Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

A lomisok égetését jelezzék a hatóságoknak!

Csorna - A szemétégetők visszaszorításának leghatékonyabb eszköze a rendszeres bírság, vélik a füstöt nap mint nap viselő szomszédok.

A szemétégetés és a környezetszennyezés volt a témája a napokban egy csornai egyeztető tanácskozásnak. Az önkormányzat képviselői, a környezetvédelmi hatóság, a rendőrség és a tűzoltóság vettek részt a megbeszélésen. A helybeliek is elmondhatták panaszaikat. Kiderült: a legnagyobb gondok a városban a kis-csornai településrészen vannak.

Azon a városrészen mindennapos, hogy a lomisok sűrű, fekete füsttel borítják be az utcákat. Tüzelnek mindent, amiben ˝hasznosítható˝ anyagot, színesfémet, vasat látnak. Hűtőszekrényt, mosógépet, kábeleket, autógumikat, autókárpitot. Leggyakrabban az udvaron raknak tüzet, de sokszor előfordul, hogy a kéményen keresztül szennyezik a környezetet. Az ott élők türelme elfogyott, megoldást sürgetnek és a tüzelések végleges leállítását. Azt várták az egyeztető tanácskozáson, hogy megnyugtató választ kapnak a szakemberektől. Ha meg nem is nyugodtak, egy tanácsot azért kaptak: minden esetben, napszaktól függetlenül tegyenek bejelentést, ha tapasztalják a füstöt.

Munkaidőben a polgármesteri hivatalt, munkaidőn túl pedig a rendőrséget hívják. Ők bizonyítékot gyűjtve kezdeményezhetik az eljárást a szabálytalankodókkal szemben.
A környezetvédelmi felügyelőség képviselői úgy vélték: a helyi ügyeket helyben kezeljék és intézzék. Javasolták, hogy az önkormányzat hozzon rendeletet a hulladék tárolásáról, égetéséről. A polgármesteri hivatal munkatársai viszont arra hivatkoztak, hogy az önkormányzatinál magasabb jogszabályok már szabályozzák a kérdést. Elmondták: nem újabb paragrafusokban van hiány, hanem feljelentésekben. Az elmúlt évben mindössze három személy ellen, idén egy személy ellen indult szabálysértési eljárás kültéren történt égetés miatt. Mindegyik eset felelősségre vonással zárult. Elhangzott az a javaslat is a környezetvédelmi hatóságnak, hogy az ok-okozati folyamatokat ismerve tegyenek intézkedéseket, esetleg kezdeményezzenek magasabb szintű jogszabályváltozást, melyekkel meg lehet akadályozni, hogy a térséget sújtó jelenség megszűnjön.

Az érintett szomszédok szerint mindenképpen a bírság kiszabásával lehet elejét venni az égetéseknek. Nekik azt javasolták a szakemberek, hogy bármikor tapasztalják a légszennyezést, azonnal értesítsék a hatóságokat. Munkaidőben a polgármesteri hivatalt, munkaidőn túl pedig a rendőrséget hívják. Ők bizonyítékot gyűjtve kezdeményezhetik az eljárást a szabálytalankodókkal szemben.

