Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

A kitelepítettekre emlékeztek

A Győrsövényházról 1946 májusában kitelepített félezer németre emlékeztek a helybeliek a hétvégén.

Több mint hat évtized után először volt német nyelvű szentmise vasárnap délután a győrsövényházi római katolikus templomban, amelynek falán ma is ott található az 1938-ban készült fakereszt, rajta a német–magyar felirattal: mentsd meg lelkedet. A kitelepítés hatvanadik évfordulója alkalmából megrendezett eseményre megteltek a padsorok.

Azon az 1946. májusi reggelen mintegy félezer helybeli svábot, a község lakosságának negyven százalékát ültették lovas kocsira és vitték a lébényi vasútállomásra; a végállomás Németország különböző tartományaiban volt.

A családokat, baráti kapcsolatokat szétszakító tragédiának tudható be, hogy ma már csak kevesen tudnak úgy németül a faluban – ezért a szervezők a dr. Willi Klinkhammer, a magyarországi németek plébánosa által celebrált szentmisén a liturgia teljes forgatókönyvét rendelkezésére bocsátották a híveknek, hogy megkönnyítsék az emlékezést.

A hivatalos ünnepségre a temetőnél található kopjafánál került sor. A sajátosan magyar szimbólumot öt éve állíttatta az Egyesület Győrsövényházért és a helyi önkormányzat azon győrsövényháziak emlékére, akik idegen földben nyugszanak. Szabó Miklós, a megyei közgyűlés alelnöke úgy fogalmazott: a németek kitelepítése mai szemmel nyugodtan tekinthető etnikai tisztogatásnak. „A sebek lassan begyógyulnak, és anélkül, hogy a régi fájdalmak felszínre törjenek, fontos a megtörtént események bemutatása, amiben segíthetnek bennünket a megemlékezések is" – jegyezte meg.

Hokstok Imre polgármester a győrsövényházi svábok történetét idézte fel a XVIII. század eleji betelepítéstől a második világháború végéig. „A tiszteletet, mely a kitelepítettek emlékét övezi, jól szimbolizálja a kettétört szívet ábrázoló csokor, aminek sötétebb oldala a múltat, a világosabb a jövőt jelképezi. A csokrot egy kitelepített unokája készítette az évforduló tiszteletére" – mondta. Az ünnepség végén az idén érettségiző révais diák, Fajkusz Beáta – személyes visszaemlékezéseket is tartalmazó, helyenként megrázó – tanulmányából olvasott fel részleteket a szerző és Hokstok Orsolya. „Mi, fiatalok talán el sem tudjuk képzelni a kitelepítettek fájdalmát, de a mi felelősségünk, hogy ez a szomorú történet ne merüljön feledésbe – és ne ismétlődhessen meg" – hangzott el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkéntes tűzoltók versenyeztek Dénesfán

A falu első embere szerint a verseny rendezésével környékbeli szerepüket is erősítenék. Tovább olvasom