Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A kistérségi társulásnak 62 milliót kellene visszafizetnie

Államkincstári ellenőrzések jogtalan normatívalehívást állapítottak meg a Csornai kistérségnél. A társulásnak a szociális központja miatt közel 62 millió forintot kellene visszafizetnie.
A Magyar Államkincstár (MÁK) több ellenőrzést is végzett a közelmúltban a csornai többcélú kistérségi társulásnál. Két esetben pénz visszafizetésére kötelezte a társulást. A rábatamási iskola ügyében hat-, a szociális központ miatt közel hatvankétmillió forintról van szó. Utóbbi összeggel a kistérség nem ért egyet. Szerintük csak hatmillió forint jár vissza. Most a MÁK térfelén pattog a labda.

Dr. Horváth Gyula, a társulás munkaszervezetének vezetője beszélt a részletekről a Kisalföldnek.

– A rábatamási iskola esetében 2009-es normatíva igényléséről van szó – tájékoztatott. – Az intézményt fenntartó társulás közölte a becsült létszámadatokat, amiből a következő tanév normatíváját állapítják meg. Még a továbbküldés előtt kiderült, hogy a létszám nem éri el a szükségeset, azaz nem járna a támogatás. Az ügyintéző átjavította az adatokat, mivel a fenntartó társulás év közben az intézmény átszervezésére készült. Az átszervezés nem történt meg, a MÁK észlelte az eltérést és a kistérségtől elvonták a hatmillió forintot. A társulás, érthető módon, ezt a pénzt szeretné visszakapni az érintett önkormányzatoktól. A község vezetői sem vitatják, hogy az összeget jogellenesen költötték el. Arról azonban elmondásuk szerint nem tudhattak, hogy ez a pénz nem jár.

A rábatamási intézmény fenntartói és a kistérség egyelőre egyeztet a visszafizetésről. A társulás abba is beleegyezett, hogy részletekben térítsék vissza. Dr. Horváth Gyula hozzátette: az, hogy ki hibázott és ki miatt hívták le jogtalanul a normatívát, egy másik ügy lehet.
A szociális központnál már nagyobb tét. A MÁK vizsgálata azt állapította meg, hogy több mint negyvenmillió forintot használt fel jogtalanul az intézmény 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben.

– A központ öt egységből áll, a MÁK a magyarkeresztúri és a bágyogszováti idősek gondozóházát és a csornai fogyatékosok otthonát ellenőrizte. A késedelmi kamatokkal együtt a visszakért összeg közel hatvankétmillió forint. Fontos dolog, hogy ez még nem követelés, csak álláspont. A kistérségi társulás önrevízió keretében szintén vizsgálta a felhasználásokat. Mi azt állapítottuk meg, hogy mindössze hatmillió forintról lehet szó. E két összeg áll tehát egymással szemben. Most a MÁK értékeli számításainkat, érveinket és ezek ismeretében dönt. Határozatot hoz a hivatal, amelyben közli, mekkora összegről lesz szó.

Dr. Horváth Gyula a félreértések elkerülése miatt hangsúlyozta: nem bűncselekményről vagy szándékos károkozásról van szó. A MÁK álláspontja szerint két jelentős hiba miatt lett több tízmilliós az összeg.

– Hibaként állapították meg, hogy a működési engedélyben fel nem tüntetett településekről is fogadott lakókat a két gondozóház. Utánuk viszont nem járt volna állami normatíva – tájékoztatott. – A másik, hogy ezek az intézmények ideiglenes ellátást biztosítanak, azaz maximum két évig tartózkodhatnak ott a gondozottak. Ezzel szemben voltak idősek, akik ennél tovább éltek az otthonban. A normatívát azonban két év után már szintén jogellenesen használták fel.

A szociális központ vezetője időközben lemondott tisztségéről. A helyettesítésével Boda Imrénét, a fogyatékosok napközi otthonának szolgálatvezetőjét bízták meg.

A rábatamási iskola ügyében hat-, a szociális központ miatt közel hatvankétmillió forintról van szó. Utóbbi összeggel a kistérség nem ért egyet.

Olvasóink írták

 • 2. kukszi 2011. március 30. 19:12
  „Az tény,hogy felelősöket meg kell keresni.
  Ha adminisztrációs hiba történt,akkor is nagyon sok a 65 mlkó,itt nagyon sokat és hosszú időn át kellett hibázni.Vezető mindenképpen felelős, mivel az ő beosztottjai hibáztak.
  Nem csak akkor kell ott lenni mikor a fizetést kell felvenni, hanem akkor is mikor a felelősséget kell vállalni.”
 • 1. falulakó 2011. március 30. 06:30
  „"Még a továbbküldés előtt kiderült, hogy a létszám nem éri el a szükségeset, azaz nem járna a támogatás. Az ügyintéző átjavította az adatokat, mivel a fenntartó társulás év közben az intézmény átszervezésére készült."

  átjavította
  és vajon miért javította át? Saját maga döntött így, vagy esetleg felsőbb utasításra? Tervezett dolgokra nem lehet előre támogatást igényelni. Nyilván lett volna mód arra is, hogy ha tényleg megtörténik az átszervezés, utólag igényeljék a hiányzó és jogosan járó normatívát.

  "az, hogy ki hibázott és ki miatt hívták le jogtalanul a normatívát, egy másik ügy lehet."

  lesz felelős? Hol van ilyenkor a főnök, a vezető? Aki FELELŐS a dolgozói munkájáért?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: Fidesz–MSZP nagykoalíció Csornán

A csornai önkormányzat médiapályázatával kapcsolatban Takács Krisztián, a Jobbik megyei alelnöke… Tovább olvasom