Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

A Madonna népviseletben

Rábaközi viseletben, a premontrei rendház kegyképe alapján mintázta meg Rábaközi Madonna című szobrát Horváth Róbert. – A Rábaközi Madonna címet viselő alkotásom megmintázásához a premontrei templomban látható kegykép adta az ihletet – mondta Horváth Róbert csornai szobrász.
– Ha mintázok, felidézem magamban a régi csornaiak bennem élő elbeszéléseit. Fellapozom a V. Szalontay Judit gondozásában megjelent könyveket és a nemrégen elhunyt Pájer Imre csornai történész-tanár munkáit. Ezek hatása, valamint a szűkebb hazához való ragaszkodásom ösztönzött a munkára – tette hozzá Horváth Róbert.

A szobrász csornai és kapuvári népviseletben alkotta meg a Madonnát. A közelmúltban plasztikákat is készített. Az ősi csornai dűlőneveket képzelte bele egy-egy művébe. Így készült el például a Lófuttató nevet viselő szobor. Horváth Róbert készül a Hunyadi-gimnázium jövő évi ünnepére is.
– Az iskola felhívására rendelkezésükre bocsátom az intézményben érettségizett, csornai születésű Horváth Elemér József Attila-díjas költő általam gyűjtött anyagának egy részét. Az a megtiszteltetés ért, hogy várják a szervezők az én munkáimat is. Az alkalomra szeretném megmintázni a Hudy Endre által jegyzett A csornai ütközet krónikája című hadtörténeti műben felidézett 1849. június 20-i „rettenet napját".

Olvasóink írták

  • 3. naprakész 2008. február 15. 22:29
    „Bocsánat, természetesen Gazdagné. Bár, akinek ennyi földje van, gazdané is lehet.”
  • 2. naprakész 2008. február 15. 22:27
    „Kedves Gazdané! Egy kicsit lassú a reakcióideje. A cikk december végén jelent meg. Mi tartott Önnél két hónapig?”
  • 1. Gazdagné 2008. február 01. 22:49
    „Gratulálok Róbert!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi idők csodás bodzafája fenyőágakkal

Tárnokréti - Évtizedes ünnepi emlékeit osztotta meg a Kisalfölddel a tárnokréti Buga házaspár. Kati… Tovább olvasom