Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

A lakosok előtt zárva az állatihulladék-gyűjtő telep

Csorna - Annak ellenére, hogy Csornán a Barbacsi úti dögkert már nem működik, előfordul, hogy állati tetemeket helyeznek el a területen. Ilyenkor az önkormányzat intézkedik.
Két éve a megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás kerületi főállatorvosi hivatala betiltotta Csornán a Barbacsi úti önkormányzati tulajdonú állatihulladék-gyűjtő telep működtetését. Még abban az évben sikerült kompromisszumos megoldást találni. A nagy testű állatok tetemét a gazdától szállítja el az ATEV Fehérjefeldolgozó Rt. A kisállatok elhullását pedig be kell jelenteni a polgármesteri hivatalban és a gyepmester helyezi el azokat a bekerített és lezárt gyűjtőhelyen lévő konténerben.

Ennek ellenére előfordul néha, hogy a volt dögkertben állati maradványokat helyeznek el a konténeren kívül is. Az állati tetemek veszélyes hulladéknak minősülnek, és szigorú szabályok vonatkoznak tárolásukra és elszállításukra.

– A Barbacsi úti állatihulladék-gyűjtő telepre a lakosság valóban nem szállíthat ki tetemet – mondta el a Kisalföld érdeklődésére dr. Döbrössy Adrienn csornai jegyző. – A kis testű állatok tetemét a gyepmester viszi el a bejelentőtől. A városházán a 96/590-162-es telefonszámon vagy személyesen lehet kérni az elszállítást. A nagy testű állatokat saját költségén a gazdának kell elvitetnie az ATEV-vel. Természetesen ha szükséges, ebben is tudunk segíteni. Az sajnos előfordul, hogy a tiltás ellenére is visznek ki állati hulladékot a telepre és vagy a kerítésen kívül, vagy belül helyezik el. A környéket éppen emiatt rendszeresen ellenőrizzük és ha ilyet tapasztalunk, megtesszük a szükséges intézkedéseket.

Dr. Döbrössy Adrienn tudatta: nagyon nehéz, szinte lehetetlen kideríteni, ki viszi oda a tetemet. Emiatt mást nem tehetnek, mint az önkormányzat elszállíttatja azt.


Hárommillió is lehet a bírság Az állati tetem kiemelten veszélyes hulladéknak számít. A kihelyezőt az illetékes hatóság állat-egészségügyi bírsággal büntetheti, aminek felső határa hárommillió forint.Veszélyes hulladék: A csornai dögkertben hol egy sertés, hol egy szarvasmarha tetemét lepik a legyek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hagymatermés negyede az átlagnak

Acsalag - A felvásárlási ár jó, a mennyiség nem annyira: röviden ez jellemzi idén a hagymapiacot. A nyári időjárás nem kedvezett a vetéseknek, 600 mázsa helyett mindössze 150-et takarítottak be Acsalagon is. Tovább olvasom