Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

A kistelepülések ragaszkodnak iskolájukhoz

A rábaközi falvak ragaszkodnak iskoláikhoz, Még ha kevés is a gyerek, fenntartják az intézményeket. A tanodák felszereltsége is megfelelő, ehhez a pályázatok segítenek.
A tanításhoz minden rendelkezésre áll, és hamarosan az épület tetőszerkezetét is kicserélik.
A közoktatási törvény 2008-ig adott haladékot az oktatási intézményeknek, hogy a szakmai munkát segítő alapvető eszközállományukat beszerezzék. A Rábaköz falvainak iskoláiban az intézményvezetők szerint minden eszköz rendelkezésükre áll ahhoz, hogy megfelelő színvonalú munkát végezzenek.

Hiányosságok persze vannak, de ezeket pályázatokkal, illetve a fenntartó önkormányzatok segítségével igyekeznek megoldani.
Az igazgatók tudomásul vették, hogy ma már a gyerekekért is versenyezni kell, vagyis az iskolák szolgáltató jellegét erősítik.
Ezért indították be például Rábacsécsényben a művészeti oktatást és a fejlesztések is ezt a területet és az ötven ott tanuló kisdiákot szolgálják.

Kihasznált lehetőségek

– Égetőkemence, korongozó, a táncosoknak mobil tükörfal, a zeneiskolának hangszerek, ezek lesznek a legfontosabb beszerzéseink a közeljövőben – sorolta Kovács Teodóra iskolaigazgató.

– Zongoránk van, de szükségünk lenne harmonikára, új szintetizátorra is, erre a célra 4–500 ezer forintot fordítunk az előzetes számítások szerint. Az általános iskolai felszereltségünk jónak mondható, a hiányosságokat öt éven belül pótolhatjuk. Ilyen például a szaktantermek kialakítása, a természettudományi előadóba a kísérleti eszközök beszerzése, a víz, a gáz bevezetése, de a nagyon jó informatikai termünk is lassan-lassan elavul, új gépekre lenne szükség.

Mindehhez több millió forint kellene, de ennek előteremtése nagyon nehéz feladat. Az önkormányzat sajnos nincs olyan helyzetben, hogy finanszírozza a kiadásokat, hiszen az állami normatívát még a községi költségvetésből is ki kell egészíteni. Működik az iskolai alapítványunk, ide várjuk a jövedelemadó felajánlható egy százalékát, és kihasználjuk a pályázati lehetőségeket is.

Barbacson a következő három év legnagyobb feladata az iskolaépület tetőszerkezetének teljes cseréje lesz. Nagyné Nagy Gabriella igazgatótól megtudtuk: pályázaton sikerült a beruházáshoz szükséges pénzt elnyerniük, de az önkormányzati támogatás is elengedhetetlen volt.

Sokszor erőn felül

– Fenntartónk minden kérésünket igyekszik teljesíteni, sokszor erején felül is – mondta az intézményvezető. – De említésre méltó az a segítség is, amit a szülők nyújtanak az iskolának, pénzbeli támogatásban, fizikai munkában. Ezenfelül szerencsére a vállalkozók adományaira is számíthatunk, ők is segítik, hogy hetvennégy diákunk minél jobb körülmények között tanulhasson. Nagyné Nagy Gabriella szerint a községi iskolában dolgozó pedagógusok a kötelező óraszámon túl is az intézmény és a gyerekek rendelkezésére állnak. Akár sport- vagy tanulmányi versenyről van szó, a kollégák zokszó nélkül vállalják az utazás költségeit és az erre fordított időt sem sajnálják.
A vitnyédi iskola jelenleg hátrányos helyzetben van, hiszen a gyerekek három épület között vándorolnak. Zsámbokiné Buday Anna igazgató szerint addig, amíg új iskolájuk nem épül meg, nem tudják eszközállományukat fejleszteni.
– Most csupán a számítógépes szaktantermünk létezik, de az elképzelések szerint új helyünkön már mind a kémiai, a fizikai és a nyelvi labor, sőt tornaterem is rendelkezésre áll – tájékoztatott az igazgató. – A szakos ellátottságunk jó, pályázaton is nyertünk eszközbeszerzésre pénzt, de addig tényleg nem tudunk mozdulni, amíg régi helyünkön vagyunk.
Tóth Kálmán vitnyédi polgármester is azt mondja: mindenképpen lépniük kell az iskola ügyében, hiszen a három épületből kettő balesetveszélyes.

A tervek elkészültek

– A falu legrégibb épületeiben tanulnak a gyerekek, a három ingatlanra már eddig is rengeteget fordítottunk, de ma már nincs értelme többet költeni, ezért új iskolát építünk. A tervek elkészültek, remélhetőleg pályázaton is nyerünk támogatást és jövőre megkezdjük a kivitelezést.
„ Most száztizenhárom gyerekünk van, arra törekszünk, hogy a tanulói létszám elérje a kétszázat, s az új iskola kihasználtsága teljes legyen."
– Ezért várjuk majd a környékbeli községek diákjait is – jelentette ki Tóth Kálmán.
Hövejen ma már csak az alsó tagozat első három osztálya működik, az is a kapuvári Pátzay-iskola kihelyezett osztályaként. Az iskola épületét nemrégiben felújították, jelenleg tizenhárom tanulója van. Horváth Istvánné polgármester állítja: megéri még ezzel a kevés gyereklétszámmal is fenntartani az intézményt.
– Az állami normatívát a kapuvári önkormányzat kapja, a höveji önkormányzat az ezen felüli költségeket fizeti. Ez tavaly hatszázezer forint volt, de mi álljuk a pedagógus bérét és az épület fenntartását is. Amíg képesek vagyunk rá, mindenképpen ragaszkodunk az iskolához, hiszen ezek a gyerekek még nagyon kicsik ahhoz, hogy utazzanak, ráadásul ha már hatévesen elkerülnek a faluból, később sem lesz, ami idekösse őket – hangsúlyozta Horváth Istvánné.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pályázatokban bíznak Kapuváron

A kapuvári önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy a város idei… Tovább olvasom