Olvasóink írták

 • 15. egycsornai 2010. június 14. 21:58
  „passat beszélsz itt össze vissza...”
 • 14. GYMS 2010. június 12. 00:37
  „13.
  Álomvilágban élsz...”
 • 13. passat 2010. június 10. 20:25
  „gondolom az senkinek eszébe nem jutott, hogy a cigány, vagy a lomis, mert azért ugye nem csak cigányok lomiznak ám!!!! ugyanolyan EMBER mint bármelyikünk!Mondjuk azért egy kicsit durva, hogy a 21.században még mindig faji megkülönböztetések vannak!!!
  Egyébként meg abba is belekellene gondolni, hogy azért a lomis felkel ám hajnalba és megy több száz vagy ezer kilométer naponta!!!!
  Na meg mondjuk arról ne is beszéljünk, hogy ha nem lenne a munkahelyeken megkülönböztetés, akkor a cigányok is normálisan eltudnának menni dolgozni!!!
  Mert ugye ha bemegy egy cigány az állásjelentkezésre, az már betelt, de ha bemegy egy ,,magyar" akkor egyszerre felveszik.
  Egyébként mindenki előtt nyitva a határ!!!!!!!”
 • 12. egycsornai 2010. június 08. 20:21
  „na most komolyan! ezt vártam. nincs párt politika az ügyben, máris alig szól hozzá valaki. esetleg egy hozzá értő?? nem ez túlzás... egy hivatalnok?? amúgy elgondolkodtatónak! mit gondoltok a bírságot ki fogja kifizetni helyettük??? hát mi, ugyanis ő beballag a hivatalba a segélyér ami jár neki.... tanúja voltam olyannak hogy a kisebbségnél kikötötték a villanyt, mert nincs lé állítólag. asszonyság betipeg a hivatalba, leadja a szokásos műsort, hivatal fizet, villany újra megy. még porzott az út a hivatalnokok mögött amikor a fagyis autó jön, kisebbségi asszonyság leállítja, majd 20 ezerért vesz magnumot......... no comment”
 • 11. k2968 2010. június 07. 12:14
  „10. hozzászólás Énekes 2010.06.07. 10:01
  Ezt már annyiszor mondtuk.....összefogni....HOGYAN???? A törvény papír szerint a mi oldalunkon áll,de csak papíron....”
 • 10. Énekes 2010. június 07. 10:01
  „Tudjátok igazából ennél sokkal nagyobb gondot jelent a lomisok közelsége. Naponta több tíz esetleg száz idegen ember járkál a házad körül, az utatokat teljesen tönkre teszik, már lassan ti nem tudtok közlekedni, úgy állnak le a koszos ocska járgányaikkal, hogy nem fértek el mellettük, s a legfájóbb, hogy már nem csak a lomistól vásárolnak, hanem a környező lakóktól is lopnak. Napközben felméreik a terepet, éjjel pedig visszajárnak.
  Valahogy véget kellene vetni ennek az egésznek! Össze kellene fognunk!”
 • 9. Csajsziland 2010. június 07. 08:44
  „Erről csak annyit, hogy egy kis faluban szóltak a körzetisnek, hogy a cigányok 15-20 autóval randalíroznak, nézzenek már rájuk. A válasz: Csornáról szóltak, hogy ne foglalkozzanak velük, nézzenek át rajtuk. A polgár nem adta fel, bejelentette Csornán. Eredmény: néhány napon belül kisbusznyi rendőr lepi el a falut, a békésen bicikliző, boltba, postára menő öregeket sarcolták. Nincs személyid? 5 ezer, nincs világítás a bringán? 5ezer...
  Vérlázító!! Az eszkimók meg élik világukat tovább.
  És még valami: a napokban olvastam, hogy adóköteles a Vaterás kereskedés. Priváteladások, számla nem készül, de adót azért fizessen az állampolgár, plusz a jutalékot is. Még erre is azt mondom, ám legyen. De a lomisok mi a szart fizetnek a kintről behordott szemetekért?!”
 • 8. enzso 2010. június 06. 21:38
  „Tisztelt egycsornai: Ők nem vakok a füstre hanem nem látnak a füstben nem mindegy:D egy rendőr már lassan fél egyedül kimenni!”
 • 7. egycsornai 2010. június 06. 21:06
  „több bejelentés is volt hol rendőrségre, tűzoltóságra, jegyző felé. egy alkalommal maga a polgármester vállrándítva annyit mondott: nekik is meg kell élni valamiből. mellesleg ha egy rendőr szabálytalanságot észlel nem kellene intézkednie? vagy ők vakok a füstre?”
 • 6. Goldman 2010. június 06. 08:40
  „A szombati lomtalanítás: pénteken már nekiesett a kisebbség a motyónak kézzel-kalapáccsal. Összetörni a monitorokat, széttúrni a kirakott eszköszöket majd, mint akik jól végezték a dolgukat, otthagyva, elmenve.
  Hát ezt is szabályozhatnák és nyithanának egy hulladékudvart, hogy évközben is oda lehessen vinni a megunt dolgokat és megszüntetni a lomtalanítást. A legtöbb kidobott szemetet éppen a lomisok tették ki. Azt, amit az osztrákok már egysze kidobtak.
  A cikkben egy-egy telefonszámot adhattak volna.....és keményebben fellépni ezek ellen a mocskok ellen!”
 • 5. GYMS 2010. június 05. 22:50
  „Ma este 9 óra előtt nyugati irányból érkeztünk Csornára, de már Farád előtt lehetett látni a sűrű, fekete füstöt Kis-Csorna irányában. Remélem, hogy azóta már ott vannak a rendőrök és büntetnek! Amúgy viszont Pintér Sándornak abban igaza van, hogy ilyen szintű esetekben a pénzbírság helyett a tényleges elzárás hatékonyabb büntetés lenne! Ám legyen!”
 • 4. enzso 2010. június 05. 22:18
  „Na végre!!!! De ez kevés már régóta megy ez ott!!!!! Segélyt nem adni ha ilyet csinál illetve közmunkára befogni őket, de nem a segély miatt hanem mert ilyet csinál!!!!!!!!! Amíg ilyet csinál ha én lennék a szomszéd akkor minden nap feljelenteném az tuti. Nem nyelnék több hónapja az tuti. Viszont bántalmazni sem lehet őket mivel ha véletlenül is de történik velük valami akkor lecsuknak és annyit kapnának érte mint egy NORMÁLISÉRT!!!!!”
 • 3. Moo 2010. június 05. 18:30
  „Úgy általában kellene a lomi-mutyinak valami szabályozás!”
 • 2. dörmi 2010. június 05. 10:26
  „Segélyből bírságot fizetni!?Ez vicc ugye?”
 • 1. omm 2010. június 05. 08:59
  „"mindenképpen a bírság kiszabásával lehet elejét venni az égetéseknek"

  A túrót! Közmunka+elzárás+pénzbüntetés oszt´ majd megtudják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mezőgazdaságban is nagy károkat okoz a víz

Tovább olvasom