Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

A középületek felújítására nem telik

Szilsárkány - Szűkös költségvetéssel gazdálkodik idén a szilsárkányi önkormányzat. Fejlesztésre csak kevés pénz jut. Méltatlankodnak a helyiek a 86-os főút állapota miatt is. Polgármesterük akár szabálytalankodna is, ha látná eredményét.
A szilsárkányi polgármester még gyorshajtásra is hajlandó lenne, ha a büntetést a 86-os főút felújítására költenék. Zöld Péter összefogásra buzdítja a főút mentén élőket, mert szerinte a burkolat állapota siralmas. A település költségvetéséről is tájékoztatta a Kisalföldet.

– Tenni semmit nem tudunk, csupán felháborodásunknak adhatunk hangot az út állapota miatt – mondta elöljáróban Zöld Péter.

– A csornai elkerülőről ugyan sokat beszélnek, de arról, hogy a többi, főút menti falut mikor kerülik meg, senki nem szól. Az útburkolat viszont siralmas állapotban van. Sebességkorlátozó táblákat ugyan helyeztek ki, de a megoldás nem ez.

Én vállalnám akár a gyorshajtást is a szakaszon, ha tudnám, hogy a befizetett büntetést a főút javítására fordítják.

Az érintett településeket összefogásra szólítanám fel. Azt kellene elérnünk, hogy a csornai elkerülőt építő gépek dolguk végeztével ne vonuljanak el, hanem folytassák a munkát. Építsék meg a községeket elkerülő szakaszokat is.

A Kiss Ferenc utca felújítására pályázik a szilsárkányi önkormányzat.
A Kiss Ferenc utca felújítására pályázik a szilsárkányi önkormányzat.

A szilsárkányi önkormányzat vezetőit a főút állapota mellett saját költségvetésük sem tölti el megnyugvással. Hiánnyal kellett elkészíteniük a büdzsét.

– A főösszegünk 100 millió forint. Ebből mindössze 8 millió forintot tudunk fejlesztésre fordítani. A bevételi és kiadási oldal között 10 millió forint a különbség, azaz ennyi a hiányunk – mondta a polgármester. – Ezt a pénzt a működésképtelen önkormányzatok számára létrehozott alapból szeretnénk pótolni. Az önhiki lehetőségétől ugyanis megfosztottak bennünket, amikor bezáratták iskolánkat. Lehetőség még a kiadások kurtítása. Nem szeretnénk, ha így történne, de előfordulhat, hogy fejlesztések maradnak el. Ebben az évben 4,5 millió forintot tartalékolunk a Kossuth utca egy 500 méteres szakaszának felújítására tavaly nyert pályázat elszámolásához. Idén is szeretnénk burkolatjavítást végezni, a Kiss Ferenc utcában. Terveink között szerepel még egy újabb buszváró építése, amivel aztán a fejlesztések végére is értünk.

A szilsárkányiaknak persze még lennének elképzeléseik, de anyagi lehetőségeik igencsak behatároltak.

A szilsárkányi óvodába 22 gyerek jár, a bogyoszlói tagintézménybe 15. Az önkormányzatok az állami normatíván felül 10,2 millió forintot biztosítanak a fenntartásra.
A szilsárkányi óvodába 22 gyerek jár, a bogyoszlói tagintézménybe 15. Az önkormányzatok az állami normatíván felül 10,2 millió forintot biztosítanak a fenntartásra.

Szeretnék hasznosítani például a megüresedett iskola épületeit. Szociális bérlakássá alakítanák át az ingatlanokat, de megfelelő pályázatot egyelőre nem találtak. Önerőből pedig nem megy a beruházás. Ráférne a rekonstrukció a község középületeire is: az orvosi rendelő, a kultúrház, a szolgálati lakások, az óvoda felújítása mind időszerű lenne. Az útfelújításokat is 500 méterenként végzik el. Zöld Péter kiszámolta, ha így haladnak, a falu saját kezelésű útjaival 10 év múlva végeznek csak.

– Jelenleg 701-en vagyunk Szilsárkányban otthon. Régóta talán ez az év lesz az első, amikor nem csökken a lakosságszám. Eddig ugyanis tízen költöztek be a faluba és már három kisbaba is született. Ezt én nagyon jelentős és fontos folyamatnak tartom. Próbáljuk az itt élők összetartását erősíteni különböző közösségi rendezvényekkel. Március 28-án egy programsorozatot indítunk, melynek első vendége Jókai Anna Kossuth-díjas író lesz. Kötetlen beszélgetésre, dedikálásra várjuk őt és mindenkit érdeklődőt. Természetesen nemcsak a falubeliekre számítunk, hanem a környékről is várjuk a vendégeket. A folytatás majd a mostani rendezvény sikerétől függ, de mindenképpen szeretnénk népszerű személyiségeket községünkbe hívni – tette hozzá Zöld Péter.

Olvasóink írták

  • 1. czindi 2009. július 29. 11:02
    „Mit keres a csizma az asztalon? Mi köze egy magyarcsanádinak Szilsárkányhoz? Itt éltek az őseim. Nagyapám körjegyző volt ( Füzy Ede ) a családom tagjai itt születtek és itt éltek ( Czinder Antal és neje, Füzy Ida, ill. a testvéreim ( István és Zsuzsanna ) jómagam már Csornán születtem, itt kezdtem az iskolámat ( 1952-ben )majd Szegedre költözött a család. A többi - hosszú. Szurkolok Zöld Péternek és a sárkányiaknak. Segítettem a szilsárkányi katolikus templom újjáépítésében - itt volt az esküvőnk is, annó 1969-ben, iparkodok segíteni a Kiss Ferenc ház újjáépítésében, szegedi kapcsolataink révén. Szeretném, ha a Fő utcán álló és igencsak romos jegyzői házat is sikerülne felújítani, ez a régi, zsalugáteres ház is a Fő utca dísze lehetne.
    Magánjellegű kérésem: ha valaki tudna az osztályunkból neveket, címeket küldeni, ill. emlékszik még rám valaki? Olyan nevek ugranak be, mint Horvát Pityu és János, vasutas-házi lakók, vagy Boda Anti. Csontos Gabi...Az első osztályt a volt csendőrség (bíróság?) épületében kezdtük, egy zöld zsalugáteres ház a templomkert mellett valahol, a másodikat már a központi iskolában, a Premontrei templommal szemben, a téren. Mi a Gorkij - Griger utcának a legutolsó házában laktunk. Ha valaki tud segíteni, kérem írjon az emilemre: czinder_peter@citromail.hu ill. a 06-20-260-9663-as telefonon keressen..ez év aug. 15.-én (ha a jó Isten is úgy akarja) ott leszünk a szilsárkányi falunapon,ill. ellőtte és utána néhány napot Csornán is töltünk.
    Szeretettel üdvözlöm a Földijeimet, a Rábaközieket, a szívem egy darabja minid is ott maradt..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kossuth-dombormű a városnak

Csorna - Újabb Herczeg Zoltán-alkotással gazdagodik a város. Az amatőr művész özvegye 2006-ban az… Tovább olvasom