Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

A máltaiak segítik a munkába állást

Az év elején alakult meg Kapuváron a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alternatív Munkaerő-piaci és Támogató Szolgálata. Céljuk: segíteni a munkaerőpiacról különböző okok miatt kiszorult emberek újra munkába kerülését.
Új helyen, a város központjában kezdte meg működését a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kapuvári Csoportja.

Németh Gyulától, a szervezet rehabilitációs tanácsadójától megtudtuk, a csoport jelenleg négy területen próbál meg segíteni a rászorulóknak: az alternatív munkaerő-piaci lehetőségek felkutatásával, az „Új esély", a „4M" programmal, valamint a támogatószolgálattal.

Az alternatív munkaerő-piaci szolgálat feladatai közé tartozik egyrészt az átképzési lehetőségek megkeresése, a munkanélküliek tájékoztatása, másrészt a segítségnyújtás a hivatalos iratok kitöltésében. Nyomon követik az álláshoz jutottak munkahelyi beilleszkedését is. Eddig már huszonkét embernek sikerült munkát szerezniük, bár voltak olyan jelentkezők is, akikkel az együttműködés hiányában megszakadt a kapcsolatuk.

Az „Új esély" program mentorai a helyi munkaügyi központ felügyelete mellett a hátrányos helyzetű, tartós munkanélküliek képzésével és átképzésével foglalkoznak. Az elmúlt hónapokban kőműves-, ács-állványozó-, személyi és vagyonőr, valamint varrónőképző tanfolyamot indítottak.
Németh Gyula tanácsadóként a „4M" program keretében a jogszabályi lehetőségekkel ismerteti meg a vállalatokat és a munkaadókat, ha megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak. Ez a projekt brit–magyar együttműködéssel jött létre a Zalaegerszegi Munkaügyi Központ irányításával.

A támogató szolgálat – melynek vezetője Tarr Gyuláné – mindazok számára kíván segítséget nyújtani, akiknek egészségkárosodása miatt sok gondot okoz a mindennapi élet nehézségeinek leküzdése. Tevékenységük közé tartozik: személyi segítő- és szállítószolgáltatás, valamint tanácsadás és információnyújtás.

Németh Gyula befejezésül hangsúlyozta: tervezik a fenti tevékenységi körök bővítését, s szolgáltatásaikat szeretnék kiterjeszteni a Kapuvár kistérségéhez tartozó településekre is, melyekről most készítenek szociális térképet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levélnehezék a zsanapusztai gázkitörés maradványából

Kapuvár várossá avatásának harmincötödik évfordulóján átadták a város Pro Urbe-díját dr. Gobaschits… Tovább olvasom