Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A kötetért földijeinek hálás

Szülőfalujában, Soboron mutatta be a közelmúltban megjelent kötetét Varga Lajos, a Kisalföld felelős szerkesztője. A Parázsból hamu című, Varga Lajos írásait, publicisztikáit egybefoglaló könyv bemutatója baráti találkozóvá nemesedett a hét végén Soboron.
A szerző ugyanis szülőfalujában beszélt művéről, terveiről, a hallgatóság pedig a gyermekkori barátokból, osztálytársakból, ismerősökből került ki. A rendhagyó író-olvasó találkozó elején Varga Lajos a falu önkormányzatának és könyvtárának ajándékozott köteteket helyezte el a község karácsonyfája alatt. Ezután kezdődött aztán az igazi beszélgetés, melyet kollégánk úgy vezetett be, hogy a Parázsból hamu nem születhetett volna meg, ha nincsenek a soboriak.

Nemes László polgármester a könyv címéről kérdezte az írót. Varga Lajos válaszában azokra a találkozásokra emlékeztetett, melyek során az ember lelke felparázslik és utalt azokra a búcsúkra, elválásokra, amik után csak a hamu marad. Szó esett a találkozón azokról az egykori barátokról is, akik már nem lehettek ott a könyvbemutatón és megemlegették a résztvevők néhai tanítóikat, tanáraikat is.
Varga Lajos beszámolt utazásairól is a kölni és az aacheni dómtól egészen Erdélyig. Ehhez kapcsolódóan hosszasan mesélt erdélyi barátairól és a Csángóföldről, ahol sajnos veszélyben van az ott élő magyarság, hiszen nem gyakorolhatják anyanyelvüket, nem tanulhatnak magyarul és vallásukban is korlátozva vannak.

A sobori könyvbemutató – melyet az író feleségének, Márta asszonynak felolvasásai színesítettek – kötetlen beszélgetéssel, emlékezéssel ért véget, a Parázsból hamu első oldalára pedig mindenki személyre szabott ajánlást kapott Varga Lajostól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folyamatos a villamos- és hőenergia-termelés

A csornai hőszolgáltató kft.–nél termelt villamos energia fedezi a város és közvetlen… Tovább olvasom