Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

A kórház lenullázza a hiányt

Kapuvár - Önkormányzati biztos kinevezésével és a racionalizálási intézkedések bevezetésével 250 millió forintról nullára csökkent a kapuvári kórház hiánya két év alatt. Az önkormányzati biztos szerint feszes gazdálkodással tartható ez az állapot.
Több mint kétszázmilliós adósságból kismértékű pozitívumba hajlik napjainkban a kapuvári kórház pénzügyi helyzete. A krízis kezelésére – Tóth László személyében – önkormányzati biztost nevezett ki 2006-ban a helyi képviselő-testület. A pénzügyi szakember szerint feszes gazdálkodással tartható a jelenlegi helyzet.

– A kapuvári kórház adósságállományának kezelhetetlen volta miatt még 2006 novemberében keresett meg Hámori György polgármester azzal, hogy önkormányzati biztosként hozzam helyre a Lumniczer-kórház anyagi helyzetét. Elképzelését a helyi testület jóváhagyta és 2006. december 4. óta végzem a biztosi munkát az egészségügyi intézményben – mondta munkájának kezdetéről Tóth László.

A kapuvári Lumniczer-kórház önkormányzati biztosa kijelentette: kinevezésekor 202 milliós adósság mellett 1,6 millió forintos kintlevősége és 6 milliós készpénzvagyona volt az intézménynek. Tóth László úgy véli, ilyen mértékű eladósodást csak külső szakember tud kezelni, aki bátrabban nyúl az esetleges problémákhoz.

Hozzátette, ha az adósság ilyen szinten maradt volna, a szállítók felé az önkormányzatnak kellett volna helytállnia pénzügyileg.

Tóth László önkormányzati biztos
Tóth László önkormányzati biztos

Az intézkedések között első helyen a szállítókkal való tárgyalások álltak, melyekben mindkét fél a megegyezésre törekedett – mondta a pénzügyi szakember. Kijelentette, a krízis kezelése során a szállítók végig teljesítettek a kórház felé, akkor is, amikor hónapos lejárt tartozásai voltak a kapuvári intézménynek. Tóth László elmondta, a következő lépésben a készletgazdálkodást tekintették át. – Itt tételesen megvizsgáltuk a készletet, a megrendeléseket, és a havi egy-két nagyobb megrendelés helyett folyamatos szállításra tértünk át, ami kisebb számlákat jelentett, ez pedig a szállítókat is megnyugtatta.

Felülvizsgálták az átalánydíjas javítási szerződéseket is. Itt drasztikus, negyvenszázalékos megtakarítás is elérhető lett volna, ám azt hozzátette, a karbantartási megtakarítások nem mehetnek egy ilyen intézményben a működés rovására, tehát véleménye szerint hosszú távon a húsz-huszonöt százalékos megtakarítás a reális.

Az egyik legnagyobb tétel a megtakarítások terén – mint mindenhol – a bérköltség. Tóth László itt jegyezte meg: 2007 tavaszán az aktív ellátás megszűnése erősen visszavetette az adósságállomány csökkentésének ütemét, hiszen az átszervezés komoly költségekkel járt. Három ütemben harmincöt dolgozótól volt kénytelen megválni az intézmény, ám a leépítés költségeit sikerült pályázati pénzből fedezni. Tóth László hozzátette, a leépítések mellett egyes határozott idejű szerződéseket nem hosszabbítottak meg, valamint a természetes fogyást sem mindig pótolták. Sajnos az átalakítás mentén még ekkor is 246,5 milliós adóssága volt a kórháznak, ám 2007 tavaszától már kezdte éreztetni hatását a racionalizáció, egészen napjainkig, amikor kijelenthető, a kapuvári kórháznak nincs adóssága. A pénzügyi szakember hangsúlyozta, a finanszírozásból adódóan természetesen van némi – 29 milliós – tartozás, ám a készpénzállományt és a kintlevőségeket is beszámítva némi pozitívum is mutatkozik a költségvetésben.

