Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

A kórházát mentené a képviselő-testület

Végső tervet fogadott el a csornai képviselő-testület a Margit Kórház átalakításáról. Az anyag felsorolja, melyek az intézmény működésének alapvető feltételei a jövőben.

A Margit Kórház jövőjéről tartott rendkívüli ülést tegnap a csornai képviselő-testület. Az intézmény átalakításáról egyelőre nincsenek konkrétumok. Most, ahogy a polgármester fogalmazott, a „veszett fejsze nyelét" próbálják menteni. A testület elfogadott egy „vágynyilatkozatot", amiben az szerepel, mihez ragaszkodna kórházával kapcsolatban az önkormányzat.

Dr. Winiczai Zoltán igazgató főorvos a végső elképzeléseket vázolta a testület előtt. Fotó: Cs. K. A.
Dr. Winiczai Zoltán igazgató főorvos a végső elképzeléseket vázolta a testület előtt. Fotó: Cs. K. A.


A rendkívüli ülés összehívására azért volt szükség Turi György szerint, mert a Semmelweis-terv megvalósításának végső szakaszába ért az egészségügy. A napokban például Cserháti Péter egészségügyi államtitkár-helyettes is Csornán járt. Szűk körben, a kórház vezetésével tárgyalt. A megbeszélésről dr. Winiczai Zoltán igazgató főorvos elmondta: az egyik fontos pont volt, hogy a szakrendelő újjáépítését támogatja a kormányzat. A D épület egyébként ma már valóban nem felel meg az elvárásoknak.

– Az ezzel kapcsolatos pályázaton előnyt élvezünk, amivel nyolcszázmillió forintért új szakrendelő épülhet – tájékoztatott dr. Winiczai Zoltán.
– Felvetődött aztán az is, hogy egy másik megye terüle-
téről harminc darab krónikus ágyat átadnak kórházunknak. Szó volt a rehabilitációs feladatok elosztásáról. Többször jeleztük, hogy a légzés-, illetve a neuromuszkuláris rehabilitáció elindítására törekszünk.

A kórház D épülete, a szakrendelő katasztrofális állapotban van. A kórház vezetése 800 millió forintos pályázati támogatásra számít az új építéséhez. FotóK: Kisalföld-archívum
A kórház D épülete, a szakrendelő katasztrofális állapotban van. A kórház vezetése 800 millió forintos pályázati támogatásra számít az új építéséhez. FotóK: Kisalföld-archívumBeszéltünk a százmillió forintos járóbeteg-rehabilitációs projekt végrehajtásáról is. Nagy valószínűséggel az átépítés év végére befejeződik. Az aktív osztályok sorsáról az államtitkár-helyettes közölte most is, hogy a szülészetek engedélyezésénél a szakmai kollégium évi ötszáz szülésnél húzta meg a minimumot. Feltétel még a gyermek-, valamint a gyermekintenzív osztályok működtetése is. A sebészetet érintve elhangzott, hogy dolgozzuk ki az egynapos sebészeti lehetőségre a részleteket. Mi szeretnénk az emlősebészetet is e keretek között tudni. Reméljük, hogy sikerült meggyőzni államtitkár urat – fejtette ki az igazgató főorvos.

A testületi ülésre dr. Winiczai Zoltán elkészített egy tanulmányt is, amely arról szól, hogy milyen szerkezetben kaphat szerepet a Margit Kórház a jövőben. Ebben a fő szempontok között szerepel a kórház aktivitásának megőrzése, a munkahelyek megtartása, illetve a gazdaságos működést biztosító struktúra kialakítása.

A csornai szülészet nem teljesíti a minimális, évi ötszáz szülést. Valószínűleg megszűnik az osztály.
A csornai szülészet nem teljesíti a minimális, évi ötszáz szülést. Valószínűleg megszűnik az osztály.


Utóbbinak része a sürgősségi betegellátás fenntartása, a negyvennégy ágyas belgyógyászati mátrixosztály. Az egynapos sebészet keretén belül az emlősebészetet, a nőgyógyászati beavatkozásokat, a szemészeti, gégészeti és urológiai kisműtéteket említi az anyag. Természetesen az elképzelések között a rehabilitációs ellátások is megjelennek.

Kérdésre válaszolva az igazgató főorvos megjegyezte: a munkatársaknak átképzéseket biztosítanak. Így ha nem is a korábbi területen, de számítanak a szakemberek munkájára.

