Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

A kónyiak legutóbb biciklitolvajt fogtak

A Csornai Rendőrkapitányság illetékességi területén jelenleg hat polgárőrség működik.

A rendőrök szerint szükség van munkájukra, legutóbb például a kónyiak kerékpártolvajt „fogtak". Kiss József alezredes, csornai rendőrkapitány azt mondja, munkájukat a gyakorlatban is segítik a polgárőrök.

– Örömmel vettük, hogy az utóbbi években sorra alakultak a polgárőrszervezetek körzetünkben – fogalmazott Kiss alezredes. – A csornai tapasztalatokat hasznosítva Bágyogszováton, Egyeden, Kónyban, Szilban és Páliban működik polgárőrség. A kónyiakat mindenképpen ki kell emelni a sorból, hiszen ők a legaktívabbak. Ez köszönhető annak, hogy a falu választott vezetői is tevékenyen részt vesznek a polgárőrség munkájában. Az önkormányzatok anyagilag is támogatják az egyesületeket, mi pedig szakmai segítséget biztosítunk számukra. Továbbképzéseket szervezünk, illetve Kónyban a körzeti megbízotti irodán helyiséget bocsátottunk rendelkezésükre.

Kiss József számadatokkal is alátámasztotta jó tapasztalatait. 2005. első tíz hónapjában negyven polgárőr teljesített hatvanhat esetben szolgálatot közösen a rendőrökkel, idén ugyaneddig az időszakig már hetvenkilenc polgárőr száztizenöt alkalommal. A közös járőrözésen kívül természetesen a polgárőrök önállóan is dolgoznak.

– A polgárőrségek vezetői pontosan kiírják kollégáiknak a szolgálati beosztást, amit természetesen mi is megkapunk – folytatta a kapitány. – Így már most tudjuk, hogy például decemberben Bágyogszováton ki és mikor teljesít szolgálatot. Szolgálatba lépésükkor pedig jeleznek a kapitányságra, így szükség esetén azonnal tudjuk riasztani őket.

A hatékony munkára szükség van és példa is arra, hogy eredményesen dolgoznak. Nemrégiben Kónyban fogtak el a polgárőrök egy kerékpártolvajt, a rendőrség kiérkezéséig a helyszínen visszatartották és a férfi ellen megindíthattuk az eljárást. Munkájuk elismeréseként a közelmúltban megtartott kónyi polgárőrbálon tárgyjutalmat adtam át az egyesület vezetőinek.

A novemberi halottak napja és mindenszentek alkalmából szigorúan ellenőriztük a temetők környékét. Ebben a polgárőrök minden településen együttműködtek velünk. Most, a decemberi megnövekedett bevásárlóforgalomban lehet számítani arra, hogy rendőrök és polgárőrök közösen ügyelnek a közbiztonságra.
Kiss József hozzátette: továbbra is számítanak a polgárőrök munkájára. Várják a települések jelentkezését, a rendőrök minden segítséget megadnak az egyesületek megalakításához.

A működő polgárőrségek a helyi önkormányzatokra számíthatnak anyagilag. Valamennyi rábaközi szervezet rendelkezik a jogszabályokban előírt felszereléssel, mellénnyel, azonosító jelzéssel. Ezenkívül különböző pályázati támogatásokat is igénybe vehetnek. Év elején az Országgyűlés módosította a polgárőrségről szóló törvényt. Ennek a gyakorlati munkát leginkább érintő része az, hogy ma már a polgárőrök jogosultak a szabálysértést, bűncselekményt elkövető személyeket felszólítani a cselekmény abbahagyására, jogosultak megakadályozni abban, illetve az elkövetőt visszatarthatják a rendőrség kiérkezéséig.

A polgárőr-egyesület elnöke Kónyban a falu polgármestere, Aller Imre. Mint mondta, a költségvetésbe 400 ezer forintot terveztek a szervezet támogatására, de úgy néz ki, hogy ezt az összeget még ki kell pótolni. Sokba kerül ugyanis a járőrautó fenntartása, üzemeltetése, a szükséges eszközök, felszerelések beszerzése.

– Lelkes, tisztességgel dolgozó polgárőrök vannak Kónyban, közel negyvenen. Hetente minimum négyszer megyünk szolgálatba, ehhez jönnek a különböző, alkalomszerű szolgálatok. Ilyenek az önkormányzati rendezvények biztosítása, az ünnepi megemlékezéseken való részvétel, illetve a rendőrséggel közös járőrözések – tájékoztatott az elnök-polgármester.

Csányi Gáborné titkára és lelkes tagja a kónyi egyesületnek. Részt vett a kerékpártolvaj elfogásában is.
– Korábban hallottunk már a környékbeli településeken működő egyesületekről. Érdeklődtünk, szervezkedtünk és végül nálunk is megalakult a szervezet. Jó csapat jött össze, lehet rájuk számítani – fogalmazott Csányi Gáborné. – Nagyon jó érzés az is, amikor a helyiek megjegyzéseit halljuk: nyugodtan alszanak, mert tudják, hogy mi járőrözünk és vigyázunk értékeikre. Így tudtuk „lefülelni" a biciklitolvajt is, akivel már a lopást megelőző napon is találkoztunk szolgálat közben és már akkor gyanús volt. Mivel nem tudta megmondani, honnan van a kerékpár, értesítettük a rendőröket, akik megindították ellene az eljárást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy számjegyű vízdíjemelkedés

Kapuvár és környékének polgármesterei tájékoztatót hallgattak meg a Pannon-Víz zrt. fejlesztéseiről… Tovább olvasom