Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

A létszámhiány nem tesz jót a hangulatnak

Csorna - Dr. Boga Attila, a csornai kórház megbízott vezetője úgy látja: a politika az intézmény bezárása mellett döntött. A kórház azonban „úszik az árral szemben is". Ráadásul a rábaköziek is ezt várják el.
A csornai Margit Kórházat ideiglenesen dr. Boga Attila sebész főorvos vezeti. Másfél éve tart ez az ideiglenes állapot. Jelenleg 250 millió forint az adóssága az intézménynek. 370 millióról küzdötték le magukat a mostani szintre.


– Főorvos úr másfél éve vezeti a Margit Kórházat megbízottként. Hosszú távra tervez?

– Egy-két hónapról volt szó kezdetben, de már négy eredménytelen pályázaton és másfél éven vagyunk túl. Én magam nem pályázom, de megbízottként viszem tovább az ügyeket, mert van bennem kötelességtudat. Szerencsére az önkormányzati biztos és a gazdasági osztály munkatársai megbízható és jó hátteret biztosítanak. Amikor átvettem a kórházat, még 370 millió forintra rúgott a tartozás, most 250 millió. Igaz, az önkormányzat 90 millió forintos adósságrendezéssel segített.


– Most milyen a gazdasági helyzete az intézménynek?

– A napi kiadásokat fedezzük. Az elmúlt négy-öt hónapban 20 millió forintot tudtunk adósságtörlesztésre fordítani.

dr. Boga Attila
dr. Boga Attila

– A kórházat sokan egy úszóhoz hasonlítják, aki árral szemben próbál haladni.

– Amennyiben az áron a politikát értjük, jó a hasonlat. A politika ugyanis már 2004-ben elhatározta, hogy nincs szükség a csornai kórházra. Csakhogy a lakosság akarata ellenében nem merték meglépni a bezárást. A helyiek úgy döntöttek, nekik kell a kórház. Ezt a szándékot kifejezték tüntetéssel, illetve legutóbb a csekkes befizetésekkel. Sőt, egyre többször kapunk készpénzes támogatást. A Fraszt család volt az első, akik szerettük temetésén nekünk gyűjtöttek. Őket már többen követték. Nem ezek az összegek mentik meg persze a kórházat, de jelzésértékűek. Ahogy az is, hogy egy internetes felmérésen országosan a kilencedikek lettünk a kórházak elégedettségi véleménykutatása alapján. Nem merték meglépni a bezárást, de megváltoztatták a finanszírozást. Áttértek a teljesítményvolumen-korlátra és ezt úgy osztották el, hogy Csorna 30 százalékkal kevesebb pénzt kap egy ágyra, mint például a megye többi intézete. Azt akarták elérni, hogy lássuk be mi magunk: képtelenek vagyunk működtetni. Sorra kapjuk az ellenőrzéseket, eddig nem találtak nálunk eget rengető kifogást.


– Érkezik kifogás viszont a betegektől. Többek között arra panaszkodnak, hogy sokat kell várni egy-egy rendelésen, nem érkezik meg időben az orvos, vagy éppen türelmetlenek a beteggel. Azt mondják, ha számítanak a helyiek segítségére, az ott dolgozóktól is elvárható, hogy megfelelő hozzáállást mutassanak.

– A dolgozói hozzáállásról annyit, hogy amikor egyik épületből a másikba költöztünk, az elbocsátott munkatársak is bejöttek cipekedni. A létszámról: az osztályok borotvaélen működnek. Ha csak egy kolléga is kiesik valami miatt, rögtön érződik a hiány és ekkor elégedetlen a beteg- mondta dr. Boga Attila megbízott igazgató főorvos.

Érthető módon a munkatársaim is feszültek, ez a helyzet senkinek nem tesz jót. Ahhoz, hogy ebből kilábaljunk, szükség lenne másfél-két évre.

Mátrix osztály: Az acsalagi Németh Sándorné vérnyomását Nagy Csabáné ellenőrzi. A betegek még nem szokták meg a közöst.
Mátrix osztály: Az acsalagi Németh Sándorné vérnyomását Nagy Csabáné ellenőrzi. A betegek még nem szokták meg a közöst.

– Végezetül két olvasói SMS-re reagáljon a főorvos úr. Az első: „Kórházmentés csornai módra. Hetek óta nem tudnak időpontot adni hasi ultrahangra, mert nincs orvos, aki vizsgáljon. A másik orvos napjai beteltek. Több csekket nem adok fel a kórház javára, elmegyek az árán maszek rendelésre. Csak így tovább!"

– Országosan kevés a szakorvos, Győrben például 2–3 hónap a várakozási idő, emiatt sokan jönnek onnan is hozzánk. Mi próbáljuk az egy hónapos határidőt tartani. Már intézkedtünk is, a helyzet javulni fog, olyan munkabeosztás lesz, amivel lefaragjuk a hátrányt.

– A másik: „Nőgyógyászati műtöttként a sebészeten kaptam helyet. Másnap a sebész és a nőgyógyász orvos célirányosan a saját betegéhez ment, minket a köszönésükre sem méltattak. Senkit nem érdekelt, hogy vagyok, hazaengedtek. Sok kérdés gyötör."

– A mátrix lényege, hogy a nőgyógyászati és sebészeti betegek egy osztályon fekszenek, egy nővérpult látja el a két osztályt. Úgy látszik, hogy a betegek ezt még nem szokták meg.

Olvasóink írták

  • 1. senor 2009. március 12. 16:55
    „Engem tavaly műtött a főorvos Úr ! Nagyon figyelmesek , segítőkészek voltak !Szerintem a lehetőségekhez mérten mindent megtesznek a betegekért,a problémákról sajnos nem ők tehetnek hanem a "kommunista rezsim" !!!!Hálás köszönetem a sebészet összes dolgozójának a nővéreknek , az orvosoknak és a főorvos Úrnak !!! További munkájukhoz sok sikert és egészséget kívánok !!!! Egy vitnyédi !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boltból, borozóból loptak

Kapuvár - Talán házibuliba készültek azok a kapuvári és dénesfai fiatalok, akik még február végén… Tovább olvasom