Létszám-racionalizálás a kórházban: Nagy Péterné és Budainé Németh Angéla ápolónők, akik az aktív ellátás megszűnését követően kerültek az angiológiai mozgásszervi rehabilitációra.
Létszám-racionalizálás a kórházban: Nagy Péterné és Budainé Németh Angéla ápolónők, akik az aktív ellátás megszűnését követően kerültek az angiológiai mozgásszervi rehabilitációra.

Tóth László szerint ez az állapot – szeptember 30-i – a továbbiakban tartható marad akkor, ha az intézmény finanszírozását és a szükségleteket teljes mértékben kordában tartja az intézmény vezetése. – Nagyon feszes gazdálkodásra van szükség, így inkább arra buzdítanám a kapuváriakat, hogy ne üljenek örömünnepet a nullás adósság felett, hiszen ismerve a hazai állapotokat, a jelenlegi, törékeny pénzügyi egyensúly bármikor felborulhat – jelentette ki Tóth László. Úgy véli, hosszú távon is szükséges a pénzügyi szigorúság a Lumniczerben.

Az önkormányzati biztos kinevezéséről szólva elmondta, kórházi munkája előtt több alkalommal dolgozott Kapuváron más intézményeknél is, a város iránti elkötelezettsége nagy szerepet játszott abban, hogy a munkát elvállalta. – Úgy gondoltam, szakmai kihívás lehet a Lumniczer pénzügyeinek rendbetétele, ezenkívül természetesen Hámori polgármester úr iránt is elkötelezettséget éreztem – jelentette ki a pénzügyi szakember.

Az önkormányzati biztosról szólva Hámori György polgármester kijelentette: Tóth László hozzáértését ismerve bátran ajánlotta a testület figyelmébe, úgy látszik, nem érdemtelenül.

Olvasóink írták

 • 14. arany 2008. október 28. 19:51
  „szerbusz
  Rendbetette, de hogyan? Mai regionális adásban hallani lehetett. Így könnyü. Leépíteni, alkalmazotti jogviszonyból szerződéses jogviszony, ami kevésbé ad biztonságot dolgozónak. De sikerült az biztos. Így én is megtudtam volna oldani. stb...
  szervusz”
 • 13. Hh 2008. október 27. 10:35
  „kedves?! kételkedő!

  Egyvalamiben ne kételkedj, hogy egy s...fej vagy.”
 • 12. kételkedő 2008. október 24. 01:15
  „Tisztelt Biztos úr!
  Az úszógumiját remélem,nem közpénzen növesztette!..:-)”
 • 11. xman 2008. október 22. 08:44
  „Gratulálok a Tisztelt biztosnak! Elért valamit de MILYEN ÁRON!
  Pár példa: - sajna a korházi dolgozóknak a toalettpapirt is otthonról kell magukkal vinni, nem beszélve a szappanról stb....
  Megértem hogy kell a spórolás. De igy?”
 • 10. Ropi 2008. október 22. 07:45
  „A gazdasági vezetőt, mint bármely más alkalmazottat a csúcsvezető vesz fel, értékel, bocsájt el. Ha alkalmatlan, azt az igazgatónak kell észere venni és lépni az ügyben. Munkajogilag más bele se szólhat, szerintem az önkormányzat se. Tehát ha gond van, és az igazgató nem kezeli, akkor az igazgatót kell lecserélni olyanra, aki megoldja a kérdést. Ezért hívják az ilyesmit felelős beosztásnak. Benedek nem oldotta meg ezek szerint. Ha visszamenőleg hosszú évekről beszélünk akkor nyilván nem csak a jelenlegi vezető felelőssége kérdés, de mivel jelenleg ő a vezető, ezért az ő felelőssége mindenképpen kérdés, nem lehet korábbiakra hárítani a dolgot.”
 • 9. szerbusztok 2008. október 21. 21:50
  „én meg azt mondom,hogy: ha egy önkormányzati biztos 2 év alatt "rendbetette" a pénzügyeket,akkor ez azt bizonyítja,hogy az eddigi gazdasági vezetők hosszú évek óta alkalmatlanok voltak a munkára.Őket kell lecserélni, nem a Benedek dokit!”
 • 8. klmd-nek 2008. október 19. 19:07
  „7.

