Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

A közösség erejében bízva

Összefogással biztosabban lehet értékesíteni a megtermelt árut – vallják azok a zöldség- és gyümölcstermesztők, akik értékesítő szövetkezetet alakítottak. A tizenkét rábaközi kertész alapította Pannonkincse Zöldség-Gyümölcstermelői Értékesítő Szövetkezetet (TÉSZ) ügyvezető elnöke a rábcakapi Molnár László.

Tizenöt-húsz éve kertészkednek

– Idén február 22-én kaptuk meg az előzetes elismerést a minisztériumtól, tehát ez a nap a szövetkezet „születésnapja". Számunkra ez azért fontos, mert a jelenlegi törvények szerint azok a TÉSZ-ek részesülnek támogatásban, amelyek február végéig megszerezték az elismerést – mondta az ügyvezető elnök, aki szerint időközben huszonnyolcra emelkedett a taglétszám. Olyan emberek alkotják a szövetkezetet, akik 15–20 éve kertészkednek, de eddig egyénileg értékesítették a megtermelt árut.

Ám a jövőben szövetkezeti keretek között történik az értékesítés. – Elsősorban a belföldi igényeket szeretnénk kielégíteni, de megcélozzuk a külpiacokat is. Megjegyzem, hogy a szövetkezet valóban alulról szerveződött, a tagságot termelők alkotják, minden tag a saját elhatározása alapján döntött a belépés mellett. Új tagok felvételére nyitottak vagyunk, aki regisztrált termelő, elfogadja az alapszabályt és jegyez legalább egy részjegyet, amelynek az értéke 25 ezer forint, benyújthatja a felvételi kérelmét, melyről a közgyűlés dönt.

– A közösségben jobban meg tudunk felelni az EU-normáknak, mert követhető az áru útja, az egységes, integrált növényvédelemnek köszönhetően pedig kevésbé terheljük a környezetet a vegyszerekkel. S amint köztudott, az elmúlt két-három évben a zöldség-gyümölcs termelők jövedelmezősége – csakúgy, mint a gazdaság többi szereplőjéé – nagymértékben csökkent. Mi pontosan azt szeretnénk elérni, hogy a vidéki emberek megélhetése biztos legyen, tisztességes jövedelemre tehessenek szert. Mindemellett együttműködésre törekszünk a társ TÉSZ-ekkel is.

Paradicsom és kápiapaprika

Molnár László állítja, hogy a piackutatás folyamatos feladat, hisz a kereslet-kínálat szinte naponta változik. Ebben az évben négy növényt preferálnak, a legnagyobb volumenben paradicsomot termelnek a tagok. Mintegy kétezer tonnát értékesítenek a tavalyinál 4–5 forinttal magasabb áron. Termesztenek kápiapaprikát, amit a nyugati piacokon keresnek a vevők. Fontos növény a pfefferoni paprika, melynek a termesztése az utóbbi években visszaesett, mivel az elnök szerint a kereskedők vitték el a hasznot, miközben a termelőknek az önköltsége sem térült meg.

Mostanra sikerült a közbülső piaci szereplők nagy részét kiiktatni, így közvetlenül a feldolgozóhoz szállítanak, s a korábbi hatvan forint helyett kilónként 100–120 forintot kapnak a termelők. Ugyancsak preferált növény a dobozos dinnye, amit a nyugati piacokon értékesítenek. Céljuk az, hogy minél több növényt bevonjanak a szövetkezeti, integrált termelésbe.

Az uborka a Rábaköz kincse

– Sajnálattal tapasztaljuk, hogy a Rábaköz kincse, az uborka eltűnőben van – jegyezte meg az elnök. – Sajnos ellehetetlenítették az uborkatermesztőket, olyan nevetséges árat fizettek, amiért képtelenség gazdaságosan termelni. Mi úgy próbáljuk ezt a problémát áthidalni, hogy más piacokat keresünk, ez ügyben megtettük az első lépéseket. Ma már Európai Unióban gondolkodunk és több tagországban is emlékeznek még a jóízű rábaközi uborkára.

A távlati tervek közé tartozik egy telephely létesítése, ahol irodát, szociális helyiségeket, előkészítő- és tárolóhelyiséget, valamint hűtőkamrát alakítanak ki. Ezt a létesítményt a Rábaközben egy központi helyen építenék fel, természetesen ellátnák a szükséges gépekkel, berendezésekkel is. Fontolgatják egy hűtőkamion megvásárlását, hogy a friss zöldséget megfelelő minőségben tudják szállítani, ezenkívül egy palántázó- és egy önjáró permetezőgép beszerzése is a feladatok között szerepel.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres volt a kiállítás

A szervezők szerint sikeres volt az idei Rábaközi Kiállítás és Vásár, ahol több újdonság várta a… Tovább olvasom