Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

A legkevesebb éppen a fejlesztésekre jut

Az intézmények megfelelő működtetése, buszmegálló felújítása, járdák építése a fő cél többek közt Dénesfán.

Dénesfa képviselő-testülete a napokban fogadta el a település idei költségvetését. A bevétel és a kiadás összegét is egyaránt 42 millió forintban határozták meg. Hitelfelvétellel nem számolnak, sőt, abban bíznak a dél-rábaközi faluban, hogy év közben kiegészíthetik a községi kasszát.
– Természetesen elsősorban a pályázati támogatásokkal számolunk, de bízunk önkormányzati ingatlanok értékesítésében is – vázolta a tervezett jövőt a Kisalföldnek Takács Lajos polgármester. – Az intézmények, az iskola és az óvoda működtetése a kiemelt szempont, legkevesebb pénzt pedig éppen a fejlesztési, beruházási feladatokra tudtunk elkülöníteni. Ebben a „rubrikában" egymillió forintos hiányt tüntettünk fel. Régóta szeretnénk például felújítani a buszmegállónkat, idén elkészül a temető kerítése és járdákat is építenénk.
A község költségvetésében szerepel 1,5 millió forint a Kisalföldben is sokat emlegetett kavicsbánya-szeméttelep megvásárlására. Ez a vételár első részlete, a fennmaradó 500 ezer forintot jövőre kell kifizetni az államnak. Nagy szükség lenne Dénesfán is a szennyvízcsatorna-rendszerre, ám erről az elképzelésről egyelőre le kell mondaniuk.
– A hozzánk hasonló falvakkal együtt a közeljövőben nem remélhetjük a beruházást, talán 2007-től sikerül ehhez is uniós forráshoz jutni – folytatta a falu első embere.
– Addig viszont az útfelújításnak sem vágunk neki, annak ellenére, hogy rosszak a község útjai. A költségvetésben szintén elkülönítve kezeljük a falu elhanyagolt, sorsára hagyott ingatlanjainak megvásárlására szánt pénzt. Tavaly is sikerült egy elhagyott építési telek örököseit felkutatnunk és tőlük megszereztük a területet. Ezzel együtt önkormányzatunk már hat telekkel rendelkezik, amiket szeretnénk fiatal családoknak értékesíteni.
„ Dénesfán több mint száz éve van iskola és óvoda. Ha nehéz anyagi helyzetben is vagyunk, e két intézményt nem adjuk fel és működésük feltételeit biztosítjuk."
A dénesfai tervek megvalósulását ma már a falu határában szélerőműveket építő cég is támogatja. „Egyfajta önkéntes támogatás ez a kivitelező cég részéről, ami jelzi, hogy az önkormányzattal kiválóan működik együtt" – jegyezte meg a polgármester. Szintén 2006-os feladat az új postaépület külső tatarozása, tetőcseréje, amihez pályázati támogatást remélnek. A mellette – egyelőre magánkézben – lévő romos ház helyén pedig szabadidőpark kialakítását tervezik a községi vezetők. A parkosítás amúgy is szívügyük a helyi képviselőknek, évente ötven-hatvan facsemetét és díszcserjét ültetnek a közterületekre.
A nehéz szociális helyzetben lévő családok támogatása között Takács Lajos más települések számára is követendő példát említett. Az önkormányzat az erdészet és a nemzeti park engedélyét kérte, hogy a község határában az elszáradt, értéktelen fákat összegyűjthessék, amivel a rászoruló családok téli tüzelőjét biztosítják.

Önkormányzati lakások
A dénesfai önkormányzat tavaly a postahivatal egykori épületében alakított ki két lakást. Az új otthonokba fiatal családok költöztek. Az édesanyák, Bereczki Ildikó és Maroskövi Klaudia egyaránt állították: elégedettek a lakásokkal, minden igényüket kiszolgálja. Amíg önálló, saját otthont nem tudnak teremteni, mindenképpen a bérlakásokban maradnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az uniós költségvetésből finanszírozzák

A termálfejlesztés megvalósítása érdekében Csorna önkormányzata és a német G1 Kft. Virág Termál Csorna Kft. néven gazdasági társaságot hozott létre. A társasági szerződést tegnap délben írta alá a városházán Papp József polgármester és a G1 Kft. ügyvezetője, Peter Gooss. A gazdasági társaságban hatvan százalék az önkormányzat, negyven százalék a német partner részesedése. Tovább olvasom