Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

A lakossági kapcsolat

Nem éppen látványos, de annál fontosabb feladat hárul a rendőrség körzeti megbízottjaira. Az érintett falvak lakóinak túlnyomó többsége jó néven veszi a „KMB-sek” jelenlétét.
Farkas Imre: Tizenkilenc éve körzeti megbízott. Bujtás Tibor alosztályvezető
A Csornai Rendőrkapitányság illetékességi területéhez negyvenegy település tartozik. A térségben hét körzeti megbízotti székhelyet hoztak létre, ezek Szil centrum – idetartozik a szanyi és rábatamási körzeti megbízott –, valamint Bágyogszovát, Bősárkány, Kóny és Rábacsécsény.

A rendőrség karjai

Ám hogy a rendőrök milyen körülmények között végzik a munkájukat a „végeken", arról Bujtás Tibor főtörzszászlóst, körzeti megbízotti alosztályvezetőt kérdeztük.

– Kollégáink mintegy a rendőrség kinyújtott karjaként dolgoznak a falvakban, ott élnek a területen, a polgárok személyesen ismerik őket, hozzájuk fordulnak a legkülönbözőbb ügyekben. Rendkívül sokrétű feladatot látnak el a közterületi szolgálattól egészen a bűnügyi munkáig – válaszolta Bujtás Tibor, aki hozzátette: mindegyik körzeti megbízotti székhelyen iroda áll a rendőrök rendelkezésére. A helyiséget általában az önkormányzatok biztosítják, kivéve a szilit, ami a rendőrség tulajdona. Az irodák felszereltsége átlagosnak mondható, közülük hármat számítógéppel láttak el, a többi helyen ma is hagyományos írógéppel dolgoznak a „KMB-sek". Mindenütt gépkocsi és híradás-technikai eszközök segítik a rendőrök munkáját.

Állják a költségeket

– Kollégáink alapvető feladata a kapcsolattartás a lakossággal, az önkormányzatokkal és a gazdasági szervezetekkel – fűzte hozzá az alosztályvezető. – Éppen a jó együttműködésnek köszönhetően a kónyi és a körzethez tartozó többi önkormányzat közösen állja a gépkocsi benzinköltségét és fenntartását. A bősárkányi részen és Rábacsécsényben szintén üzemanyag-hozzájárulást fizetnek a szolgálati gépkocsikhoz.
Bujtás Tibor elmondta: noha a körzeti megbízotti állások betöltöttek, a rendőrök körében nem kapós ez a beosztás. Ennek a szerteágazó feladatok és a kiszámíthatatlan szolgálati rend is az oka. Az is a képhez tartozik, hogy ilyen munkát csak szolgálati gyakorlattal rendelkező rendőrök kaphatnak.

Aki nem bánta meg

Farkas Imre főtörzsőrmester egy híján húsz éve Szanyban látja el a körzeti megbízotti munkát.
– Annak idején azért vállalkoztam erre a feladatra, mert így megoldódott a lakásgondom – mondta Farkas Imre. – Azonban hozzá kell tennem, hogy máig sem bántam meg ezt a döntésemet.
Farkas Imrének 1986-ban volt egy érdekes esete, amikor Szanyban meghiúsított egy nagy értékű lopást. Az egyik éjszaka egyedül teljesített szolgálatot, s közben a vas- és műszaki kereskedésnél egy Zsigulit pillantott meg. Közelebbről már azt is látta, hogy a boltban „éjszakai vásárlók" tartózkodnak. Ám érezve a veszélyt, mind a négy betörő kereket oldott a figyelmeztető lövések ellenére is. Ezt követően Farkas Imre magához vette a Zsiguli indítókulcsát és segítséget kért. Végül a négy jómadarat Győrben fogták el, a gépkocsi és a bepakolt áru pedig a rendőri intézkedésnek köszönhetően Szanyban maradt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kódex, zászló, egyenruha

Vitnyéden megalakult a Magyarországi Sajtlovagrend. Céljai többek között a sajtfogyasztási kultúra… Tovább olvasom