Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A lakosok hetven százaléka nyugdíjas

A rábasebesi önkormányzat egyik legfontosabb feladata, hogy segítse, támogassa a helyi időseket.

Erre azért van szükség, mert a száz helybeli hetven százaléka nyugdíjas, sokan szorulnak rá a gondoskodásra.

Rábasebes a maga száz lakójával a Rábaköz egyik legkisebb települése. A helybeliek hetven százaléka nyugdíjas. Sok az idős, egyedül élő, akik rászorulnak a segítségre. Az önkormányzat erejéhez mérten próbálja támogatni őket, például a házi gondozás intézményével.

A község a beledi szociális központtal kötött szerződést, a jelzőrendszeres segítségnyújtást is velük együttműködve biztosítják. Mizser Edit polgármester portálunknak elmondta: a falugondnoki szolgálattal együtt indították a házi gondozást.

– Egyre többen igénylik a gondozást, mivel öregszik a falu. A fiatalok sajnos elköltöztek tőlünk a környékbeli, nagyobb településekre – fogalmazott.

– Ezért az önkormányzat egyik legfontosabb feladata, hogy az időseink életét megkönnyítsük, segítsünk nekik a mindennapokban. E célért dolgozik a házi gondozó és a falugondnok is. Szerencsére mindketten lelkiismeretesen, tudásuk, emberségük legjavát adva teszik a dolgukat.

Kovács Jánosnénak nagy segítsége Pető Antalné házi gondozó.
Kovács Jánosnénak nagy segítsége Pető Antalné házi gondozó.

Próbáltunk a közbiztonság javítása érdekében a településőri rendszerbe is bekapcsolódni, de sajnos helyben nincs olyan fiatalember, aki a szükséges képesítésekkel rendelkezne. Rábasebesen pedig nem ártana, éppen az idősödő helyiek miatt, ha valaki figyelne a rendre.

Rendszeresen megfordulnak nálunk is gyanús emberek, akiket így próbálunk a magunk módján eltanácsolni a községből. Ha máshogy nem megy, a rendőröket riasztjuk.

Rábasebesen az önkormányzat támogatja még az idősek étkezését is. Ez azt jelenti, hogy az ebédért nem a teljes árat kell fizetniük, mivel abba a község is besegít. A házi gondozást igénybe veszi a 82 esztendős Kovács Jánosné is. Gizi néni azt mondja, nagy segítség számára, hogy Pető Antalné, a gondozó naponta felkeresi.

– Bevásárol nekem, kiváltja a gyógyszert, tüzelőt hoz be, ha szükséges – árulta el. – Az egészségem nem jó, ezért rászorulok a támogatásra. Anyagilag sem mindegy, hogy az önkormányzat segít bennünket, hiszen csak a gyógyszerre közel húszezer forintot költök havonta.

Pető Antalné tősgyökeres rábasebesi, ami megkönnyíti munkáját. Az idősek így nem bizalmatlanok vele, bátran beengedik otthonaikba.

– Úgy veszem észre, hogy jólesik az időseknek, ha valaki meglátogatja őket. Amellett, hogy segítek nekik a ház körül, ebédet viszek, bevásárolok, a lelküket is ápolni kell sokszor. Több gondozottnak a gyerekei távol élnek, csak hétvégén jönnek haza. Így én vagyok az, aki naponta meghallgatom a gondjaikat, de az örömeiket is. Szívesen csinálom és azt is tudom, hogy oda kell figyelni rájuk – tette hozzá. 

Olvasóink írták

  • 2. Tisztánlátó 2009. november 10. 08:22
    „Irány Európa!”
  • 1. janika 2009. november 09. 21:05
    „Jobb lett volna nem hangoztatni, mert e kormány megtudja kiktől lehet a nyugdíjat elsíbolni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Személyautó és busz ütközött - fotókkal

Egy Suzuki személygépkocsi és egy busz ütközött szombaton 10 óra 43 perckor Kapuvár és Kistölgyfa… Tovább olvasom