Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

A kitűnő diákok tízezer forint támogatást kapnak

Letelepedési támogatás, születési segély, ingyenes tankönyv, buszbérlet. Valamenynyi segítség, melyekkel a sobori önkormányzat próbálja helyben tartani fiataljait.

Mindent megtesz a sobori önkormányzat, hogy helyben tartsa a falu fiataljait. Letelepedési támogatás, illetve kamatmentes kölcsön jár az önálló otthont teremtőknek. A gyermeket vállaló párok további segítséget kapnak a községtől. Nemes László polgármester elmondta: dolgoznak egy komplex rendszer kidolgozásán.

Az önkormányzat kezdeményezése, illetve segítsége sikeres, hiszen a lélekszám az utóbbi években állandósult a faluban. A „csúcs" a 2010 és 2012 közti két év volt. Akkor összesen nyolc kisbaba született Soboron.
És hogy milyen támogatásokat kapnak a családok? Először is az önálló otthon megteremtéséhez, azaz házvásárláshoz 100 ezer forintos kamatmentes kölcsönre számíthatnak. 50 ezret vissza nem térítendő támogatásként kapnak. Ha gyermek születik, 20 ezer forintot ad a községháza. Működik a településen az ingyenesen igénybe vehető családi napközi. Az óvodásokat a falubusszal szállítják a szomszédos településre, térítésmentesen, az iskolásoknak megveszi az önkormányzat a buszbérletet. Erre idén is és tavaly is 115 ezer forintot költöttek, nyolc diákra. A sobori általános iskolások egyébként ingyen jutnak tankönyvekhez. Azok is, akiknek ez egyébként nem járna. A községi költségvetésből erre 2013-ban 41 ezer, 2014-ben 58 ezer forintot fordítottak. A településen díjazzák a jó tanuló diákokat. Idén három kitűnő tanuló 10–10 ezer forintos könyvjutalomban részesült, a jó bizonyítványt felmutatók – összesen nyolcan voltak – 5–5 ezer forintért kaptak könyvet.

Nemes László polgármester legutóbb Horváth Krisztinának adta át az önkormányzati támogatást az önálló otthon teremtéséhez.
Nemes László polgármester legutóbb Horváth Krisztinának adta át az önkormányzati támogatást az önálló otthon teremtéséhez.


Az úgynevezett lakásfenntartási, azaz a letelepedési támogatást 2012-ben ketten vették igénybe, 2013-ban nem kértek ilyet, idén egy család részesült benne. A kisbabák után járó 20 ezer forintot 2011-ben kétszer, 2012-ben egyszer, tavaly és ebben az évben is kétszer kellett kivenni a bankból.

Nemes László polgármester úgy véli, a fiatalok helyben tartása az egyik legfontosabb feladatuk Sobor jövője szempontjából.
– A lehetőségekhez mérten örömmel segítjük a községben házat vásárlókat vagy építőket. A százezer forintos kamatmentes hitel, illetve az ötvenezer forintos vissza nem térítendő összeg mellett az önkormányzat vállalja át az ilyenkor felmerülő ügyvédi, ügyintézési és földhivatali költségeket is. A szűkös keretek ellenére a jövőben is segítjük fiataljainkat. A mostaninál komplexebb támogatási-pályázati rendszer kialakításán dolgozunk, hogy még több lehetőséget tudjunk adni azoknak, akik Sobort választják otthonuknak.

Legutóbb Horváth Krisztináék döntöttek úgy, hogy családjuk számára Sobor lesz az ideális lakóhely. Egy üres házat vásároltak, mert azt gondolják, a faluban minden feltétel adott az élethez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A betlehemezést az ötvenes években sem tiltották

A kapuvári Vass László az ötvenes évekbeli betlehemezésekről mesélt a Kisalföldnek. Az idős férfi… Tovább olvasom