Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 24°C Még több cikk.

A költségeket az állam fedezi

Az erre törvényileg jogosult települések közül még csak néhányban dolgozik falugondnok. Pedig a „község mindenese” nagy segítsége lehet a falunak.
A falugondnoki rendszer felállításának ötlete még az 1980-as évek elején született, ám csak a kilencvenes évek elején épült ki az országos hálózat. A falugondnoki szolgálat célja, hogy enyhítse az apró falvak hátrányait, oldja a kistelepülések elzártságát. Megyénkben hatvannégy olyan község van, mely jogosult lenne falugondnok foglalkoztatására, ám közülük mindössze tizenkét településen működik az intézmény. A községi vezetők, úgy néz ki, hogy „vevők" is lennének a kezdeményezésre, hiszen nekik is érdekük, hogy a helybeliek kihasználva a falugondnok segítségét könnyebben, kényelmesebben élhessenek.

Az alig százötven lelket számláló Rábasebesen még nem dolgozik falugondnok, de Mizser Edit polgármester mindent megtesz azért, hogy minél előbb községi kisbusz szállítsa a két tankötelest a szomszédos általános iskolákba.
– Rábasebesen sok nyugdíjas, idős ember él. Számukra is nagyon sokat jelentene, ha lenne valaki, aki ügyes-bajos dolgaikat elintézi és bármiben segítségükre van – mondta Mizser Edit.

– Figyeljük a lehetőségeket, de nagy gondot okoz az önkormányzatnak a saját erő biztosítása. A költségvetést ugyan úgy készítettük el, hogy gondoltunk e szolgálatra, ám ehhez minden bevételnek teljesülnie kell. Egy váratlan kiadás is boríthat mindent. Én nagyon számítok a megyei támogatásra, amire úgy tudom, Vas megyében volt is már példa.
Takács Lajos, Dénesfa polgármestere úgy gondolja, hogy a falu időseinek ellátást, segítését elsősorban a falugondnok tudná megoldani.
– Dénesfán ez lenne az elsődleges feladata a falugondnoknak, de az óvodások, iskolások utaztatásában is nagy szerepe lehet – jelentette ki Takács Lajos. – Kutatjuk a lehetőségeket, részt veszünk a szolgálatot népszerűsítő rendezvényeken. Ismerjük a pályázati lehetőségeket, tudjuk, hogy bizalmi állásról van szó, és a falugondnok személyét elsősorban a helybélieknek kell elfogadniuk. Az egyesület szakértőitől azt várjuk, hogy a konkrét lépéseket ismertessék meg velünk és segítsenek a pályázatok elkészítésében.

Sopronnémetiben másfél éve dolgozik a falugondnok és a község polgármestere szerint egyre népszerűbb a helyiek körében.
– Egy ismeretlen szolgáltatásról volt szó, talán emiatt nem használták ki kezdetben a sopronnémetiek teljesen a szolgáltatást – jegyezte meg Bognár Sándor. – Most viszont már egyre többen veszik igénybe a segítségét. Nálunk a falugondnok intézi például az idősek bevásárlását, ha kell, orvoshoz viszi őket, szállítja az iskolásokat, óvodásokat, tűzoltókat. Igény szerint a ház körüli teendőket is ellátja, fát aprít, vizet készít be, nyáron pedig füvet nyír.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs egyezség a megyével

Az anyagiak terén nincs egyetértés a csornai és a megyei önkormányzat között az Arany-iskola… Tovább olvasom