Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A lópatkolástól a Honfoglalásig

Hagyományőrzést, rendezvényszervezést és többek közt karitatív tevékenységet is folytat a tizenöt éve alakult farádi Historica Hungarica Hagyományőrző Egyesület Farádon.
Helyi és az össznemzeti hagyományok felelevenítésére, őrzésére alakult meg 1997-ben Farádon a Historica Hungarica Hagyományőrző Egyesület, melynek napjainkra közel félszáz tagja van.

– Civil szervezetünk első tizenöt évének legkiemelkedőbb programja a több mint negyven szereplőt felvonultató Honfoglalás című lovas játék, melyet immár több mint tíz alkalommal mutattunk be a megye számos rendezvényén – kezdte az egyesület bemutatását Tálos Ferenc, a civil szervezet vezetőségi tagja. A lovas játékban – melyet legutóbb a hét végén mutattak be egy LEADER-pályázatból és helyi forrásokból megvalósított rendezvényen – sokszereplős életképekben mutatják be a honfoglalás kori ruházatot, hétköznapokat vagy akár a katonai szokásokat.

Hagyományőrzés: Lópatkolást is bemutattak Farádon.
Hagyományőrzés: Lópatkolást is bemutattak Farádon.

A vezetőségi tag elmondta, legújabb terveikben egy hasonló életkép rendezése szerepel, ahol a honfoglalás előtti magyar hétköznapokat mutatnák meg a közönségnek. Szalai Zoltán polgármester, az egyesület vezetője hozzátette, már a Honfoglalásban is több községbeli közreműködő vesz részt, az új szerepjátékban ismét várják a vendégszereplőket. – Ezzel a szervezet egy másik, közösségteremtő funkcióját is betölti – fogalmazott az elnök.

Az egyesület azonban nem csak a lovas játék előadására szakosodott. Hagyományőrző tevékenységük kiszélesedett a hét végén is, amikor kosárfonást, nádtetőzést és többek között a hagyományos lópatkolást is bemutatták az érdeklődőknek. – A falu legjelentősebb szervezeteként a hagyományőrző egyesület – a hét végén versenyző tűzoltókkal együtt – a falu közéletének és a határon túli kapcsolatok ápolásának (Alsójányok, Bart) is meghatározója – mondta Szalai Zoltán. Sőt, a közterületek tisztítását is vállalják, számos majdnem elfeledett helyi szokást – adventi gyertyagyújtás vagy májusfaállítás – felelevenítenek és fontosnak tartják a helyi karitatív tevékenységet is. Utóbbi keretében rendszeres beteglátogatást folytatnak a rászorulók között. Tálos Ferenc ehhez még hozzátette, egyesületük legutóbb több mint félszáz facsemete ültetésével a község szépítéséből is kivette részét.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvitték a napelemeket Bogyoszlóról

A napokban megrongálták a Virágzó Vidékért Egyesület növényvédelmi rendszerének bogyoszlói… Tovább olvasom