Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

A közösség maga az élet

Súlyos betegségéből a közösség ereje, a tenni akarás gyógyította meg a kapuvári Kiss Györgynét, aki friss Pro Urbe díjas egyesületet vezet.

A minap Pro Urbe díjjal tüntették ki a Kapuvári Hagyományőrző Nyugdíjas Klubot a városért végzett munkájukért. Az ötvenéves jubileumát is ülő civil szervezet elnöke hét éve Kiss Györgyné, „a kapuváriak Margit nénije".

– Biztos vagyok benne, hogy a város sok ezer lakosából kevesen tudják a rendes nevemet: egyikük meg is jegyezte, a Margit a vezeték-, a néni a keresztnevem – fogalmazott Kiss Györgyné. A nyugdíjasklub elnöke nem csak a megtisztelő kitüntetés miatt büszke az általa vezetett klubra, mely évtizedekkel ezelőtt egy Kata-körből nőtte ki magát.

– Úgy vélem, csak aktív emberből lesz aktív nyugdíjas – jegyezte meg Margit néni. A klubvezető nem „hazudtolta meg" kétkezi munkás szüleit. Apja a közösségért végzett munkája „jutalmául" akkoriban a helyi szövetkezet vezetését kapta a tagságtól.


– A hatalmasoknak akkoriban aztán nem is tetszett templomba járó édesapám – beszélt a családi megpróbáltatásokról. Margit néni tizennyolc évesen lépett be első – és sokáig egyetlen – munkahelyére, a Kapuvár központjában működő könnyűipari céghez (Richards). Elmesélte, a dolgozók többsége a negyven év utáni üzembezáráskor is a cég alkalmazottjaként ment munkanélküli-segélyre.

– Lehetetlen időket éltünk meg. Az ötven év körüli hölgyekre nem nagyon tartottak igényt más vállalatok – fogalmazott Margit néni. Neki – hála a továbbtanulásnak és kitartásának – a kapuvári gimnáziumban sikerült elhelyezkedni, majd onnan ment nyugdíjba.


– Már dolgozó nőként is aktív közéleti szerepet vállaltam, talán a rokonságbeli nép- művelőnek köszönhetően. Ez az aktivitás aztán a nyugdíj után a klubban kapott nagyobb szerepet – beszélt a nyugdíjasévek kezdeteiről. A klubba először férjével együtt lépett be, aki a tagság zenei igényeit is kiszolgálta harmonikamuzsikájával.
– Azt gondolom, nem csak engem rázott meg a halála, ám én bele is betegedtem, súlyos kór támadott meg – mondta Margit néni. A mai napig vallja, a betegségből nem gyógyult volna ki a közösség támogató ereje nélkül.

– Ezek a rendes emberek úgy kiáltoztak örömükben gyógyu- lásom hallatán, mint a tizenéves gyermekek – tette hozzá. Ezek után tőle nem túlzás a mondat: „A közösség sokszor magát az életet jelentheti."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tudatták vele, hogy ő az akadály - Turi György nem indul újra Csornán

˝Egyesek konkrétan tudomásomra hozták, hogy megválasztásom esetén a személyem akadályozni fogja a város fejlődését˝ - jelentette ki Turi György. Tovább olvasom