Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

A magyar agrárium kicsiben

Száz hektáron gazdálkodnak, a növénytermesztés mellett állattenyésztéssel is foglalkoznak. A csornai Csukás-iskola tangazdasága jó évet zár idén.
Istállóban: Rövidesen lótenyésztő szak is indul. A gyakorlati oktatást Szabó Péter irányítja.
A csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola tanulói az elméleti oktatás mellett gyakorlati tudásukat az intézmény tangazdásában gyarapíthatják. A hetvenes években ugyan tanterület nélkül maradt az intézmény, de az 1990-es évek óta ismét saját földeken gazdálkodhatnak, jelenleg száz hektáron. Kezdetben csak növénytermesztéssel foglalkoztak, a mezőgazdasági technikusi képzés elindításával azonban tanistállót is kialakítottak.

– A mezőgazdasági technikusi oktatás négy éve szünetel, a figyelmünket inkább a gépészképzés feltételeinek javítására fordítjuk, elsősorban a növénytermesztésre koncentrálva, az állattenyésztésben a szinten tartásra törekszünk – tájékoztatott a mai helyzetről dr. Kristóf János, az intézmény igazgatója. – A tangazdaság mindenképpen fontos része a gyakorlati oktatásnak, a tanműhely és a tanterület együttesen biztosítja a lehetőséget.

A Csukás-iskola ma már száz hektáron gazdálkodik, a diákok mellett két közalkalmazotti jogállású alkalmazottjuk is dolgozik a földeken, illetve a gazdaságban.

– A növénytermesztésnek vannak nagyobb hagyományai nálunk, a vetésszerkezet kialakításában mindig is az vezérelt bennünket, hogy a Rábaközben termesztett kultúrák jelenjenek meg – mondta Szabó Péter, a tangazdaság vezetője. – Idén őszi búzánk, őszi és tavaszi árpánk, kukoricánk volt, az ipari növények között pedig a cukorrépa a meghatározó, illetve a facélia.

A piacon éppen úgy ki vagyunk téve a kemény szabályoknak, mint a többi termelő, sőt, közgazdasági körülményeink rosszabbak is. Az iskola például nem igényelhet vissza áfát, annak ellenére, hogy befizetjük, és ez jelentősen sújtja beruházásainkat, fejlesztéseinket. Elesünk a kormányzat által biztosított kedvezményektől, nem vehetünk fel hitelt és a pályázatokból is kimaradunk.

Szabó Péter szerint az idei termés nagyon jó volt, annak ellenére, hogy a kétféle búzából az egyik nem jól vizsgázott. A búza hektáronként 6,4 tonnát, az árpa 4,5-öt adott. Ezt az eredményt a szaktudás mellett az igencsak fejlett géppark is segíti.

– A gépesítés az oktatáshoz illeszkedik elsősorban, ezért mondhatjuk, hogy túlgépesített a tangazdaság, kapacitásunk nagyobb, mint amennyi a százhektáros területhez kell – folytatta a gazdaság vezetője. – Rendelkezünk egy hároméves John Deere erőgéppel, egy egyéves New Holland erőgéppel, Claas dominátor arató-cséplőgéppel és mellettük még nagyon sok korszerű munkagéppel a talajműveléshez, betakarításhoz, egyéb munkákhoz.

A gépparkot a különböző pályázati lehetőségeket kihasználva tudtuk fejleszteni. Sajnos ez idén már megszűnt, igaz, a földalapú támogatás magasabb lett. Sokat segít még a gazdálkodásban a környékbeli cégek, termelőszövetkezetek, vállalkozások által támogatott szakképzési alap.

A mezőgazdaság változásai természetesen a csornai iskolát sem kerülik el. Érintette őket is a tejválság: folyamatosan extra minőséget állítanak elő, amiért csupán 64 forintot fizet a felvásárló. Jelenleg 10 fejőstehenük van, a szaporulatot felnevelik és pótolják a kieső állományt. Van még négy anyadisznójuk, azok szaporulatát hizlalják, de tartanak birkát is és lovat.

Az idei tanévtől új szakok képzése is megkezdődött a Csukás-iskolában: dísznövénykertész és lótenyésztő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kónyi emlékek hatvannégy év után

Hatvannégy évvel ezelőtt, 1940. augusztus 30-án a második bécsi döntéssel Észak-Erdély húsz év után… Tovább olvasom