szóló előadást is. A rendezvénysorozat havonta egy előadást jelent.

Gyermekkori trauma

Ottó Mariann pszichiáter a szenvedélybetegségek kialakulásáról, hatásairól és gyógyításáról beszélt. Szerinte is a megelőzés az a terület, ahol a legnagyobb eredmények érhetők el. A szenvedélybetegségek közé sorolta az alkoholizmust, dohányzást, drogfogyasztást, sőt, az evési kényszert is. Ezek kialakulása valamiféle gyermekkori traumára, devianciára vezethető vissza. Ottó Mariann szerint napjaink törvénykezési gyakorlata nem igazán felel meg a kihívásoknak.

A jelenlegi kapuvári droghelyzetről Horváth László őrnagy, a Kapuvári Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezető-helyettese tájékoztatott.
A statisztikák szerint 2003-ban a helyi rendőrség három esetben indított eljárást drogügyben kilenc személy ellen. Sajnos közülük ketten fiatalkorúak.

Csoportos fogyasztás

– Jellemzően a füves cigik jelentek meg Kapuváron, egyéb, például diszkódrogokkal még nem találkoztunk, pedig idén már többször tartottunk razziát a helyi szórakozóhelyeken, keresőkutyák bevonásával is – tájékoztatott Horváth László.

A rendőrség tapasztalata szerint a csoportos fogyasztás jellemző a fiatalokra, s ha valaki lebukik, környezetében biztosan találnak még két-három drogost.

Az osztályvezető-helyettes a szülők felelősségét hangoztatta, mivel a drogfogyasztás már a korai szakaszban észlelhető a gyerek megváltozott viselkedéséből.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsófi tanító néni és a rettegett székláb

Hatvanhárom év után először találkoztak a vitnyédi elemi iskola 1940-ben végzett növendékei. A… Tovább olvasom