Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

A megbocsátás

„Békességet hagyok rátok, az én békémet adom nektek. Én nem úgy adom nektek, amint a világ adja.” (Jn. 14/27.)

Gyűlölködő korban élünk. Mélységesen szomorú, hogy generációk nőnek fel úgy a szemünk előtt, hogy azt gondolják, mindez a demokrácia természetes tartozéka. Elég csak kinyitni a rádiót, televíziót vagy belelapozni valamelyik újságba: erőszak, fröcsögő indulatok.

Mindeközben viszont változatlanul békét áhít a világ. Ugyanakkor nap mint nap, újabb és újabb konfliktusokba vagyunk „kénytelenek" bonyolódni. A legjobb szándék mellett válhatunk „áldozattá". A szavakkal könnyen dobálózunk – bárkivel könnyen elhitetjük, hogy minden rendben van –, de vajon mi van belül? Azt mondja a száj: bennem béke van, én megbocsátok, azonban változatlanul gyűlölettől izzik a szív.

Mindenfajta békesség feltétele a kiengesztelődött szív szeretete, azaz a megbocsátani tudás képessége. (Ez nagy-nagy kegyelem, melyet áldozatok és bizakodó imádság révén nyerhet el az ember.) Hogy mindenkor hitelesek tudjunk maradni, szükségünk van erre a krisztusi békességre. E nélkül ugyan még lehet az ember vallásos – „szorgalmasan" teljesítheti kötelességét –, de a személyes szeretet hívására képtelen lesz válaszolni, mert „megnémul" a belé ragadt harag, indulat és neheztelés töviseitől.

Jóllehet, nagyon sokan globális világbékéről álmodoznak, miközben otthonaikban indulat és feszültség uralkodik. Egyfelől a túlérzékenység, másfelől az agresszivitásba hajló türelmetlenség szorításában élünk. Sajnos ez a mentalitás már nemcsak az utca emberét vagy a munkahely légkörét feszélyezi, hanem sok helyütt az otthonokba is beférkőzött. A kiengesztelődéshez szükség van az akaratunkra, a szívünkre és a szeretetünkre. De vajon hogyan is lehetne békesség a társadalomban, amíg békétlenség uralkodik a családi otthonokban?

Krisztus békességét a hozzá törekvő emberre bízta, hogy azt kovászként élje meg mindennapi életében, ám nagyon gyakran éppen ő teszi a széthúzás és békétlenség eszközévé.

Kovács András

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elutazika Bokréta

Az „Örömtánc" című műsorát mutatja be a hétvégén kezdődő görögországi nemzetközi fesztiválon a… Tovább olvasom