Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

A legkisebb méret uborkából sem kell

Rábaköz - Az Alföldön valóban veszik a kisméretű uborkát is, mert ott ezt kívánja a piac. Nálunk az üzemek még nem igénylik ezt – fogalmazott Szalánczy Zsolt, a Rábaközi Termelői Értékesítő Szövetkezet elnöke.
Itt miért nem?

„A TÉSZ elnökétől kérdezem! Meddig tolnak ki velünk? A 2–5-ös uborka most sincs kifizetve, jól járnak rajtunk, ha újraválogatnak. Az Alföldön veszik, itt miért nem?" Őstermelő

 
 
Szalánczy Zsolt, a Rábaközi Termelői Értékesítő Szövetkezet elnöke azt mondja: a termelő nem jár rosszabbul a nagyobb méretű uborka leadásával. Szerinte inkább a 2–5-ös méretű „húzóára" hiányzik.

–  Ha jobban utánaszámolunk, kiderül, hogy a termelők jobban járnak a nagyobb mérettel. 2–5-ösből ugyanis egy kiló 180 darab uborkából jön össze, azaz egy darab 1 forintba kerül. A 3–6-os méretből, ami 135 forint, egy kilóba 100 darab megy bele, tehát 1 forintnál jobban jövünk ki. Az 5–8-ból 75 darab kell egy kilóhoz, vagyis 1 forint 30-ra jön ki egy darab uborka ára.

Szalánczy Zsolt úgy látja, hogy a termelők hozzászoktak már, hogy a 2–5-ös nem kell és a túl aprókat nem is szedik le.

Borsodi Istvánné csornai felvásárló nap mint nap hallja az elégedetlen véleményeket.

– A termelők valóban reklamálnak amiatt, hogy a 2–5-öst még mindig nem vehetjük át – erősítette meg az SMS-író véleményét Borsodi Istvánné. – Biztosat viszont mi sem tudunk mondani nekik, hiába érdeklődünk főnökeinknél. Így a termelők hátrányt szenvednek amiatt, hogy a 2–5-ös méretű uborkát a 3–6-osba ejti bele a válogatógép. Persze, lehet mondani, hogy várják meg, amíg megnő nagyobbra. Aki viszont látott már közelről uborkát, tudja, hogy ezt nem lehet megcsinálni.

A reklamált méret felvásárlására a szerződésben ugyan tettek ígéretet a felvásárlók, az ára 185 forint kilónként. A 3–6-osért most 135 forintot adnak. Az uborkásoknak az sem tetszik – de ebbe már beletörődtek –, hogy a régi gyakorlat helyett most már csak hetente egyszer fizetnek a terményért. Borsodi Istvánné megjegyezte: néhány évvel ezelőtt neki negyven-ötven termelője volt, mindennap vették az uborkát, ráadásul sokkal több felvásárló működött. Idén már csak húszan vannak és átvétel is csak másnaponként van. Meglátása szerint manapság csak a legkitartóbbak, legszorgalmasabbak foglalkoznak ültetvénnyel. És nem azok, akiknek esetleg hónap végén anyagi gondjaik vannak.

– A termés szép, a minőség nagyon jó, de azt szoktam mondani, hogy az uborka az az áru, amit örökös áron vesznek át – tette hozzá Borsodi Istvánné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A falunap elhalványította a búcsúk fényét

Rábaköz - Egykoron a búcsú volt a legnagyobb közösségi esemény a falvakban. Általában ez kínált – a nagy ünnepek mellett – alkalmat arra, hogy a család közelebb s távolabb élő tagjai találkozzanak, s együtt töltsenek néhány derűs órát. Aztán a kilencvenes évek elején megérkezett a „konkurencia", a falunapok. Tovább olvasom