Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

A közösség teremt élhető falut

Hövej - Önkormányzati intézmények nélkül, a közösség összetartó erejében látja a kitörés lehetőségét Némethné István Erzsébet höveji polgármester.
– Lehet élni akkor is falun, ha éppen nincs iskolája vagy óvodája a településnek – mondta egy olvasói felvetésre Némethné István Erzsébet höveji polgármester. Úgy véli, a közösségeket kell fejleszteni ahhoz, hogy a kistelepüléseken élhető környezetet teremtsenek.

A minap egy himodi olvasónk keserűen jegyezte meg, hogy házukat évek óta árulják és amint lehetőségük lesz rá, elköltöznek a kistelepülésről. Az olvasó szerint nehéz a bejárás például a közeli Kapuvárra is, ha valaki nem rendelkezik autóval. Két gyermekkel egyszerűen lehetetlen előbbre lépni. Olvasónk véleményének némileg ellentmond a szomszédos Hövej polgármestere, annak ellenére, hogy Himodon van tagóvoda és a kapuvári Kistérségi Általános Iskola egy kihelyezett osztálya is működik. A szomszédos Hövejnek egyáltalán nincs önkormányzati intézménye, ennek ellenére élhető falunak tartja települését a polgármester.

– Negyvenkilenc tizennégy év alatti gyermekünk van, az iskolásokat a falugondnoki busz szállítja Kapuvárra és vissza is – mondta a polgármester. A diákok délutáni felügyeletét, elfoglaltságát már a helyi önkormányzat szervezte meg.

– Családi napközinkbe hét kisgyermek jár az úgynevezett tipegőcsoportba, a délutáni órákban azonban csatlakoznak hozzájuk az iskolások is, akik egy külön tanulószobában készülnek fel a másnapi tanításra – tájékoztatta lapunkat Némethné István Erzsébet. – Így nincs intézményünk és mégis van – mondta.

A helyi fiatalság és az idősek elfoglaltságának szervezésében élen jár a községháza és az őket segítő alapítvány.

A település központjában információs központot, úgynevezett „böngészőt" alakítottak ki a mozgó könyvtár és pályázati pénzek segítségével. Ez utóbbi forrásból számítógépeket vásároltak és Anda László, valamint Horváth Tibor segítségével már az informatika oktatása is folyik Hövejen.

– Egyre több fiatal tölti itt szabadidejét, ám hangsúlyoznom kell, az idősebbek is „rákaptak" a számítógépre – mondta a polgármester. Ennek jó példáját láttuk ottjártunkkor, a fiatalok mellett a hatvanhárom éves Szabó Elemér is a monitorra szegezte tekintetét.

Az idős férfi elmondta, rendszeres látogatója a höveji közösségi háznak, órákig böngészik a világhálón. A gyermekek hozzátették, szinte mindenkinek van otthoni internete is, ám közösségben jobban esik a netes játék. A közösségi ház vezetői immár a kötelező gépjármű-biztosítást, levelezést is intézik a világháló segítségével.

A hatvanhárom éves Szabó Elemér jól érzi magát az internet és a fiatalok közt.
A hatvanhárom éves Szabó Elemér jól érzi magát az internet és a fiatalok közt.


– Hagyományos rendezvényeink mellett az időseket kirándulni visszük, a fiataloknak nyári tábort szervezünk egész napos, változatos programokkal – mondta a höveji polgármester. Utóbbira már most több mint negyven jelentkezőjük van, vízi, lovas és egyéb programokon vesznek majd részt a nyáron.

– Rendezvényeink, közösségi programjaink forrásaira természetesen több helyre is pályázunk – hangsúlyozta a település vezetője, aki hozzátette, legutóbb éppen egymillió forintot nyertek az E-Magyarország pont kiépítésére.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emléktábla a tavaszi hadjárat tiszteletére

Bogyoszlón a minap avatták fel az 1848–49-es szabadságharc dicsőséges tavaszi hadjáratának… Tovább olvasom