Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 28°C Még több cikk.

A magyar föld mindig hazavár

Két évtizede történt, hogy egy fiatal pap elhagyta az országot. Tette ezt anélkül, hogy cselekedetének előzetesen a leghalványabb jelét adta volna. Kiss György Barnabás ferences atya most hazalátogatott.
Kiss György Barnabás atya
Csornán húsz évvel ezelőtt valósággal mellbe vágta a hír az embereket, hogy a Jézus Szíve-templom káplánja teljesen váratlanul Nyugatra távozott és nem is szándékozik visszatérni. Kiss György Barnabás ferences atya ma Amerikában él, ám pappá szentelésének 25. évfordulóján első állomáshelyére, Szanyba látogatott, és a Szent Anna-kápolnánál ő mutatta be a búcsúi nagymisét. Előtte váltottunk szót az atyával.

– Jókora döbbenetet okozott a csornai hívek körében, amikor 1983-ban elhagyta az országot. Miért ment el? – kérdeztük elsőként.
– Az embereket valóban megdöbbentette a távozásom, de az egy régebbi időre visszanyúló, elhatározott lépés volt. A szerzetesrendbe vezető utamat szerettem volna legálissá tenni. De mivel az akkori rendszerben ez nem volt lehetséges, azért döntöttem így, ami akkoriban rossz szóval disszidálást jelentett.

– Egyszerre Amerikába ment?
– Először Ausztriában tartózkodtam, ahol kórházi szolgálatban és egy betegápoló szerzetesközösségben lelkipásztorkodtam. Aztán 1984 végén az ottani magyar püspök, Irányi László meghívására egy amerikai közösséget választottam. Ott kapcsolódtam abba a munkába, amit az akkori atyák, a magyar ferencesek végeztek. Például lelkipásztorkodást, újságírást, könyvterjesztést végeztem, lelkigyakorlatokat tartottam, ápoltam és erősítettem az emberi kapcsolatokat.

– Milyen volt a kezdeti időszak Amerikában?
– Európa után Amerika valóságos sokk volt, mint ahogy talán ma is az az oda érkezőknek. De akkoriban, valószínűleg fiatal koromnál fogva könnyebb volt a beilleszkedés.

– Megtartotta a kapcsolatokat az itthoniakkal, például a magyar katolikus egyházzal?
– Egyértelműen élő maradt a kapcsolatom az emberekkel és az egyházzal. Ezüstmisésként ezért jöttem vissza abba a faluba, ahol három évig szolgáltam. Mint vélhetően sokan tudják, Szany után Csornán is élhettem és szép emlékeket szereztem.

– Mikor látogatott haza először?
– 1991-ben Mindszenty bíboros úr hazahozatala és újratemetése alkalmával.

– Hogyan fogadták az itthoni rendszerváltást Amerikában, azokban a körökben, amelyekben ön tevékenykedik?
– Fontos eseménynek tartották, hisz akikkel együtt éltem, azok a korábbi rendszer és annak történelmi tévedései miatt maradtak kinn. Nagy fellélegzés követte a változásokat, olyannyira, hogy az idősebb atyák többen hazatértek és itthon szolgálatba álltak vagy megpihenni jöttek haza.

– Most miképpen gyakorolja lelkipásztori hivatását?
– Magyar plébános vagyok Detroitban, Michigan államban. A plébánián ketten vagyunk magyar ferencesek. Sokrétű a munka, négyszáz kilométeres körzetet látunk el.

„ Erősítjük a magyar hazához tartozást, a hazaszeretetet. Mi a világ minden pontján helytállunk, hisz a kereszténység és a magyarság szétválaszthatatlan. Rengeteg magyar él azon a részen, például ebből a megyéből is néhányan. Már tíz éve velük vagyok pásztoruk, barátjuk, honfitársuk."

– Említette, hogy az idősebb atyák hazatértek. Ön nem gondol erre?
– A magyar haza mindig hazavár és én hiszem, hogy valamikor hasznát vehetem azoknak a tapasztalatoknak, amelyeket külföldön szereztem. Nem zárkózom el, ha az elöljáróim úgy látják, hogy itthon is lenne munka számomra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két évtized zöldállományban

Elhivatott munkájáért Nagy László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park őrkerület-vezetője a… Tovább olvasom