Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

A környék nem változott

„ Amíg halódik a fürdő, a város sem fejlődhet” – summázzák itteni tapasztalataikat a Csornán nyaraló német vendégek. Pedig akár télen is eltöltenének néhány hetet a Rábaközben.
A németországi Schönherr és Creutz család évtizedek óta tölti nyári szabadságát Csornán. Azt mondják, fájós végtagjaiknak az itteni termálvíznél jobban semmi nem használ. Szeretik a magyarokat, a jó ételeket, a finom borokat, csak azt nem értik, hogy a rábaközi város miért nem használta ki a turizmusban rejlő lehetőségeit az elmúlt időszakban.

A medencék körül

– Nagyon szeretjük Magyarországot, nem véletlen, hogy a nyári hónapokban felkerekedünk és jövünk pihenni – mondja Hanswerner Creutz. – Barátságosak az emberek, finomak az ételek és a borok, illetve nagyon szép helyeket ismertünk meg itt. Voltunk a Balatonon, Sopronban, Herenden, Bükön, érdekel bennünket az építészeti stílusuk, régi épületeik és az ország történelme is. Amint viszont rátaláltunk a csornai strandra, a legtöbb időt a medencék körül töltjük és mindannyian élvezzük és érezzük a termálvíz jótékony hatását.
A két német házaspár a pozitívumok mellett, ha nem is hangoztatják gyakran, a hiányosságokat is észreveszi.

– A barátság megmaradt az évtizedek alatt az itt élőkben, csak éppen a környezet nem változott szinte semmit – állítják közösen.
– Ez sajnos legjobban a termálra igaz, a fejlődésnek nem látjuk jelét, pedig rengeteg tartalék rejlik benne. Egyik a hosszabb nyitva tartás. Mi négyen például tavasztól őszig itt lennénk, és mivel hat óra alatt megtesszük az utat otthonról idáig, a téli hónapokban is többször eljönnénk. Ezzel nem vagyunk egyedül, mert több honfitársunk is így gondolkodik. De amíg fedett medence sincs, erre nem gondolhatunk.

Kiengedett lehetőségek

A külföldi vendégeket, ahogy ők fogalmaznak, „sokkolta" az a hír is, hogy a múlt héten bezárták a strandot. Annak persze örültek, hogy a szakemberek rövid idő alatt elhárították a hibát.

– Ilyennek nem szabadna előfordulnia, ráadásul csak magyarul jelezték a zárva tartást és mi értetlenül álltunk a csukott kapu előtt ugyanúgy, mint sok osztrák és német turista. Abban a pár napban a városhoz közeli fürdőket kerestük fel, azok is jók voltak, sok volt a vendég, na de a csornai vízzel nem érnek fel. Szerettük volna a barátainkat is meghívni Magyarországra, de éppen amiatt nem mertük, hogy bizonytalan a strand nyitva tartása. Szerintem ezért sokan választanak inkább más várost a pihenésre és elpártolnak Csornától. Nem értjük, hogy ez a város miért engedett ki minden lehetőséget a kezéből, hiszen központi helyen fekszik és persze itt van a kiváló termálvíz. Azt tapasztaltuk, hogy sokkal kisebb települések is többet fejlődtek az utóbbi években, mint ez a város.

Hiányzó feltételek

– Azt hiszem, a marketing és a reklám hiányzik leginkább, és amíg ez nem megfelelő, csak szájhagyomány útján terjed a hír és nem jön annyi vendég, pedig a pénzünket mi is itt költjük el – tette hozzá Gernot Schönherr. – A termálban sincsenek meg a többletszolgáltatások: a masszőr, a bérelhető nyugágyak, székek, a gyerekeknek játszótér. Az sem mellékes, hogy Petőházán például olcsóbb a belépőjegy és több a szolgáltatás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagydíjas lett a Provertha

Az idei, ötödik Hanság Expóra majdnem hetven kiállító érkezett az ország legtávolabbi vidékeiről is… Tovább olvasom