Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

A magas hődíjak és a rendszer állapota is aggasztó

Felülvizsgálja a kapuvári önkormányzat a Ras-Hő Hőszolgáltató Kft.-vel fennálló kapcsolatát. Előfordulhat, az önkormányzati intézmények leválnak a távhőrendszerről. A kifogások között a szolgáltatás magas díja és a rendszer nem megfelelő működése is szerepel.
Szökik az energia: Az Ifjúság úti kazánház teteje tönkrement, Hámori György szerint jelentős az energiaveszteség, amit a fogyasztó térít meg.
Régóta nem felhőtlen a viszony a kapuvári önkormányzat és a Ras-Hő Hőszolgáltató Kft. között. A kifogások között a szolgáltatás magas díja és a rendszer nem megfelelő működése is szerepel. Előfordult korábban, hogy a képviselő-testület a cég fűtésdíj-emelési kérését elutasította. A legutóbbi testületi ülésen szintén téma volt a társaság tevékenysége.

Kedélyborzolóan magas díjak

Hámori György önkormányzati képviselő szerint a problémák nem új keletűek, hiszen a magas szolgáltatási díjak ügye régóta napirenden van.
– Amíg a régi városgazdálkodási vállalat kezelésében volt a távfűtés, az önkormányzatnak legalább volt beleszólása a szolgáltatás működésébe. Persze a magas díjak már akkor is borzolták a kedélyeket, ami abból eredhet, hogy a kapuvári távfűtés nem alkot egységes rendszert, hanem több központtal működik – ismertette Hámori György.

– A városgazdálkodás megszűntével lépett be a Ras Építési Tervező és Vállalkozó Kft. mint a rendszer üzemeltetője. Az átütő változást a gáz megjelenésétől vártuk, a kazánok átállítását már ez a cég végezte, saját forrásából. Lehetne arról is vitatkozni, hogy az önkormányzat akkoriban, 1999-ben előnyös szerződést kötött-e a kivitelezővel a beruházás ötéves megtérülési idejével és azzal a mértékkel, ami beépült a hődíjba. Igaz, a város akkor kényszerhelyzetben volt, hiszen arra pénzük nem lett volna, hogy önerőből fejlesszenek. Később a Ras építési kft.-től jogutódként a Ras-Hő Hőszolgáltató Kft. vette át a távfűtés működtetését, teljes felelősségvállalással.

Felújítás vagy karbantartás?

A képviselő szerint a fejlesztési költségek betervezése a hődíjba jelentősen, 30 százalékkal drágította a szolgáltatást. Kérdés az is, hogy a kifutási idő lejártával hogy alakulnak majd az árak.
– A hálózatnak legjelentősebb egysége az Ifjúság úti kazánház, hiszen két intézménynek és kétszázharminc lakásnak biztosít meleget. Ez volt az egyetlen olyan eleme a rendszernek, ami már a városgazdálkodás idejében is nyereséges volt. Úgy tudom, ma már ez nem így van. Megint lehetne a szerződés hibájaként említeni, hogy az üzemeltető a kazánházra gyakorlatilag nem költ, nem őrzi az állagát.

A nézeteltérés is éppen amiatt van az önkormányzat és a cég között, hogy mi a felújítás és mit takar a karbantartás, de egy biztos: az intézményeknél és a lakossági felhasználóknál is a távhődíjak az elviselhetőség határát súrolják.

Egymillióba kerül havonta a Széchenyi fűtése

Hámori György, aki egyébként az érintett Széchenyi-iskola igazgatója és a körzet képviselője, azt mondja: náluk a téli hónapokban több mint egymillió forintba kerül a fűtés. Ellenpéldaként a Pátzay-iskolát említette, ahol nagyobb légteret fűtenek feleannyi pénzért önálló kazánjukkal. Egy kisebb lakásnál is a havi számla közelíti a húszezer forintot.
Az ötéves szerződések, amelyek a megtérülés idejére vonatkoznak, ez év végén, illetve jövő év januárjában járnak le, az önkormányzat pedig 2006-ban kapja vissza a rendszert, valamint az ingatlanokat, melyeket most a Ras-Hő használ.

Hámori György szerint egyáltalán nem mindegy, hogy milyen állapotban. Az Ifjúság úti kazánházból, illetve a csőrendszerből például a képviselő szerint szökik az energia. Legalább tizenöt százalék így a veszteség, amit a fogyasztók térítenek meg. A képviselő-testületi ülésen elhangzott, hogy az önkormányzati épületeket vegyék le a hálózatról és térjenek át önálló fűtésre.

E megoldás ésszerűségét szakértői vélemény is alátámasztotta.
– Ez a beruházás megtérülne, mert minden intézmény maga szabályozná a hőfelhasználását. Az úgynevezett „kifli" házakban már rég megindult a leválási hullám, csaknem 30 lakás lépett ki, és máris tapasztalható a különbség a díjfizetéskor. Igaz, a Ras-Hő továbbra is számlázza az alapdíjat a leválók egy részének is. A kft. szerint, ha az intézmények önállósulnak, veszélybe kerül a lakosság ellátása is, pedig az önkormányzatnak ezeken a lakótelepeken ellátási kötelezettsége van. Ha viszont most nem fordítanak gondot a rendszer karbantartására, az önkormányzat később ezt a feladatát nem, vagy csak nagyon nagy beruházások árán tudja teljesíteni.

Példa pedig van előttünk, hiszen a szomszéd kisvárosban is önálló önkormányzati cég működteti a távfűtést. Ez nálunk is megoldás lehet majd, de kérdés, hogy ki vállalja az erősen lerobbant hálózat indítását – vetette fel Hámori György.

A helyzet tisztázására bizottság áll fel Kapuváron, amely további tárgyalásokat kezdeményez a cég vezetőivel, és a jövőbeni lehetőségeket és a stratégiát kutatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyák rongálják a szováti sírokat

Panaszkodnak a szováti temetőben nyugvók hozzátartozói: szeretteik sírját rendre tönkreteszik a… Tovább olvasom