Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

A kórház továbbra is adósa a Csornahőnek

A csornai önkormányzat nem engedi el a Margit Kórház Csornahő kft. felé fennálló kamattartozását. A városvezetők indoklása szerint törvényellenes lenne, ezért nem tekintenek el a 4,3 millió forint megfizetésétől.

A hétfői képviselő-testületi ülésen kiderült: a kórház 35 millió forintos fűtésadósságát tavaly decemberben rendezték. A Csornahő kft. azonban jelezte, hogy további 4,3 millió forintra mint kamatra számít az intézménytől. A Margit Kórház vezetői kérték, engedjék el ezt a pénzt.

– Egyértelmű, hogy nem támogathatjuk a kórház kérését, mivel akkor megsértenénk az államháztartási törvényt. Az ugyanis úgy fogalmaz, hogy önkormányzati követelést csak a törvény, vagy helyi rendelet által leírt módon lehet elengedni – fogalmazott Turi György polgármester.

– Ez már elég indok számunkra. Ugyanakkor a képviselő-testület abban is egyetértett, hogy nekünk az önkormányzati cég érdekeit kell néznünk, hiszen a kórháznak már nem a város a fenntartója. Úgy érzem, tavaly május végéig mindent megtettünk mind anyagilag, mind erkölcsileg azért, hogy a kórház zavartalanul működhessen. Sőt, még utána is. A fenntartóváltás után ugyanis vállaltuk, hogy a kórházi dolgozók cafetériatámogatását év végéig fizetjük. Ez több mint nyolcmillió forintos kiadás volt.

Nincs egyetértés: Egyházy Péter (balról), a Csornahő kft. megbízott igazgatója és dr. Winiczai Zoltán, a Margit Kórház igazgató főorvosa. A kamat mértékén van vita köztük.
Nincs egyetértés: Egyházy Péter (balról), a Csornahő kft. megbízott igazgatója és dr. Winiczai Zoltán, a Margit Kórház igazgató főorvosa. A kamat mértékén van vita köztük.

Turi György hozzátette: a Margit Kórház a 35 milliós adósságrendezéssel is még több mint 10 millió forinttal tartozik a Csornahő kft.-nek. A szolgáltató kft. ezzel a hiánnyal nagyon nehéz helyzetbe kerülhet.
– A Csornahő kft. megbízott igazgatójával egyeztetve világossá vált, hogy szükség van a közel ötmillió forintos kamat összegére is. A cég ekkora pénzt nem tud kigazdálkodni, hiszen a fogyasztói árakat nem emelheti és ez nem is szándékunk. Ráadásul a kórház tartozása miatt a társaság is adós maradt beszállítóinál és kamattal együtt kellett megfizetnie az elmaradást – jegyezte meg a polgármester.

A kórház egyébként a megállapított kamat mértékét is vitatja. A hétfői testületi ülésen a képviselők ezért olyan határozatot hoztak, hogy a kft. és a kórház gazdasági vezetői egyeztessenek és állapítsák meg, mekkora kamat jár a későn megfizetett 35 milliós tartozás után.

 

Olvasóink írták

 • 14. Hoho63 2013. január 30. 10:53
  „Tisztelt Zoldy.Ön biztos nem közlekedett a hóesés idején a városban gyalog ugyanis a Lidl és a Penny bevásárló üzletet gyalog csak a Temetőn keresztül lehetett biztonságban megközelíteni. A külső járdán nem lehetett biztonságban közlekedni napokig.A Tesco felé a járda napokig még gyalog is alig volt járható.A Gimnázium előtti járda nem is volt takarítva.Nem tudom hogy a képviselő asszony dicsérete milyen hóeltakarítóknak szólt. Az Erzsébet k-né.út az Arany J.út.és a Kosuth út közötti gyalog út a mai napig balesetveszélyes. Letakarítva még nem volt.”
 • 13. kultura 2013. január 26. 13:20
  „Moo: a hóeltakarítás ára kötött ezen Turi nem tud spórolni mert azt amit a többség megszavazott, az a cég végzi.Többszörös áron mint a szomszéd városban.
  Zoldy:A ravatalozók meg nálunk vidéken azért felújítottak mert a pályázati pénzeket lehetett rá nyerni.Városra nincs kiirt pályázat.Úgy tudom a Jó-szív -temetkezési vállalat akar valami nagyszabású-ravatalozót valamelyik csornai temetőbe.A fűtésszámlához nem tudok hozzászólni de most az is kétfelé oszlik hisz ott a járási hivatal is.”
 • 12. Moo 2013. január 26. 11:51
  „Zoldy! Engem is érdekel, azért irtam azt, amit.Ötletet adtam, hogy hol lehetne még spórolni.”
 • 11. Zoldy 2013. január 26. 07:26
  „hajracsorna
  Vagyis Túri úr a kórház érdekeit már nem is nézi? -Ez a kijelentése igen csak arra azt sugallja. Bosszantó és felháborító!
  Moo
  A város pénzét védi XD. Engem már csak érdekel mire költik. Nézd meg a várost, járhatatlan utak, és járdák. Kerékpárral közlekedni életveszélyes. A temetőkben az utak,-kitaposott nyomvonalak, a ravatalozók épp hogy össze nem dőlnek. A pici falvakban különb egy nyugvóhely, mint abba a városba A buszmegállók a város szélén megközelíthetetlenek, árkokat ugrálnak át a lakosok, ez legyen idős, vagy fiatal.