Az ülés végén a képviselők úgy döntöttek, hogy a dr. Winiczai által leírtakat elfogadják és tartják magukat a tervekhez. A dokumentumot az önkormányzat eljuttatja Áder János európai parlamenti képviselőnek, Gyopáros Alpár országgyűlési képviselőnek, Szócska Miklós államtitkárnak, illetve dr. Varga Gábornak, aki a Térségi Egészségszervezési Központ vezetője.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. nagytibi 2012. február 08. 19:14
  „alacska te nem vagy sehova elkötelezett? Vicces vagy!!! Ennyi erővel én is párt nélküli vagyok!! Meg milyen realitásokról beszélsz ? Ez csak a te meg szoci társaid realítása!!”
 • 31. nagytibi 2012. február 08. 17:12
  „alacska te nem vagy sehova elkötelezett? Vicces vagy!!! Ennyi erővel én is párt nélküli vagyok!! Meg milyen realitásokról beszélsz ? Ez csak a te meg szoci társaid realítása!!”
 • 30. elsemhiszem 2012. február 07. 09:29
  „nagytibi, alacska!
  Már megint ugyanazokat a mondatokat ismételgetitek, mint mindig. Alaphelyzetben a kórházcsonkításról beszéltünk és csak kilyukadtunk "amocskosfidesz-hazugmszpére". Az igaz, hogy a 8 éves szoci kormány eléggé nagy károkat okozott az egészségügynek is, de ha jól emlékszem a fidesz azzal kampányolt , ha hatalomra kerülnek visszafordítják ezeket a folyamatokat. ...és megvoltak a választások... most meg azzal jönnek, hogy ez szakmailag így indokolt. Akkor azért pártállástól függetlenül ki lehet jelenteni: valaki-valamikor nem mond igazat!”
 • 29. alacska 2012. február 07. 08:07
  „Részemről lezárom a vitát. Tudom a begyepesedett narancsosokkal nem lehet normálisan tárgyalni. Ez nem az első eset.”
 • 28. nagytibi 2012. február 06. 22:08
  „alacska te nem vagy sehova elkötelezett? Vicces vagy!!! Ennyi erővel én is párt nélküli vagyok!! Meg milyen realitásokról beszélsz ? Ez csak a te meg szoci társaid realítása!!”
 • 27. alacska 2012. február 06. 07:52
  „nagytibi- én azt nem mondtam, hogy tele volt becsületes emberekkel az a kormány, de sok olyan eset eltussolásra került az előző FIDESZ kormány alatt ami miatt több év börtön járna /ld. Deutsh Tamás 3 milliárdos beléptető kapujai! / Úgy látszik, hogy a vezér agymosása még mindig hatékony. Aki nem vak látja, hogy hova tart ez az ország- pártállástól függetlenül! Egyébként nem vagyok sehova elkötelezett , a realitások talaján járok”
 • 26. nagytibi 2012. február 05. 19:57
  „Most nézem a Testületit a TV-ben, Móni madám megint égeti magát!”
 • 25. merzsebet 2012. február 05. 18:45
  „Hahó a téma a csornai kórház mentése..”
 • 24. nagytibi 2012. február 05. 18:08
  „ALACSKA te valami tudatmosósítót használsz vagy DK fórúmon voltál? Malév,BKV MÁV? Biztos hogy ezek az elmúlt másfél évben jutottak csődközeli állapotba?Az általad elmondottak hasonlítanak ahhoz amit a napokban a balos pártok kiabálnak a médiában, nagyon érdekes egyébként , hogy azok kérik számon az ország bajáért a kormányt akik azt előidézték! Csak példa: Hagyó Miklós korábbi szocialista főpolgármester-helyettes és 14 társa ellen emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség a BKV-ügyben. A vád 1,5 milliárd forintos kár okozása a BKV Zrt.-nek, de szerinted persze ennek semmi köze a BKV jelenlegi állapotához igaz? Jah és áruld már el nekem, hogy hol szidtam én itt Turi György PM Úrat? Köszi”
 • 23. kukszi 2012. február 05. 16:21
