Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

A legszebb puruc a kapuváriaké

Huszonöt éves jubileumát ünnepli a Kapuvár néptáncegyüttes. A csoport elődje a harmincas évekbeli Gyöngyösbokréta, amelyből először két, majd a mai napig működő együttes alakult. A csapat a tánc nyelvén a hagyományokat is ápolja.

Március hetedikén, szombaton nagyszabású gálával ünnepli huszonötödik születésnapját a Kapuvár néptáncegyüttes. A csoport szakmai hátterét és technikai alapját napjainkban a Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola biztosítja. Repertoárjukkal felölelik a teljes Kárpát-medence táncvilágát, ám a hagyományok őrzése a Rábaközre és Kapuvárra fókuszál.
A kapuvári néptánc alapjai még a harmincas évekre nyúlnak vissza, amikor a „Gyöngyösbokréta" néven futó mozgalom keretében alakult meg az első tánccsoport – kezdte a negyedszázados történelmet Csitei Gábor, a csoport jelenlegi vezetője. Kiemelte, 1931. augusztus 20-án a kapuváriak is táncoltak a fővárosi ünnepségeken. A kapuvári csoportokról a háborús évekből is maradtak fenn emlékek, ám igazán az ötvenes években kezdték újra felépíteni a néptánc hagyományait Kapuváron.

– Akkoriban a helyi fogyasztási szövetkezet keretein belül egyesült a helyi néptánc két csoportja – mesélte Csitei Gábor. A Hanság néven futó együttes egészen 1989-ig az ÁFÉSZ égisze alatt működött, mígnem – információink szerint személyes okokból – a táncosok jó része az akkori csoportvezetőt követve új csapatot alakított a Rábaközi Művelődési Központban (RMK). Ezt a csoportot vezette a kapuvári néptánc egyik ikonjának is számító Molnár „Monek" Imre. Monek munkáját aztán az együttesben Simon András és felesége, majd Göndőcs Ferenc és napjainkban Csitei Gábor folytatták.

A Kapuvár néptáncegyüttes tagjainak öltözéke Kárpát-medence egyik legszebb viselete.
A Kapuvár néptáncegyüttes tagjainak öltözéke Kárpát-medence egyik legszebb viselete.


A Kapuvár néptáncegyüttes – ezen a néven – 1989-ben alakult, tehát már 26 éve, de a jubileumi felkészülést meg is kezdtük a tavalyi évben – mondta Csitei Gábor. Az együttesnek napjainkban 34 tagja van, jobbára a 16–25 éves korosztályból. – Fontos, hogy a 2002-ben alakult, napjainkban dr. Barsi Ernő nevét felvett művészeti iskola komoly alapot jelent mind szakmailag, mind infrastruktúrában a Kapuvár néptáncegyüttesnek – mondta Csitei Gábor. Az iskola a tánc nyelvén a hagyományokat is tanítja, őrzi Kapuváron.

– A gyermekek közösségben táncolnak, ez egyfajta képességfejlesztést is jelent, melynek az élet számos területén hasznát veszik – jelentette ki a néptáncos vezető.

A Kapuvár néptáncegyüttes egyik tagja a Kárpát-medence legszebb férfiviseletének számító mellény – az úgynevezett puruc – eredetijében táncol. Az együttest a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség ötszörös kiváló hagyományőrző együttesként minősítette. A Magyarországon reneszánszát élő néptánc egyik meghatározó csoportjában napjainkra már harmadik generációs táncosok is ropják a rábaközi verbunkot.
 

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utolsó üdvözlet a szebeni havasokból

Tovább olvasom