Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

A mátrixban nincs egyeske és ketteske

A kapuvári Lumniczer Sándor-kór- ház vezetése nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy az intézményt országosan el- és megismerjék. A betegek biztonságos ellátását a képzett szakmai gárda s az egyre jobb műszerezettség biztosítja.
– A 350 embernek munkát adó kórházunk rendezett körülmények között működő intézmény. Műszerezettségünk több szakterületen már a minimumfeltételek elvárásai felett van. Megfelelő a szakorvosi gárda, tapasztalt szakorvosok és ápolószemélyzet dolgozik nálunk – jellemezte röviden a Lumniczert dr. Ballagi Farkas igazgató főorvos.
Megtudtuk: az angiológiai osztály évtizedek alatt országos, sőt, nemzetközi hírre tett szert, sok beteget látnak el itt. A gyógyításra szorulók több mint 90 százaléka távoli vidékekről érkezik, bevételt hozva az intézménynek, s ez is hozzájárul a pozitív kórházkép kialakításához is.

Átlag feletti ágykihasználtság

– Az aktív ellátásra is ugyanez vonatkozik. Forgalmas a járóbeteg-ellátásunk. A kórház ágykihasználása az országos átlag fölötti, amióta az új mátrixrendszerben dolgozunk. A rehabilitációs osztályé például megközelíti a száz százalékot – magyarázta az igazgató, aki fontosnak tartja, hogy 2000 óta ISO 9001 minőségi rendszerben dolgoznak és menedzselik az intézményt.

– Nyilván nem lehet összehasonlítani bennünket egy megyei kórházzal. Egy városi gyógyhely a maga progresszivitási szintjén látja el a betegeket. Akiket itt nem tudunk ellátni, elküldjük olyan intézetbe, ahol megkapják a megfelelő gyógymódot – mondta végül dr. Ballagi Farkas.
A helyi orvosi kamara elnöke, dr. Kriszt András szakmailag és a feltételeket tekintve is nagy dolognak tartja, hogy a megye kórházaiban dolgozó orvosok vállalnak ügyeletet Kapuváron.

– Az aneszteziológiára a megye összes kórházából jönnek hozzánk kollégák. A betegek is elégedettek az ellátással. Az a tapasztalatunk, hogy ha valaki tőlünk gyógyultan távozik, egy esetleges újabb betegsége esetén sem akar máshová menni. Ehhez persze a szakmai és technikai feltételeken kívül az is hozzájárul, hogy itt személyes a kapcsolat a betegekkel. Nálunk nincsenek „egyeskék", vagy „ketteskék".

Száz ágyon, négy alapszakmában

– Az, hogy ez így lehet, abból adódik, hogy az aktív fekvőbeteg-ellátás a százágyas mátrixrendszerben működik, ahol a négy alapszakma képviselteti magát. Szakmaközi munkacsoportok gyógyítanak, átnyúlva a klasszikusan vett osztályhatárokon. Ez a munkamegosztás az ágyak rugalmasabb kihasználását, aktuális forgalomhoz illeszkedő feltöltését is elősegíti. A sebészet példáját említve, nyolc szakorvossal van a Lumniczernek szerződése, s megemlíthető, hogy a munkában három osztályvezető főorvos vesz részt – vette át a szót dr. Nagy Attila osztályvezető főorvos.

A főorvos elmondta, hogy az Európai Unióban a mátrixrendszer bevált működési forma. Lehetőséget ad arra, hogy egy kisebb kórházat a lehető leggazdaságosabban lehessen vezetni. Kapuváron is lényegesen kevesebbet költenek a bevezetése óta.

– Az elmúlt két évben a kórházban nagy szervezeti és személyi változások történtek. Igyekeztünk minél több jó szakembert – akár szerződéssel is – bevonni a munkába. Eddig is több korszerű műszert szereztünk be a tulajdonos önkormányzat bevonásával, s a napokban a sebészeti műtőben „munkába áll" egy altatógép, s a rövidesen megérkező ultrahangos diagnosztikai készülék ugyancsak hozzájárul ahhoz, hogy a betegek biztonságban érezzék magukat nálunk – mondta el dr. Nagy Attila.

A kórházban ma délután egy 13 millió forint értékű altatógépet adnak át.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utak mentén emlékjelek

Rábaköz-szerte út menti keresztek, szobrok és oszlopok „vezetik” az utazót. Ezek közül… Tovább olvasom