Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

A legjobban a fiatal korosztály fejleszthető

Jelenleg tizenöt lakója van a kapuvári fogyatékosok napközijének. Az eddigi lakók megelégedetten járnak naponta a kapuvári intézménybe, ahová év végéig még húsz rászorulót várnak.

A július elején megnyílt kapuvári fogyatékosok napközi otthonában jelenleg tizenöt ellátottal foglalkoznak az intézmény munkatársai. Ahogy a város egyik legújabb intézményének vezetője elmondta, az első, valamivel több mint két hónap tapasztalatai jók, az intézménybe járók beilleszkedtek a mindennapi foglalkozásokba. Garabné Gulyás Mária hangsúlyozta: év végére harmincötre növelnék az ellátottak számát.

– A tizenöt gondozottra négy munkatárs felügyel, két gyógypedagógus és két gondozó – mondta az intézményvezető. A maximális, harmincötös létszámhoz legalább öt gondozó kell, akik öt csoportban foglalkoznak majd a rájuk bízottakkal. Ahogy Garabné megjegyezte, nemcsak Kapuvárról, de a kistérség intézményéhez tartozó egyéb településekről is várnak még a napközi otthonba értelmi és mozgássérült embereket hatvankét éves korig.

Rendszeres foglalkozások – Kozák Csaba gondozott és Horváth Zsófia ellátásvezető.
Rendszeres foglalkozások – Kozák Csaba gondozott és Horváth Zsófia ellátásvezető.

– Ellátottjaink közepesen vagy súlyosan értelmi fogyatékos emberek, kétharmaduk azonban halmozottan sérült – mondta az intézmény vezetője. Hozzátette: mindenféle fogyatékkal élőt képesek ellátni az intézményben, hiszen az épület minden tekintetben akadálymentesített. – El kell mondjam azt is, hogy a családok nagyon nehezen engedik el fogyatékos családtagjaikat, pedig itt egész napos felügyelet mellett a képességeiket próbáljuk fejleszteni, ami a fiatalabb korosztálynál szinte minden esetben – kisebb-nagyobb mértékben – sikerül is – tette hozzá Garabné Gulyás Mária.


Év végéig harmincötre növeljük a napközi létszámát - mondta Garabné Gulyás Mária.
Az ellátottak társaságban, több esetben szabad levegőn is vannak, több külső inger éri őket nap mint nap, ezáltal is segítve a beilleszkedést, a személyiség fejlődését. A napközbeni foglalkozásokon az írás, olvasás, számolás mellett mozgás- és beszédfejlesztést is végeznek, de az önálló életvitelre is felkészítik a napközi otthon lakóit. Az önállóságra nevelést nagyban segíti az otthon terápiás lakása. – Ellátottjaink fejlesztése érdekében felvettük a kapcsolatot az Értelmi Sérültek és Segítőik Egyesületével (ÉSSE), akik további programok szervezésében is közreműködnek – tette hozzá az intézmény vezetője.

Portálunk megkérdezte az egyik ellátottat, a kapuvári Kozák Csabát. A huszonegy éves fiatalember már a nyitás óta a napközi otthon lakója. Elmesélte, hogy naponta a gondozók segítségével elektromos meghajtású motoron jár az intézménybe. – Otthon kevés alkalmam volt a szabad levegőn lenni és emellett a legjobban azokat a foglalkozásokat szeretem, ahol többen lehetünk együtt – mondta a fiatalember. Ahogy az ellátásvezető, Horváth Zsófia hozzátette, Csaba izmait naponta keményen átmozgatják a foglalkozásokon, amit a fiatalember nagyon élvez, hiszen önerőből kevésbé tudja ezt megtenni. Ahogy Kozák Csaba mondta, életében minőségi változást hozott a fogyatékosok napközije.

Olvasóink írták

  • 1. gabika86 2010. szeptember 09. 16:57
    „Jó dolog, hogy Kapuváron ilyen lehetőség is van!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábaköz bemutatkozik Pécsett

Péntektől vasárnapig rendezik meg Pécsett a Teret a Vidéknek Fesztivált. A rendezvényen szakmai,… Tovább olvasom