Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A költségvetés felét elviszi az iskola és az óvoda

A gyórói költségvetés felét elviszik az intézmények. A polgármester szerint több születendő gyermek esetén megmenthető lenne az óvoda.
Pillanatnyilag nem lát kitörési pontot települése számára Ötvös László gyórói polgármester. Mint mondta: a csökkenő kormányzati pénzforrások mellett az intézménybezárás fenyegeti a rábaközi kistelepülést.

– Már a negyedik ciklusomat kezdtem, de ennyire kilátástalannak még nem láttam Gyóró helyzetét – mondta a polgármester. Legfontosabb idei feladatának a takarékosságot tartja, ám ezt nem az intézmények bezárásával szeretné elérni. Az alig egy tucat gyermeket számláló óvodának és a szintén tizenkét tanulóval (elsőtől a harmadikig) üzemelő iskolának a további működése veszélybe kerülhet. – Már idén szeptembertől lépnünk kell valamerre, felsőseink már most is a szomszédos Cirákon tanulnak – tette hozzá Ötvös László. A falu költségvetése alig negyvenmillió forint, ennek jelenleg a felét viszi el a két említett intézmény, valamint a polgármesteri hivatal. – Nem lenne problémánk az intézmények fenntartásával, ha a helybéliek több gyermeket vállalnának – mondta a polgármester.

Azzal azonban tisztában van, hogy nem könnyű az alig négyszáz gyórói élete, hasonlóan önkormányzatukhoz, melynek zökkenőmentes működését a csökkenő állami támogatások is egyre jobban nehezítik.
A falu lélekszáma évről évre csökken, anyagi gondjaikat a két-három nagyobb helyi vállalkozó sem tudja enyhíteni. – Megértem a helybéli szülők aggodalmát az iskola és az óvoda miatt, jelenleg is tárgyalásokat folytatunk a környék polgármestereivel a további működtetés érdekében – mondta Ötvös László polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bogyoszlón is az iskola sorsa a tét

Sebestyén Katalin a csornai Martincsevics Károly Városi Könyvtár igazgatójaként az elmúlt évben nyugdíjba vonult. Ám ahelyett, hogy kipihenné az elmúlt évtizedek fáradalmait, újabb nagy feladatot vállalt, miután tavaly októberben szülőfalujában, Bogyoszlón polgármesterré választották. Most komoly döntések előkészítésén dolgozik. Tovább olvasom