Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

A másfél milliárdban benne van a Rába-csapolás?

Rába Szövetség létrehozásán gondolkodnak a folyó melletti települések vezetői. Reményeik szerint a szervezet hatékony tárgyalópartnere lesz mind a vízügyeseknek, mind a szakminisztériumnak.
Rába
A Rába menti települések vezetői aggódnak folyójukért, nem szeretnék, ha a Balaton vízpótlását a Rábából oldanák meg. Rövidesen szövetséget hoznak létre, mely reményeik szerint sikerrel veszi fel a versenyt a balatoni régióval. Hamarosan Soboron környezetvédelmi Rába-napot tartanak, melynek célja, hogy bemutassák a vidék értékeit. A rendezvény szervezője Nemes László sobori polgármester.

– Sokat beszéltünk már a problémáról, ideje, hogy tegyünk is valamit a folyó érdekében és ez elsőként a Rába-nap lesz – sommázta véleményét röviden Nemes László. – Sajnos, a baljós árnyék nem múlt el a folyó fölül, hiszen a tanulmányok készülnek a megcsapolásáról és Persányi miniszter úr reagálása (Kisalföld, 2003. július 17.) sem megnyugtató. Ugyanakkor nem ismerjük azt a negyvenhét pontos kormányhatározatot sem, amely a Balaton vízpótlásáról szól, de félő, hogy abba a másfél milliárd forintba, amit jövőre kap a balatoni régió, beépítették a Rába lecsapolásának költségeit is.

Nem a Balaton ellen, hanem a Rábáért

A rövidesen megalakuló Rába Szövetségtől azt várják, hogy méltón képviselje a Rába-völgy érdekeit, értékeit. A szervezet megalakítását is Nemes László koordinálja.

– A Rába-nap egyik fontos mozzanata a szövetség életre hívása, hiszen a nagyon erős Balaton-lobbival – amit polgármester-kollégáim közül többen csak lángoslobbiként emlegetnek – csak hatékony összefogással tudjuk felvenni a versenyt. Az idő sürget, hiszen év végéig felelős döntést kívánnak hozni a minisztériumban. Nekünk most az a feladatunk, hogy bemutassuk a sokszínű Rába természeti, földrajzi, néprajzi, környezeti, kulturális értékeit és felhívjuk a figyelmet: ha ezt elveszik tőlünk, az egész ország lesz szegényebb.

Nemes László szerint nemcsak a politikusokat, környezetvédőket kell megszólítani, hanem mindenkit, aki egy kicsit is aggódik a folyó sorsáért. A Rába-napra is olyan rendezvényeket próbáltak meg összeállítani, amelyek minden réteghez, minden korosztályhoz szólnak. A sobori polgármester fontosnak tartotta kiemelni: nem a Balaton ellen küzdenek, hanem a Rábáért. Nemes László polgármesteri irodájában például egy balatoni tájkép látható a falon.

– Évek óta kint van ez a fotó, ami azt jelzi, hogy számunkra a „magyar tenger" is fontos, szeretjük, mivel az ország egyik legszebb vidéke. Azt viszont nem szeretnénk és megakadályozzuk, hogy csupán a turizmus miatt tönkretegyék a Rábaközt és előidézzenek egy második szigetközi katasztrófát – jelentette ki Nemes László.

A környezetvédelmi Rába-nap július 26-án lesz Soboron. A programban szerepel Rábáért futballkupa, ügyességi vetélkedők gyerekeknek, kulturális műsor, konferencia és élő láncos tiltakozás a töltésen. A nap a Rába-parti partival zárul.

Kapcsolódó cikkek  >>

Az elterelés egy a lehetséges megoldások közül (2003-07-16) >>
Ellenzik a Rába-csapolást (2003-02-27) >>
Átalakulóban a vízi világ (2003-04-01) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elterelés egy a lehetséges megoldások közül

Országgyűlési képviselők kérdezték a szakminisztert a Rába folyó jövőjéről. Persányi Miklós szerint… Tovább olvasom