Kisalföld logö

2018. 09. 26. szerda - Jusztina 4°C | 15°C Még több cikk.

A lelkek mellett plébániát is épít

Kapuvár - A már épülő új plébánia befejezése után katolikus óvoda létesítésébe fogna a Szent Anna-templom tavaly érkezett új plébánosa. Radó Tamás szerint a legfontosabb a lelkek építése.

Tavaly augusztus óta szolgál plébánosként a kapuvári Szent Anna-templomban. A most ötvenhárom éves Tamás atyát harminc éve szentelték pappá.

– Szinte gyermekkoromtól erre a hivatásra készültem, nem is emlékszem, hogy más szerettem volna lenni. Még két évvel idősebb bátyám is erre a hivatásra készült, közös felszentelésünket csak egy sajnálatos baleset hiúsította meg. Azóta úgy érzem, valaki vigyáz rám fentről – mondta Radó Tamás.

A kapuvári plébános szülővárosában, Sopronban kezdte iskoláit majd ötévnyi győri teológiai tanulmányok után visszakerült káplánnak szülővárosába. A soproni évek után 1989-től Lébényben, majd 1991-től a győri Szent Imre-templomban volt plébános.

– Kapuvárra a püspök úr helyezett, ám azt hozzá kell tennem, hogy szerintem sem a híveknek, sem nekünk nem árt, ha néha „frissítik a plébánosokat", és az is fontos, hogy harminc éve engedelmességet és szolgálatot vállaltam – mondta a kapuváriak népszerű Tamás atyája. (Érdekesség, hogy a gartai városrész is  Tamás – Bak Tamás – atyától hallja az evangéliumokat.)

Radó Tamás Takács Péter káplán (balra) társaságában az új plébánia épülő falai közt.

– Először körülnéztem Kapuváron, számba vettem, mit tehetek a hívekért, ám a lelkek gondozása mellett a helyi plébánia befejezése tűnik most a második legfontosabb feladatnak – mondta.

Előbbiről szólva hangoztatta, a lelkek építésére nemcsak Kapuváron lenne szükség, de véleménye szerint a helyi hívek nem csupán eljárnak a templomba, letudva a kötelező misét, hanem meg is élik azt, a hagyományos vallásosságot tudatossá teszik. Azt hangsúlyozta, mind az egyházközség képviselői, mind a hívek nagyon kedvesen fogadták a rábaközi kisvárosban. Ezt a töretlen bizalmat a mai napig érzi.
– A hívek támogatják azokat az újdonságnak számító egyházi programokat is, melyeket – tekintettel a Biblia évére – működésem elejétől bevezettem a Szent Anna-templomban – fogalmazott Radó Tamás. Emellett azonban nagy munkát jelent az új plébánia építésének felügyelete is.

A plébános hangsúlyozta, elsősorban elődjét, Kapui Jenőt illeti az elismerés, akinek elévülhetetlen érdemei vannak az új plébánia létrehozásában, ám a helyi hívek és az egyházmegye is kiveszi részét a munkából. A plébánia alapjait szeptember elején rakták le és Tamás atya reményei szerint május 15-én át is adják rendeltetésének az épületet. – Az új plébánia a mai kornak megfelelő színvonalú lesz mind építészeti, mind technikai értelemben.

– Kapuvári működésemet azonban inkább lelkipásztori munkámnak szentelném, amire úgy vélem, a legjobb alapot a szomszédunkban lévő katolikus iskola jelenti – mondta a plébános. Újdonságként hozzátette, a jelenlegi plébánia épületében katolikus óvodát szeretnének létrehozni, amire a városban meglehetősen nagy az igény. A szakértői vélemény szerint átalakításokkal  megfelel majd e célra. – A szomszédos katolikus iskola vezetője már beadta a kérelmet az új intézmény létesítésére, reményeink szerint mielőbb elkezdhetjük a szervezést. Úgy látszik, a lelkek építése mellett, a plébánia befejezése után az építkezés továbbra sem marad el – bizakodott a plébános.

Olvasóink írták

 • 5. csóró 2008. február 10. 13:10
  „A Templom az valóban az emberkért van,nem arról van szó kell-e új plébánia vagy nem ,inkább arról a mai nehéz helyzetben amikor az emberek többsége napi megélhetési gondokkal küzd ,akkor nem túl szerecsés ekkora öszegeket erre elkölteni,
  Amúgy Gartán is éplül az új plébánia,.....ugy látszik sok a pénz..... ,de talán lehetne kevesebböl is építei, mert ha bárki megnézi az az épület inkább hasonlít egy luxusházra a Rózsadombon mint egy plébánia épületre.
  Arról nem is beszélve a Katolikus iskola épülete meg olyan állapotban van amyilenben...csak rá kell nézni.
  Arra kelett volna a pénzt fordítani legalábbis egy részét....”
 • 4. HOrváth József 2008. február 07. 08:00
  „Hm.. MIért nem tudunk örülni annak, ha épül vmi, ami az emberekért van, s ráadásul nem lopott vagy az emberektől furfanggal kicsent pénzből (szekták)? MiÉRT és honnan ez a nagy gyűlölet a világban mindenkiben, főleg a keresztények ellen? ...”
 • 3. Cseter János 2008. február 01. 15:06
  „Nem vigyorognának, ha ezeknek is úgy kellene a "lelkeket" épiteni mint a Jehova Tanuinak, házról házra járva. Kinek van még ilyen munka helye? Ha jól belegondolunk talán a Prlamentben a képviselőinknek az Országhzáza. Ott alkotják, adják a kiváltságosoknak a jattot a népnek meg a törvényt!”
 • 2. csóró 2008. január 31. 22:59
  „Gratula 100 milláért plébániát építeni....ez igen.......”
 • 1. Cseter János 2008. január 29. 16:37
  „Hát igen a lélek maga az ember! Persze a lelki bántalmazást, azt nem ismerik el csupán a testit! Reméljük addig ,addig építgetik a lelkeket is hogy megélil ,azt az ídőt, hivatalosan is elismerjék a lelki bántalmazást!
  Sőt, ha már óvodás korban kezdikaz oktatást, akkor mire megöregesznek biztosan be is lesz iktatva a törvénykönyvbe. Sőt, azt is megtanithatják e leki atyák, hogy, hogyan kell bizonyítani a hatóságok előtt a lelki bántalmazásokat! Persze lehet, hogy majd az Isten itélőszéke előtt nyer csak jóvátételt a delikvens, a földi lelki bántalmazásért? Ki tudja?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az óvodás gyermekekért báloztak

Kapuvár - A Kapuvári Óvodáskorú Gyermekekért Alapítvány a hét végén tartotta jótékonysági bálját,… Tovább olvasom