Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

A lakók újították fel a helytörténeti gyűjteményt

Ható Imre és párja, Éva asszony gyűjtötte és újította fel a helytörténeti gyűjteményt, mely a falu egykori kocsmájában és mészárszékében kapott helyet. A vendégeket 1800-as évekbeli hűtőszekrény és csikós sparhelt várja.
– Két éve a helyi képviselő-testület és több magánszemély kezdeményezésére hoztuk létre a napjainkban már a falu büszkeségének is számító helytörténeti gyűjteményt – beszélt a kezdetekről Molnár Sándor vásárosfalui polgármester. A község egykori mészárszékének, húsboltjának és kocsmájának is helyet adó épületeket aztán a napjainkban is itt lakó Ható Imre és párja, Kovácsné Horváth Éva újították fel és állították össze kiállítási anyagát.

A falu régi életéből nagyon sok használati tárgy gyűlt össze az évek alatt, ám ahogy Éva asszony a Kisalföldnek elmondta, a mai napig is rendszerezi, tisztítja és gyűjti Vásárosfalu régi tárgyait. Ottjártunkkor éppen régi téglákat pucolt, többek között a beledi téglagyár termékeit is. Ahogy Molnár Sándor elmondta, a gyűjteményt napjainkban büszkén mutatják vendégeiknek, akik az épületbe belépve olyan ritkaságokat is láthatnak, mint az edényszárítóval felszerelt csikós sparhelt, vagy egy Bécsben gyártott, az 1800-as évekből való jeges hűtőszekrény.

Kovácsné Horváth Éva: Később a községnek adományozzuk a házakat és a gyűjteményt.
Kovácsné Horváth Éva: Később a községnek adományozzuk a házakat és a gyűjteményt.


A gyűjteményben eredeti szódásüvegektől a csatos Bibliáig tekinthetők meg használati tárgyak, szinte az élet minden területéről érkeztek régi emlékek. Többek közt kitöltött és kitöltetlen tábori levelezőlapok, ruhák és szabadtéri petróleumlámpák is fellelhetők az anyagban. Éva asszony büszkén mutatta az 1800-as években működő mészárszék használati eszközeit és a látogató a régi pincébe is lemehet, ahol napjainkig tárolják a bort és a házi pálinkát.

A két felújított épület egykor a Visi, később a Ható családok tulajdona volt. Kovácsné Horváth Éva elmondta, a falu lakói nagyon sokat segítettek a gyűjtemény létrehozásában, ezért Ható Imrével együtt úgy döntöttek, később a községnek adományozzák a házakat és a gyűjteményt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A munka gyümölcsét ünnepelték Bősárkányban

Bősárkányban 2003 óta rendezik meg minden évben a Hansági Zöldség Napját. Tovább olvasom