Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A megbékülés reménye élteti

Csorna díszpolgára lett Horváth Elemér Amerikában élő, csornai születésű költő. Kitüntetésében azt látja: a nemzedékek kezet nyújtottak egymásnak, hogy ő továbbra is csornai marad.
A díszpolgári cím bizonyítja, hogy ötvenéves száműzetés után is a csornai közösséghez tartozik.
Nemzeti ünnepünkön a csornai önkormányzat képviselő-testülete a „Csorna Város Díszpolgára" címet adományozta Horváth Elemérnek. A jelenleg az Egyesült Államokban élő, csornai születésű költőnek a megtisztelő kitüntetést a városi ünnepségen adta át Papp József polgármester.

– Nem hittem volna, hogy érzelmileg ennyire hat rám az esemény – mondta a díj átvétele után a Kisalföldnek Horváth Elemér. – Messziről úgy láttam, hogy Magyarországon bizonyos jellegű polgárháború folyik, ami azt jelenti, hogy a magyarság egyik fele nem áll szóba a másikkal. Nemcsak politikai megosztottságról van szó, hanem vallási, kulturális és egészen apró dolgokról, ami nekem nem tetszik.

Erre mi történik most? Csornai fiatalok kezdeményezésére kitüntettek szülővárosomban, hirtelen mintha a nemzedékek kezet nyújtanának egymásnak. Nagyon remélem, hogy végre megbékülünk egymással, nem bántjuk egymást. Az ünnepség nagy leckét adott nekem abból, hogy mit jelent egy közösség tagjának lenni. Hetvenévesen – amiben benne van jó ötvenéves száműzetés idegenben – ezt kimondani: ide tartozol, a miénk vagy, ismerünk – igazán nagy dolog. Én eddig is csornai voltam, annak éreztem magam, amit bizonyított néhány éve az érettségi találkozónk, ahol a srácokkal ott folytattuk, ahol ötven évvel ezelőtt abbahagytuk.
Horváth Elemér érdeklődésünkre elmondta: sajnos ritkábban tud hazajönni, mint ahányszor valójában szeretne.

– Amerika ahhoz messze van, hogy rendszeresen hazajárjak. Hetvenévesen már nem ugrál olyan könnyen az ember, mint korábban, meg kell gondolni az utazást. Ha valaki egy csoda folytán le tudna venni rólam harminc-negyven évet, az nagyon jó lenne, de hát ilyen orvosság még nincs – jegyezte meg Csorna díszpolgára.

Az alkotóról dióhéjban

Horváth Elemér 1933-ban született Csornán. A városban érettségizett, felsőfokú tanulmányait az ELTE-n, majd Firenzében, Rómában és New Yorkban végezte. 1962 óta él az Egyesült Államokban. Miközben nyomdászként dolgozott, szerkesztője volt a Szivárvány című chicagói folyóiratnak. Számos magyar és nemzetközi irodalmi díjjal tüntették ki. Műveiben gyakran idézi fel szülőföldjéhez, a Rábaközhöz kötődő emlékeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A strand megnyitását ünnepelték

Harminc kilométeres, egész napos úszással ünnepelték meg amatőr sportolók a csornai termálfürdő… Tovább olvasom