  „Na ebben egyet értünk kedves merzsébet,hogy a kórház dolgozói tiltakoztak és az süket fülekre talált.
  Szerinted kinek kellett volna meghallani ......a város vezetésének, kórház igazgatójának és a
  nagy tudású kórházi biztosnak.
  De a felelősség terheli az ÁNTSZ-et is mivel áldását adta az ilyen irányú átszervezéshez.vagy talán javasolta ???”
 • 22. Köszörűs 2012. február 05. 15:35
  „21.nagytibi!
  Nem örülök neki,hogy fontosabbnak tekinted az én amatőr szinten űzött butaságaimat, mint azokét akik ezt fő vagy mellék állásban,de mindenképpen hivatásosként,többnyire bizony nem is kevés jövedelemre szert téve művelik.És itt nem a profikra gondolok! :)))
  De ha megszólítottál válaszolok.
  Mért nem indulok választáson? Mert inkább a rátermettebbre, a nálam okosabbakra,képzettebbekre szavazok én is.
  Tele-e a gatya? Mert szerinted félni kellene a mai Magyarországon bárkinek a származása, vallási vagy politikai meggyőződése miatt? Ha igen, akkor azt mondom,hogy igen.Tele.Nem magam hanem a gyerekeim és unokáim jövője miatt! Üdv.”
 • 21. nagytibi 2012. február 05. 14:14
  „Kőszőrüs, neked is bocsánatot kellene kérni a sok leírt butaságod miatt! De ha már ennyire értesz a politikához, akkor miért nem indultál el eddig választásokon? lehet mert egyetlen közösség sem fogad be?Vagy tele van a gatya? Csak a szád jár...”
 • 20. merzsebet 2012. február 05. 13:01
  „Kimaradt:tüntetés ugyan nem volt csak tiltakozás az osztályok áthelyezés illetve az egészségház behozása miatt./kardiológia-belgyógyászat,szülészet-nőgyógyászat dolgozói mindet megpróbáltak/Süket fülekre talált.
  akkor találták ki a mátrix osztályokat amibe bele is haltak.”
 • 19. merzsebet 2012. február 05. 12:57
  „Kukszi!Már megint ködösítesz.Igen az ÁNTSZ és az OEP nem járult hozzá az ágyak átcsoportosításához.A kórházigazgató nyilatkozta.A szülészeti-sebészeti ágyak átcsoportosítsa,emiatt azóta sem történt meg.
  Abban tökéletesen egyet értünk hogy a legnagyobb blődség a kardiológia áthelyezése a szülészet -nőgyógyászat helyére./Öngyilkosság volt.Sajna az akkori testület megszavazta,nagy részük most is képviselő./A kardiológia sosem volt a hátsó épületbe ,helyén most a Winiczai féle osztály van a másik felén pedig a fogorvosok.Az egészségházat kellett volna ott hagyni ahol volt.A belgyógyászat helyén pedig a körzeti orvosok vannak.
  Volt szó arról hogy a két kórház egyesül,de nem tudtak megegyezni hogy melyik részről legyen az igazgató és vezetés,ezért bukott meg .Ehhez semmi köze a két polgármesteri hivatalnak sem Hámorinak.A két kórház akkori vezetése nem tudott megegyezni.
  Az agyad működését ne te teszteld,sokan vannak olyan helyen ahova nem valók.Nincs szándékomban sértegetni.”
 • 18. kukszi 2012. február 05. 12:06
  „Egy dologban biztos vagyok, hogy az agyam jól működik különben nem tudnám azt a munkát végezni ami a dolgom.
  Mi az ,hogy az ÁNTSZ és az OEP nem engedte ???????
  Sajnos azt engedték,hogy a belgyógyászatot és kardiológiát a hátsó épületből ki szervezzék és ezzel kaotikus állapotokat idézzenek elő !!!!!
  Akkor kellett volna tüntetni, mert innen indult a kórház térdre rogyása,minden más ennek a következménye.
  Különben l Viniczai Úr nagyjából azt az átszervezést javasolta, amit most kötelezően végre kell hajtani.
  Csak hát,annak a pár száz millának még elkellet fogyni a lehetetlen állapotok miatt.

