Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

A középületeket újítanák fel és alakítanák át

Kicsi község, nagy tervekkel, így jellemzi faluját Csepi Éva cakóházai polgármester. Tavaly sikeresek voltak a pályázatokon, most is ebben bíznak a helyiek.

Az idei esztendőnek is nagy tervekkel vágott neki a Rábaköz legkisebb települése. Csepi Éva, Cakóháza polgármestere a Kisalföld érdeklődésére sorolta az elképzeléseket. Ha minden jól alakul náluk, az épületfelújítások jegyében telik el az év. Ehhez persze az kell, hogy sikeresen szerepeljenek a pályázatokon. A tízmillió forint körüli költségvetésükből ugyanis nem futná fejlesztésekre.

– 2011 jól sikerült – fogalmazott Csepi Éva. – Bővítettük a játszóteret, megcsináltuk a temető kerítését, pályázati támogatással természetesen. Voltak rendezvényeink, erősödött a közösség. Nagy örömmel mondhatom, hogy tavaly egy kisbaba is született a faluban. Ilyen esemény évek óta nem volt Cakóházán.

Így most az ötvennyolc lakosból tizenöt a tizennyolc éven aluli. Óvodás kettő, általános iskolás kilenc van a községben. Az önkormányzat megpróbálja komfortossá tenni számukra a települést. – Községi tulajdonban több középület is van. Közülük legnagyobb az egykori iskola és szolgálati lakás, melyet szeretnénk átalakítani. Közösségi teret hoznánk létre, terveink vannak a fejlesztésre. Időszerű lenne a tetőcsere is az épületen, illetve a nyílászárók cseréje, a hőszigetelés – folytatta a községvezető.

Az egykori iskolát átalakítaná az önkormányzat. Az épület előtt a helyiek szerint az öreg tölgyfát Erzsébet királyné ültettette.
Az egykori iskolát átalakítaná az önkormányzat. Az épület előtt a helyiek szerint az öreg tölgyfát Erzsébet királyné ültettette.


– Ugyanígy a falubusz garázsának bádogosmunkáját is el kellene végezni. A valamikori tejcsarnok és a hozzá kapcsolódó raktár is üresen áll, hasznosítani kell és védeni állagát. Szintén a tetővel vannak gondok és a csatorna szorul javításra. Ha pályázatainkkal a tavalyihoz hasonló eredményt tudnánk elérni, sikerülne megvalósítani az elképzeléseket.
A cakóházai polgármester nem hagyta szó nélkül, hogy faluja a szomszédos Rábcakapival együtt elkerülne a csornai választási körzetből. Abban bízik, hogy a törvényhozók átgondolják a dolgot.

„Meghallgattuk az érveket, de most sem értünk egyet az intézkedéssel. Mosonmagyaróvár nekünk távol van, nem köt bennünket oda semmi. Ahhoz viszont mindenképpen ragaszkodunk, hogy a majdani járások kialakításánál Csornánál maradjunk" – jegyezte meg Csepi Éva.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Wass Albertre emlékeztek Kapuváron

A Wass Albert Szövetség szervezésében emlékeztek az erdélyi íróra szombat délután a kapuvári Wass… Tovább olvasom