Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

A marihuána a leggyakrabban használt drog

Csökkenő számú közlekedési baleset, kismértékben növekvő bűncselekmény és országosan harmadik felderítési eredményesség jellemzi a Kapuvári Rendőrkapitányságot.

A kapuvári önkormányzat képviselő-testületének legutóbbi ülésén Kiss Zoltán alezredes, kapitányságvezető számolt be a helyi rendőrség munkájáról. A kapitány kiemelte, területükön csökkent a közlekedési balesetek, kissé növekedett a bűncselekmények száma az elmúlt évekhez képest. Kiss alezredes tájékoztatójában kiemelte, a kapuvári rendőrök minden száz bűncselekményből több mint hetvenet felderítenek, amivel országosan a harmadik helyet sikerült megszerezniük.

A képviselőknek adott tájékoztatóból kiderült, jelentősen – 96-ról 73-ra – csökkent a körzetben a közlekedési balesetek száma. Ezen belül a súlyos sérüléssel végződők száma 15-ről 13-ra, a könnyűeké 26-ról 21-re mérséklődött. – Ami természetesen örvendetes, hogy éppen a legforgalmasabb utak ellenére csak egy halálos baleset volt az elmúlt évben területünkön – mondta a kapuvári kapitány.
A bűncselekmények száma kismértékű – 6,6 százalékos – emelkedést mutat a városban és környékén. Tavaly 290 bűncselekmény vált ismertté. Az összes eset közül kettővel (38-ra) nőtt a személy elleni, 18-cal a vagyon elleni bűncselekmények száma (138).

Kiss Zoltán a statisztikából kiemelte, a fiatalok hétvégi szórakozásához köthető garázdaságok száma sajnos stagnál az utóbbi öt évben. – Az elkövetők között számos „visszatérő vendégünk" van, akik a hétvégi éjszakában szinte rendszeresen keverednek konfliktusba – fogalmazott a rendőrkapitány. Kapuváron tavaly 27 garázdaság volt, melyből 6 köthető valamelyik szórakozóhelyhez. A kapitány kiemelte, a városban és környékén nem volt a köznyugalmat erősen befolyásoló (például életellenes) bűncselekmény. A kapuvári statisztikák szerint a város és környékének jellemző elkövetője 25 és 59 év közötti, magyar férfi.

A Kapuvár és környéke kábítószerhelyzetére utalva Kiss Zoltán elmondta, keményebb drogokkal nem találkoztak munkatársai, a környéken jellemzően a marihuána került a rendőrség látókörébe leggyakrabban.

Kiss Zoltán beszámolójában szólt az idei tervekről is. Eszerint többek között a betöréses lopást és a gépkocsifeltöréseket, lopásokat kezeli kiemelten a kapuvári rendőrség.

– Nagy hangsúlyt fektetünk a közlekedési morál javítására is. Ezen belül az ittas járművezetés visszaszorítására – jelentette ki a kapuvári rendőrségi vezető. Utóbbiról megtudtuk, a tavalyi évben 9500 alkalommal szondáztattak a rend őrei, melyből 41 esetben színeződött el a szonda.
A kapuvári közbiztonság helyzetét jónak ítélik a városban. Ahogy egy helybéli megjegyezte, természetesen más a véleménye annak az idősnek, akit éppen utazó bűnözők rámoltak ki, mint akit nem, ám utóbbiak véleménye nagyjából egybehangzóan jó.

Varga Péterné érdeklődésünkre elmondta: az utóbbi hetekben számos alkalommal járt este, hétvégén a belvárosban és feltűnt neki a nagyobb rendőri jelenlét.

– Bár a köznyelv többször emlegeti a randalírozó fiatalokat a hétvégi éjjeleken, én ilyenekkel nem találkoztam – jegyezte meg a kapuvári hölgy. Azt is hozzátette, munkanapokon sok esetben látja az autósokat igazoltató rendőröket, ez is biztonságérzetet ad a helyieknek, hiszen így esetleg kiszűrhetők a szabálytalankodók. – Ami talán még hiányzik, az a több köztéri kamera, főleg a Fő téri parkok környékére – mondta Vargáné Marika. Úgy véli, a felújított parkokat nem megfelelően használja a fiatalabb korosztály, ami már a városkép rovására is mehet, nem beszélve a ráfordított milliókról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A LEADER-ben bíznak leginkább

Pályázatokban bízik Cakóháza elöljárósága, különben idei fejlesztéseik elmaradnak. Tervük pedig akad… Tovább olvasom