  Megsúgom, Hámori Gyuri Kapuvár polgármesterez még az átszervezések előtt, kidolgozott egy koncepciót a két város kórházainak együttműködésére, amit a Csornai város vezetése elutasított.

  A koncepció lényege az volt, hogy a két kórház a szakterületeket egymás között megosztva dolgozik,így minden szakterület közelben maradhatott volna.
  Mindegyik kórház azt a szakterületet hozta volna helyzetbe amelyik, szakmailag és technikailag a csúcson van.
  De, kell a jó nem ,kell a rossz igen.
  Ez van Csornán!!!!!”
 • 17. alacska 2012. február 05. 08:43
  „"nagytibi" - úgy látszik te is beveszed a mesét az eltapsolt milliárdokról! Az ország működött utak,iskolák, középületek épültek. Voltak és lesznek is akik a közöshöz nyúlna, de nem ez a jellemző. Mit csinált a FIDESZ a másfél év alatt - semmit csődközeli állapotba vitte az országot. Iskolákat zártak be vagy passzoltak át az egyháznak, most kórházakat zárnak be. Csődbe vitték a MALÉV-ot, következik a BKV, a MÁV .... Nem egymillió munkahely jön létre, hanem munkahelyek szűnnek meg. Szeretett vezéred meg szabadságharcot játszik. Csornán se más a helyzet, mióta a FIDESZ-t és vele szeretett Áder Jánosotokat választottátok meg, még jobban a perifériára került a város. Mit tett a városért ÁDER - semmit !!! Ő pedig mindig "tűz közeli" ember volt, szerettet vezérünk haverja, leghűségesebb embere. Hány munkahelyet hozott Csornára- könnyű a válasz egyet se. Tett valamit a kórház megmentésérét - még a kis ujját se mozdította meg. Ennyit erről a bagázsról. Ne Túrit szidjátok- bár ő is ennek a bandának a tagja, csak hát most sértődöttet játszik. Csornaiak gondolkodjatok !”
 • 16. merzsebet 2012. február 04. 19:49
  „kukszi jó dolog lehet a szelektív felejtés ...mert azt az ominózus átszervezést sem az OEP sem az ANTSZ nem támogatta. /amit Fidesz +MSZP vagy Független megszavaztak/Azóta sem történt semmi..,és te erről az elképzelésről beszélsz ?Támogatták odafönt? NEM.Azért kell /kellett/most megírni azt a levelet.
  tarytnál van a pont!Egyszerű matematika.6 és 5 (meg 1 a mérleg nyelve csak beragadt még fagyok előtt és úgy maradt)
  Miért nem tüntetett a ..szeretem Csornát..?Milyen jól jönne egyeseknek,mert ha még is a téti pszichiátriát helyezik ide ,lehetne bűnbakot találni.
  A szülészet nem valószínűleg szűnik meg hanem MEGSZŰNIK március végéig az újszülött osztállyal együtt.”
 • 15. elsemhiszem 2012. február 04. 19:31
  „Kedves kukszi!
  Olyan jól informáltak vagytok, akkor miért nem írod meg, hogy a tüntetések és a lakosság ellenállása ellenére tavaly nyáron a fidesz frakció megszavazta a kórházcsonkítást! Pechükre a az OEP nem találta megfelelőnek az okosok elképzeléseit, ezért nem történt meg az átalakítást, így most újból meg kellett szavazni. És igazad adok Köszörűsnek, hogy dac, sértődöttség és a "csakazértis" vezeti a képviselőiteket. "Szakmai" alapon próbálnak megvezetni bennünket. A kórházak tönkretétele csak nektek fontos, a szakma és a lakosságnak hatalmas károkat okozva. Ahogy Hofi mondta annak idején a levegő is akkor hiányzik, amikor már kapkodsz utána. És még folytathatnám a családbarát intézkedéseit a kormánynak, de majd legközelebb...........”
 • 14. kukszi 2012. február 04. 18:55
  „Mindenki tudja, emlékezik arra a kampányra, amely a kórház igazgató és a Fidesz-el szemben történt kórház átszervezés ügyében.
  Még a város vezetés egy fantom szervezetet is bevetett céljuk elérése érdekében.
  Mindenki emlékezik ez ügyben össze hívott ismételt testületi ülésre.”
 • 13. Köszörűs 2012. február 04. 18:52
  „10.nagytibi!
  Hogy is van ez?
  A tükör kérjen bocsánatot....(???) (!)
  Bocs ! :)))”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szülők és gyerekek

A Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ szervezésében "Együtt egymásért" elnevezésű… Tovább olvasom