Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

A közösségformálás minden pénzt megér

A Rábaközben szinte minden település rendez falunapot és ilyenkor nem spórolnak az önkormányzatok. A legnevesebb fővárosi művészekre sem sajnálják a pénzt, a polgármesterek szerint nem is szabad.

Ámokfutók és Romantic

Miközben a községi polgármesterek azon panaszkodnak, hogy az önkormányzatok szűkös költségvetése mellett gyakran az intézmények fenntartása is veszélybe kerülhet, a Rábaközben nehéz tíz-, esetleg
százezrekért haknizik a falunapokon Kozsó és az Ámokfutók, Balázs Péter, Márió, az Apostol együttes, a Romantic, a Fiesta és a többiek sorban. A magyar „sztárok" pedig örömmel jönnek vidékre, hiszen viszonylag könnyű kenyérkeresetnek tűnik az egy nap alatt lezavart három-négy fellépés és a közönség is hálás az élő látványért. A községek pedig egy kicsit egymással is rivalizálnak ilyenkor: ki tud „húzósabb" nevet lehozni a rendezvényre.
Vajon miért tartják fontosnak a települési vezetők, hogy több százezer forintot költsenek a hírességekre, és főként miből fedezik a költségeket? A polgármesterek többsége azt mondja: évente egyszer nem szabad sajnálni a pénzt a helyiek szórakoztatására.

Búcsúk helyett

– A községi búcsúk az utóbbi időben elvesztették jelentőségüket és a településről elszármazottak is inkább a falunapra jönnek haza – mondta érdeklődésünkre Aller Imre kónyi polgármester.
Erre az alkalomra olyan műsorokat lehet szervezni, amelyekkel a falusi emberek egyáltalán nem találkozhatnak, legfeljebb a televízióban.
– Nálunk a falunapon az Apostol és a Fiesta együttes volt a sztárvendég. Olyan vélemény még nem érkezett a lakosságtól, amely felesleges kiadásnak tartja a falunapot, sőt, inkább igénylik és várják az emberek. A költségeket javarészt önkormányzati forrásból álljuk, ilyen például a lefoglalt területekért kapott bérleti díj, de vannak szponzoraink is, helybeli vállalkozások. Pk esetenként százezer forinttal is hozzájárulnak a rendezvényhez. A kiadásokat növeli évről évre az is, hogy visszafejlődni nem akarunk, a színvonalat igyekszünk tartani, vagy ha lehet, még emelni is.

Fodor József, Osli első embere szerint közösségkovácsoló szerepe is van az évente megrendezett falunapnak.
– Sokan évente csak egyszer, a falunapon találkoznak elszármazott rokonaikkal, ismerőseikkel és ez a legfontosabb szerepe a rendezvénynek. Az anyagiakkal persze mindig gondban vagyunk, de szerencsére akadnak vállalkozók, akik támogatják az önkormányzatot. Ezenkívül adunk el tombolát, és az árusoktól, mutatványosoktól is helypénzt szedünk. Százötvenezer forint körül volt az az összeg, ami az önkormányzati költségvetést terhelte, de ezt nem szabad sajnálni, hiszen szinte csak ez az egy rendezvény tartja össze a község lakosságát és ez mindenképpen megéri.

Nem rivalizálnak a falvak

Lengyel Lajos meglátása az, hogy a községek között nincs rivalizálás a falunapokat illetően. A szili polgármester azt mondja: valamennyi falunap egyedi, az adott közösség ünnepe.
– Ilyenkor a falu apraja és nagyja megmozdul, jól érzik magukat együtt és ez a legfontosabb. Igaz, lehetnek olyan vélemények, hogy azt a száz- vagy kétszázezer forintot, melybe a falunap kerül, járdaépítésre is fordíthatnánk, de pénzben nem lehet kifejezni azt közösségformáló hatást, melyet a falunapok eredményeznek. Községünkben a költségek több mint ötven százalékát támogatásból sikerült összeszedni, volt tombolánk és ajándéktárgyakat is kaptunk. Lehetnek persze igények, de mértéket kell tartanunk, hiszen az önkormányzatok teherbíró képessége is véges. Az, hogy melyik település kit hív meg sztárvendégként, csupán pénztárcafüggő és nem rivalizálás kérdése. A falunap minden községben ünnep, a lakosság ünnepe és itthon még az ilyenkor főzött pörköltnek is finomabb íze van – jelentette ki Lengyel Lajos.

Enesén egymillióért

Az enesei falunap költségeit részben pályázati támogatásból fedezték a szervezők, ám az önkormányzatnak így is közel egymillió forintjába került a rendezvény.
– Minden lehetőséget megragadunk, ahol pénzt lehet szerezni a rendezvényekre – mondta Mesterházy József polgármester.

– A vállalkozókat nem akarjuk még a szponzorálással is terhelni, hiszen éppen elég, ha a helyi adókat befizetik. Azt hiszem, hogy nem szabad sajnálni a pénzt a falunapra, hiszen többéves hagyománya van, a lakosság készül rá és várja. Igyekszünk mindig olyan előadókat meghívni, akik népszerűek és azt szeretnénk, ha minden korosztály megtalálná az érdeklődési körének megfelelő programot a falunapon. Tehát az az összehasonlítás sem helyes szerintem, hogy a ráfordított pénzből intézményeket lehetne felújítani, vagy utakat, járdákat építeni. Egy településnek évente egyszer ki kell bírni az effajta kiadást és a költségvetést sem az a pár százezer forint hozná egyensúlyba, amit a falunapon spórolnának az önkormányzatok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európai színvonalú ügyfélfogadás

Hivatalosan is átadták Veszkényben a község lakóinak az új polgármesteri hivatalt. Az irodák az… Tovább olvasom