Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

A község állíttatta helyre a síremlékeket

A szanyi önkormányzat tetette rendbe a Dózsa utcai temető ledöntött sírköveit. Két héttel ezelőtt máig ismeretlen tettesek pusztítottak a sírkertben, nyolc síremléket rongáltak meg.

A szanyi temetői vandálok még nincsenek rendőrkézen, de a ledöntött sírokat helyreállították. A helyi önkormányzat vállalta a költségeket, hogy a köznyugalom helyreálljon a faluban, ahol még mindig beszédtéma a két héttel ezelőtt történt rongálás.

A Dózsa utcai temetőben nyolc sírkövet döntöttek le ismeretlen tettesek. A helybelieket felháborították a történtek és példás büntetést követeltek az elkövetőknek. A tettesek egyelőre nem kerültek elő. A nyolcból hét síremléket azonban a szanyi önkormányzat már helyreállíttatott. A nyolcadik kettétört, ahelyett valószínűleg újat kell csináltatni.

Varga Gyuláné hálás az önkormányzatnak, hogy szülei ledöntött síremlékét is helyreállították.
Varga Gyuláné hálás az önkormányzatnak, hogy szülei ledöntött síremlékét is helyreállították.

– Nem is volt kérdés, hogy a költségeket vállalva rendet teszünk a sírkertben – mondta a Kisalföldnek Németh Gergely polgármester. – Körülbelül százezer forintba került a felújítás, egy helybeli sírköves vállalkozó, az új inkubátorház egyik bérlője önköltségen dolgozott.
Varga Gyuláné szüleinek sírját is megrongálták a vandálok. A kő szerencsére nem sérült meg, így vissza tudták állítani a szakemberek. Az idős asszony hálás az intézkedésért.

– Nagyon elkeseredtem, amikor megtudtam, hogy régen meghalt szüleim és nagynéném sírhelye is áldozatul esett a pusztításnak – fogalmazott. – Felháborít még most is, ha rágondolok. Hogy már őseink nyughelyét sem hagyják békén, ez elképesztő. Persze, mindenképpen rendbe tettük volna, de az önkormányzat gyors intézkedése kellemes meglepetés volt. Megnyugodni nagyon nehéz a történtek után, de lelki békénknek jót tett, hogy ismét áll a síremlék.

Az egyik sírkő kettétört, ahelyett valószínűleg újat kell készíteni.
Az egyik sírkő kettétört, ahelyett valószínűleg újat kell készíteni.

A polgármester szerint valóban az volt a cél, hogy a megrongált sír gondozói, a hozzátartozók megnyugodjanak kissé.

– Továbbra is bízunk benne, hogy a lelketlen elkövetők kézre kerülnek – jegyezte meg Németh Gergely. – Addig is azonban úgy véltük, az a leghelyesebb döntés, ha a síremlékeket visszaállíttatjuk. A falubeliek természetesen nem felejtik egyhamar, ami történt, de talán hozzájárultunk megnyugvásukhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

II. Kapuvári Országos Mazsorett Fesztivál Cserpes Laurával fotók

Nézze meg fotós összeállításunkban, mit történt a kapuvári mazsorett fesztiválon! Tovább olvasom