Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

A korábbi igazgató az iskola névadója

Nevet kapott a ciráki általános iskola. Az intézmény egykori kántortanítója, majd igazgatója, Horváth Imre nevét vette fel. Az idős, 91 éves pedagógus jelenleg Sopronban él, de a névadó ünnepségen személyesen is részt vett.
Megható pillanatok: A névadásról ezután lobogó is tanúskodik Cirákon. Horváth Imre egykori iskolaigazgató, az intézmény nevét adó pedagógus a kép bal szélén.
Megkeresztelték a ciráki általános iskolát. A helyi képviselő-testület döntése értelmében az intézmény május elsejétől egykori igazgatójának, Horváth Imrének nevét viseli. A névadó nyugdíjas pedagógusként jelenleg Sopronban él, családjával érkezett Cirákra, ahol harminc éven át, 1942-től 1972-ig oktatta és nevelte az ifjúságot.
Mint azt Szűcs László igazgató köszöntő beszédében hangsúlyozta: nagy napja ez a három község, Cirák, Dénesfa, Gyóró iskolájának, hiszen nevet kap az intézmény. Olyan személyiség nevét veheti fel, kinek munkája révén hosszú időn keresztül fejlődött és „gyümölcsözött" az iskola.
Dr. Kozma László, az Oktatási Minisztérium főtanácsosa arról beszélt, hogy a vidéki kisiskoláknak jövője van, jelentőségük növekszik, amit többek között a különböző pályázatok segítenek elő. A problémát egyelőre a csökkenő gyereklétszám okozza, 2006-ra várhatóan 160 ezerrel lesz kevesebb tanulója a közoktatásnak.
Tóth Béla, Horváth Imre egykori tanítványa, később kollégája azokra az időkre emlékezett vissza, amikor a fiatal tanító rábeszélésének engedve szülei beleegyeztek abba, hogy tovább tanulhasson.
– Tanító akartam lenni, olyan, mint a példaképem, Horváth Imre, akinek szeretetét nemcsak mint tanítványa, hanem később, egész életemben is éreztem és érzem – mondta.
Az iskola „öregdiákjai" olyan emberről szóltak, akitől szilárd erkölcsöt és a másik ember tiszteletét tanulhatták meg.
Horváth Attila, Horváth Imre fia elmondta: nagy megtiszteltetés az egész család számára, hogy a község édesapjukról nevezte el oktatási intézményét. Azt is bejelentette, hogy Horváth Imre egy 100 ezer forintos alapot hozott létre, melyből minden évben a legjobb ciráki tanulót jutalmazhatják meg. A Horváth család pedig vállalta, hogy az iskola informatikai rendszerét egy Pentium 4-es számítógéppel fejleszti.
Az esemény végén emléktáblát lepleztek le az iskola falán, mely a névadó munkásságát, emberi tisztességét hirdeti. A ciráki ünnepséget a diákok verses, zenés, táncos műsora is színesítette, melyen az iskola szinte valamennyi tanulója fellépett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma a Hanságot élteti a folyó

A Kis-Rába jövője érdekében fogtak össze térségbeliek. Babót, Beled, Kapuvár, Kisfalud és Mihályi… Tovább olvasom