Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

A lélekszám elérte a bűvös hatszázat

Szeptemberben a jobaházi elsősök fele nem a helyi iskolában kezdi meg tanulmányait, noha a falu vezetői sok mindent elkövettek, hogy az intézményt vonzóvá tegyék.
A jobaházi Tóth Mihályné a tavaly októberi önkormányzati választás eredményeként a negyedik ciklust kezdte meg a polgármesteri poszton.
Jobaházán már elvégezték az intézmények fűtésének korszerűsítését a néhány éve befejeződött gázberuházásnak köszönhetően. A falu útjai rendben vannak, törekednek a közterületek szépítésére és szinte minden infrastrukturális beruházás befejeződött, kivéve a csatornázást, ami kiemelt feladat lesz az elkövetkező években.

– Nem rajtunk múlik a csatornaberuházás – állítja Tóth Mihályné. – A szándék a lakosság és az önkormányzat részéről is megvan. Sőt, a helyiek jó része igényli, kéri a csatornát, és ez fontos. A megvalósítás elsősorban az anyagiakon múlik, pénzhez pedig csak a támogatások révén juthatunk. Azt is szeretnénk, ha az intézményeink legalább a tavalyi szinten működhetnének az elkövetkező években is. Erre talán – ha megszorítások árán is – van remény. De mint mindenütt, ez nálunk is jobbára a gyereklétszámtól függ. Akár büszkélkedhetnék is azzal, hogy a mi falunkban nem csökken a létszám, a születések száma is elfogadható. Gond viszont, hogy a szülők elviszik más iskolákba a gyerekeket. Például a jövendő kiselsősök fele nem Jobaházán kezdi meg tanulmányait, inkább Rábatamásiba, Csornára, Győrbe járatják őket. Ennek ellenére nyugodt lelkiismerettel állíthatom, sokat tettünk azért, hogy az iskolánkat vonzóvá tegyük.

Mint megtudtuk, Jobaházán kelendőek az építési telkek. Legutóbb kilenc talált gazdára önkormányzati értékesítés nyomán. Mostanra azonban beszűkültek a lehetőségek, bár terület lenne, ám igen nagy költséggel lehetne közművesített telkeket kialakítani belőle. Tóth Mihályné szerint meghatározná a falu jövőjét a lélekszám további folyamatos emelkedése, amely mostanra elérte a bűvös hatszázat. A gyarapodást jelzi, hogy jó tíz éve csak ötszázhatvanan éltek a településen.

Jobaháza önkormányzata két éve körjegyzőséget hozott létre Rábatamásival, s miként a polgármester fogalmazott, az eddigi tapasztalatok igencsak kedvezőek, minden zökkenő nélkül történt a váltás, a feladatokat maradéktalanul ellátják a hivatalban.
– A nyilvánosság elkötelezett híve vagyok – jelentette ki Tóth Mihályné. – Ezért minden lehetőséget igyekszem kihasználni, hogy megismerjük a falubeliek véleményét a munkánkról, az intézkedéseinkről. Ugyanakkor azt is rendkívül fontosnak tartom, hogy az emberek időben értesüljenek a döntéseinkről. Éppen az információáramlás javítása céljából gyűjtőládákat helyeztünk el a falu több pontján, s azokba az itt élők elhelyezhetik papírra vetett ötleteiket, javaslataikat, ha már személyesen nem akarják elmondani. Tavaly novemberben pedig Jobaházi Tükör címmel helyi lapot indítottunk, amely valamilyen esemény kapcsán jelenik meg, és részletes tájékoztatást kapnak az érdeklődők a falut érintő kérdésekről.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teljes körű „ráncfelvarrás

A tervek szerint nyáron elkezdődik és az ősz végére be is fejeződik a csornai postaépület… Tovább olvasom