Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A körforgalom mérsékelné a balesetveszélyt

Csorna - Körforgalmat építene a csornai önkormányzat a 85-ös főút, a Szeder utca és a Botond utca kereszteződésében. A 103,2 millió forintos beruházáshoz pályázati támogatást várnak. A kivitelezést jövő májusban fejeznék be.
Pályázati támogatással újabb körforgalmi csomópontot építene a csornai önkormányzat a 85-ös főúton. A főút, a Szeder és a Botond utca kereszteződésében a nagy forgalom és a balesetek száma indokolja a beruházást.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium megbízásából a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ írt ki pályázatot. Az országos közutak balesetveszélyes csomópontjainak átépítését támogatják az összesen 800 millió forintos keretből. A csornai fejlesztéshez 23,2 milliós pénzbeli önerő vállalásával 80 millió forint támogatást igényelt a város. A pályázati kiírás szerint azok a beruházások részesülnek előnyben, amelyeknek a tervezése már előrehaladott állapotban van. A csornai pedig ilyen, mivel annak idején, még a Vilmos parki fejlesztési projekt keretében, 2004-ben a csomópont átépítésének tervei elkészültek. Sikeres pályázat esetén a terveket majd módosítani kell a csökkentett műszaki tartalom miatt.

A fejlesztést indokolja a főút forgalma is, hiszen az adatok szerint naponta közel 16 ezer jármű halad át a kereszteződésen, ebből csaknem 7 ezer a kamion. Az elmúlt években számos baleset, köztük halálos, illetve több súlyos sérüléssel járó is történt a csomópontban. Mind a Magyar Közút Kht., mind a rendőrség véleménye szerint a település egyik legveszélyesebb kereszteződéséről van szó.

Forgalmas: A 85-ös főút és a mellékutcák kereszteződésén naponta tizenhatezer jármű halad át, ebből csaknem hétezer a kamion.
Forgalmas: A 85-ös főút és a mellékutcák kereszteződésén naponta tizenhatezer jármű halad át, ebből csaknem hétezer a kamion.

A tervekre az önkormányzat érvényes építési engedéllyel rendelkezik. A kivitelezés várható költsége 103,2 millió forint. A pályázatot a polgármesteri hivatal munkatársai készítették el és már be is nyújtották. Az elbírálást április végére ígérték a kiírók. Ha a támogatást megkapják a körforgalom építéséhez, jövőre kezdődhet a kivitelezés. 2009. november 30-ig kell a fejlesztést befejezni. Az önkormányzat azonban ennél előbb, 2009. május végéig tervezi az átadást.

Olvasóink írták

 • 12. aljsdag 2008. április 17. 22:03
  „Hát örülnék ha benne lehetnék valamiben, nekem is jutna egy kis alamizsna, pár milla nekem is jól jönne haveri alapon!hehehe”
 • 11. slave72 2008. április 17. 03:53
  „aljsdag.........Te tudsz valamit!!! Te is benne vagy???”
 • 10. aljsdag 2008. április 16. 09:56
  „A helyzet az, hogy elkerülőt nem tudnak építeni mert arra nem kapnak pénzt, erre valószínűbb, hogy kapnak, ezt tudják megépíteni!
  A semmiből nem lehet építeni semmit sem, az adósságból meg, még annyit sem, hogy a semmiig eljussunk!
  Ha valaki adna pénzt, akkor egyértelműen elkerülőt építenének, mert senki sem hülye!
  A tény viszont az, hogy nem ad rá lóvét senki, mert elosztogatták haveroknak, és ellopták, ezt kéne végre megérteni, nem pedig nagy ötletekkel dobálózni!”
 • 9. Delta 2008. április 15. 21:39
  „Forgalmas: A 85-ös főút és a mellékutcák kereszteződésén naponta tizenhatezer jármű halad át, ebből csaknem hétezer a kamion.Ez igy igaz is lehet.Na de ha megépülne az elkerülő ut, a hétezer kamion már elkerülné a várost, és a 16000 járműnek legalább fele arra menne.A maradékot meg csak elviselnénk. Nem is kell ám messzire menni, hiszen Pápán megépült az elkerülő,Fertőszentmiklóson is,Sopronba is.Ott hogyan tudták megoldani? El kellene lesni a titkot a csornai önkormányzatnak.Hasznosabb lenne, mint két mellékutcához körforgalmat épiteni, még több dugóval növelni a csornai közlekedési káoszt.”
 • 8. lacikó 2008. április 13. 08:49
  „Láttam,talán még meg is jegyeztem valamit.Az a baj,hogy ott osztogatott,persze az ország pénzén,azóta meg fosztogat és szintén az ország pénzét.Lop ez mind.Ez meg még bunkó is.”
 • 7. slave72 2008. április 11. 02:52
  „Laciko!!! Kerlek ne keverd ide bele a papp jocit!!! Csak emlekezz,milyen lelkesen osztogatta nonapkor,a VOROS szegfut,az aruhaz elott!!! Meg a forralt bort!!! Mindent megtett Csorna varosert!!! Szent ember!!! Ekg egyenes:)”
 • 6. Lacikó 2008. április 10. 20:19
  „papp joci háza elött kell vinni a forgalmat.Akkor lesz körgyűrű,de ha csak ez a mocsok menekül el, azzal is nyer a város!!!”
 • 5. Putyilov 2008. április 10. 07:02
  „Csornára egyetlen körforgalom kell csak.
  Igaz,annak a kis középső kertje maga a város kell,hogy legyen.”
 • 4. slave72 2008. április 10. 02:55
  „:):):)........ezek utan mar mit irjak??? Nevetseges otle:(”
 • 3. miro132 2008. április 09. 09:29
  „Hulyeseg, mar a masik ket korforgalmat sem lettt volna szabad megepiteni. Ha tenni akarnak avalmit akkor kanyarodosav es kozlekedesi lampa eppen eleg lenne ...

  Felesleges penzkidobas lenne a korforgalom!!

  miro”
 • 2. Putyilov 2008. április 09. 07:25
  „Ez így igaz.
  Nem körforgalom kell,hanem elkerülő és máris nincs szükség a felesleges pénzkidobásra,mivel az elkerülő megépítésével máris drasztikusan csökkenne a városon áthaladó forgalom,így szükségtelenné válik az újabb körforgalom.”
 • 1. buborgo 2008. április 09. 06:53
  „elmenek a fenébe ezek az okosok ne ide szorják a lovét hanem épitsék meg az elkerülö utat . ez a pénz már elég arra hogy lapátokat vegyenek meg sodert . ja meg remélem megis fogják a lapátokat és kimenek csinálni is valamit nem csak a ökörségeket hajtogatják.
  Csornaiak ébredjetek már fel ne hagyjátok magatokat ,nem birkákat vezetnek ezek henem minket EMBEREKET.!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Film készült a zenekarról

Kapuvár - A Kapuvár Városi Fúvószenekar elmúlt negyvenhat évéről készült dokumentumfilmet, melynek… Tovább olvasom