  miért is???

  azért van az önkormányzat, hogy döntsön. csak azért, mert nem úgy dönt, ahogy Te szeretnéd, nem kell új rendszert bevezetni.

  egyébként meg:
  1990. évi LXV. tövény (A helyi önkormányzatokról) 46. § (4) bekezdés

  Nem rendelhető el helyi népszavazás:
  a) a költségvetésről való döntésre,
  b) a helyi adónemeket, illetőleg mértéküket megállapító rendelet tárgyában,
  c) a képviselő-testület hatáskörébe tartozó szervezeti, működési, személyi kérdésekben, a képviselő-testület feloszlásának a kimondásáról.”
 • 7. klmd 2008. október 19. 18:37
  „irjanak ki helyi népszavazást az igazgató személyéről, előtte küldjék ki futárral mindenkinek a pályázatokat.

  A szavazás történhetne nem hivatalosan, hanem levél útján, névre szóló cédulákkal.

  KLMD”
 • 6. egy beteg 2008. október 19. 12:49
  „A cikk: Ezek valós tények! Menj be a kórházba, nézd meg a papírokat-számokat. Azok nem hazudnak. Az önkorm.biztos nélkül a drága Benedek úr által vezett kórházon már lakat lenne .... erről ennyit. És rengeteg munkanélküli orvos, ápoló ... stb. Ide egy jó menedzser kell, aki "eladja" a kórházat, mármint hogy PR és marketing szakértő, és profitot fog termelni! Hát a mostani igazgatónak ez nem ment, és ez nem is fog menni. Reméljük, hogy a tisztelt testület helyesen dönt, jó pályázók lesznek, és lesz kik közül választani!”
 • 5. Z 2008. október 19. 07:21
  „drága arany!
  Hanem akkor hogy van? Írd le ezenkívül mire alapozod kedves véleményed.
  szeretettel: Z”
 • 4. arany 2008. október 18. 22:29
  „drága kapuvári!
  Azért mert ezt leírták egyáltalán nem úgy van. Írd le ezenkívül mire alapozod kedves véleményed.
  szeretettel: y”
 • 3. Profi T 2008. október 18. 18:20
  „a benzinkutas se teremt profitot, csak drágábban adja el a benzint mint amennyiért kapja... sorolhatnám tovább.”
 • 2. Profit mi? 2008. október 18. 17:06
  „Pancserok nemám elhiszitek, hogy egy szociális intézmény ami a mi adó(mányunkból)-nkból van fentartva az tud profitot termelni!?
  Az csak többet vesz ki a befizetett adónkbvól pályázat utján vagy másmódon, de a pénzt nem ő teremti meg, hanem mi adózók. Az a profit a mi munkánk eredménye nem más érdeme. Akárki lehet igazgató, ha állambácsi adpénzt akkor faszagyerek, ha nem ad akkor lehet akár nem fasza is.”
 • 1. kapuvári 2008. október 18. 16:39
  „Hahó. Csak bebizonyosodott, hogy az önkorm.biztosnak köszönhető minden. Benedek igazgató úr, kiderült minden! Nemrég Önmagát dícsérte, milyen ügyes, hogy lefaragta a hiányt. Hát nem Ön tette ezt. Egyébként gratulálok Tóth L. Úrnak, jól végezte a dolgát. Most már csak egy jó igazgató kell!!! :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választott a polgári védelem

Kapuvár - Benkovics Miklóst – harmincévi munkája után – egy fiatal szakember, Budai Imre… Tovább olvasom