Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

A komolyzenét népszerűsítik

Négy ország zenészeinek koncertje zárta Szanyban a hagyományos Rába Fesztivált. A programsorozat művésznek és közönségnek egyaránt felejthetetlen élményt jelentett.
Bella Máté (középen) pályafutását tanárai egyengetik.
Idén kilencedik alkalommal rendezték meg a szanyi Rába Fesztivált. A nemzetközi zenetábort egy koncertsorozat egészítette ki, amatőr és pályaorientált zenészek zeneelméletet, kamarazenét tanultak és különböző hangszerekkel ismerkedtek. A szanyi rendezvényen az oktatók között az általános zeneiskolai tanártól az egyetemi professzorig mindenki megtalálható volt, akik idén négy országból érkeztek: Romániából, Ausztriából, Ukrajnából és hazánkból.

A falusi turizmus

– A fesztivál célja eredetileg az volt, hogy a kistelepüléseken közelebb hozzuk az emberekhez a komolyzenét. Most már egyre növekvő közönsége van a rendezvénynek, amely egyben fellendíti az igényes falusi turizmust – nyilatkozta Töreki Imre, a tábor programjainak koordinációs vezetője.

Megyeri Edit Tünde művészeti vezető hangsúlyozta: fontos pedagógiai üzenete van a tábornak. A kevésbé szorgalmasak inspirációt kapnak, a céltudatos diákok pedig zenei egyéniségekkel ismerkedhetnek meg, akik megerősítik vágyukat a pálya iránt. A diákok nyolcvan százaléka évek óta visszatér, számuk folyamatosan nő.

– Felemelő érzés, hogy például Kocsár Miklós kortárs zeneszerző egyik tanítványa, a tizennyolc éves Bella Máté saját művét játssza a zongorán, amit csellón egy kijevi, hegedűn pedig egy bécsi diák kísér. Nincs annál szebb, amikor a fúvószenekarban négy nemzet ötödik nyelven kommunikáló tagjai együtt játszanak – mondta Megyeri Edit Tünde. A művészeti vezető megjegyezte: míg az ilyen ifjúsági fesztiválokat általában szakmai versennyel kötik össze, Szanyban nem. Itt a cél a határok nélküli alkotói párbeszéd, ami a magas művészetről szól.

Ifjú zeneszerző

A tábor egyik résztvevője, Bella Máté hétéves kora óta zongorázik. Már korábban is improvizált, majd tizenkét évesen megnyert Budapesten egy kerületi fesztivált, ahol öccsével saját négykezes művét adta elő zongorán. A siker hatására fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy zeneszerző legyen. A tizennyolc éves fiatalember, aki jelenleg egy budapesti zeneművészeti szakközépiskola tanulója, jövőre a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre készül. Az ifjú zeneszerző öt éve vesz részt a szanyi Rába Fesztiválon, ahol a koncerteken saját művei is megszólalnak.
– Úgy látom, egyre bővül, egyre színvonalasabb a fesztivál, évről évre nagyobb az érdeklődés. Örülök, hogy külföldi zenészekkel is együtt dolgozhatok – mondja Máté. Az ifjú zenész műveit egyébként az itt vendégeskedő külföldi diákok magukkal viszik, és hazájukban is játsszák. Máté tavaly egy országos zeneszerző verseny különdíjasa lett, ezenkívül Ungváron részt vett egy nemzetközi megmérettetésen is, ahol első helyezést ért el. Itt egy népdalfeldolgozást, egy szólót, valamint egy kamaraművet kellett írnia.

Visszatér a dallamosság

– Az első hely nagy megtiszteltetés volt számomra, hiszen a leghíresebb ukrán és orosz zeneszerzők ültek a zsűriben – nyilatkozta. – Hiszem, hogy a kortárs zenébe visszatér a melódia, a dallamosság, ezáltal újra közönséget tud nyerni magának. Azt a pontot próbálom megtalálni, ami közérthető, közel áll a publikumhoz és ha eljön valaki a koncertre, lelkileg is gazdagodjon – mondja Máté, akinek vágya, hogy az emberek nyitottak legyenek mindenféle zenei irányzatra. – Szerintem a könnyűzene nem tudja azt a szépséget nyújtani, amit a komolyzene Bachtól a mai zeneszerzőkig. Az emberek, ha meghallják a szót, kortárs zene, elhúzzák a szájukat. Ezért szeretnék úttörője lenni ennek az irányzatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi szentmise Szany búcsújának napján

A szanyi Szent Anna-kápolnához a község búcsúján évszázadok óta zarándokolnak a keresztény hívek.… Tovább olvasom