  Amint olvastam emelték az adókat, futja majd az adófizetők pénzéből, a polgármesteri hivatal fűtésszámlájának kifizetésére.”
 • 10. Moo 2013. január 25. 15:36
  „Ebben a szituációban nagyon védi a város pénzét a tisztelt városvezetés. Remélem akkor is igy tesz, amikor a hóeltakarításért felelős vállalkozónak fizet, mert nem nagyon dolgozott meg a pénzéért.”
 • 9. kultura 2013. január 25. 13:59
  „Eddig arról dumáltatok hogy nem kell a kórház illetve legyen Győr kihelyezett majd "megmondom-mije". Az lett .Hogy mit tett Turi? Próbált minden fórumon kampányolni a kórházért.
  Az aláírás gyűjtést az azóta megszűnt osztályokért a vidéki lakosok kezdték el szégyenszemre a csornaiak csak később csatlakoztak.Az önkormányzat erején felül támogatta a kórházat,eddig,ennek a levét issza a Csornahő./vagy elengedte vagy kifizette a tartozás egy részét/ a cafetériát is decemberig,kíváncsi lennék januártól kapnak-e a kórházi dolgozók ?Ez már olyan mint az "elmúltnyócév".Túl kéne már lépni a Turi a polgármester és még marad egy darabig. A kórházért meg nem most kéne ríni hanem előbb.Mert lassan a hőközpontért is csak fogtok."Azér is a turi lesz a felelős".”
 • 8. 1120 2013. január 25. 11:37
  „Ez olyan óvodás dolog... Ha már elvették a matchboxomat, essen ki mind a négy kereke! Az, hogy 10 ezer csornai továbbra is "játszana vele", a legkisebb mértékben sem érdekel! (Sikerült alulmúlni Papp J.-t... Szegény Csorna!)”
 • 7. Hoho63 2013. január 25. 11:15
  „Turi úr nemrég még a kórház adósság csökkentése és megmentése érdekében gyűjtési kampányt indított .
  Most hogy a kórház már nem a városhoz tartozik úgy néz ki hogy már más annak az adósság megítélése is.
  Eddig azért harcolt hogy próbáljon engedni a hőszolgáltató, most meg hogy fizessen a kórház.”
 • 6. hajracsorna 2013. január 25. 11:11
  „sorok_kozott!

  Megtennéd, hogy példákat sorolsz arról, hogy Túri úr mit dolgozott a kórházért addig, amíg ő volt a fenntartója?”
 • 5. sorok_közt 2013. január 24. 19:40
  „2.
  pl azt, hogy az Önkormányzatot érdekelje a Kórház sorsa. Azt nem mondom hogy a kórház ellen dolgoznának, de hogy ezután mellette se fognak, az biztos.”
 • 4. trabantal 2013. január 24. 18:37
  „nézhetné is 3.

  de semmi értelme.”
 • 3. hajracsorna 2013. január 24. 16:50
  „"...nekünk az önkormányzati cég érdekeit kell néznünk, hiszen a kórháznak már nem a város a fenntartója...."

  Vagyis Túri úr a kórház érdekeit már nem is nézi? Na szép, mondhatom!”
 • 2. kultura 2013. január 24. 14:44
  „sorok_közt: ???????
  ki és mit?”
 • 1. sorok_közt 2013. január 24. 11:34
  „"...nekünk az önkormányzati cég érdekeit kell néznünk, hiszen a kórháznak már nem a város a fenntartója...."

  Ezért kellett lerombolni a rendszert?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Himnusz-mondók a kultúra napján Csornán

Himnusz-mondó versennyel emlékeztek meg a csornai Széchenyi István Általános Iskola diákjai a magyar… Tovább olvasom