Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A kistelepülések is sokat költenek

Fűnyírás, parkosítás, virágültetés – az önkormányzatok tavaszi feladatai, amik jócskán megterhelik a községek kasszáját.
A kistelepülések önkormányzatait alaposan megterheli a zöldterületek gondozása. Vitnyéden például évente félmillió forintot fordítanak erre a célra. A szükséges gépeket, felszerelést pályázati pénzből vásárolták meg Mihályiban, de virágosításra ott is 200 ezret költöttek.

A vásárosfalui önkormányzat évről évre pályázati támogatásból szépíti a község közterületeit. Molnár Sándor polgármester érdeklődésünkre elmondta: nem nagy összegeket, harminc-negyvenezer forintot eddig minden évben nyertek a környezet rendben tartására. Ez az összeg legalább a szükséges üzemanyag költségeit fedezi.

– Évente körülbelül százezer forintot fordítunk az utcák, terek gondozására – fogalmazott Molnár Sándor. – Most tavasszal a templom körüli téren, illetve a kultúrház előtt ültettünk virágokat, összesen húszezer forint értékben. Az önkormányzati területek a falugondnok „felügyelete" alá tartoznak, munkáját egy önjáró fűnyíró és egy szegélynyíró könnyíti, illetve az önkormányzat közcélú alkalmazottja segít be.

– Természetesen Cakóházán is önkormányzati pénzből tartjuk rendben a közterületeket – tájékoztatta a Kisalföldet Csepi Éva. A polgármester megjegyezte: gondozzák a temetőt, a kultúrház udvarát, a nagykereszt melletti parkot, összesen körülbelül 3–4000 négyzetmétert.
A házak előtti területet a tulajdonosok tartják rendben, de néhány idős, egyedülálló helybeli portája körül a falugondnok és a közcélú alkalmazott feladata a fűnyírás.

– Köszönettel tartozunk Németh Ottó rábcakapi polgármesternek, aki a település fűnyíróját szükség esetén kölcsönadja nekünk. Idén már kétszer nyírtuk a közterületeket, számításaink szerint 80–100 ezer forintot kell erre a célra fordítanunk – tette hozzá Csepi Éva.
Vitnyéden mintegy félmillió forintba kerül ugyanez, két nyakba akaszthatós, két önjáró és egy kis fűnyíróval dolgozhat az önkormányzat egy állandó és egy közcélú munkatársa. Tóth Kálmán polgármestertől megtudtuk: hat hónapos időszakot lehet számolni erre a munkára, az üzemanyag és a gépek karbantartása terheli a költségeket. „A virágosítás és parkosítás szempontjából szerencsések vagyunk, mivel támogatásból ingyen kapjuk a facsemetéket, palántákat" – jegyezte meg a vitnyédi polgármester.

Mihályi jelentős parkosított, füvesített területtel rendelkezik, Pap Lajosné polgármester úgy tájékoztatott, hogy mintegy 4–5 hektárt tartanak rendben.

– A költségvetésben különítünk el forrást erre a célra, két önkormányzati dolgozó felügyeli a közterületeket – árulta el a polgármester. – Sok a „zöldövezetünk", hiszen az intézményi parkok és a focipálya gondozása is hozzánk tartozik. Csak az iskolához tartozik körülbelül egy hektár, illetve a sportpálya és környéke is jelentős nagyságú, másfél hektáros terület. A fűnyírás folyamatos, egy-egy alkalommal 50 ezer forintért vásárolunk üzemanyagot. A gépeket sikerült korábban pályázati támogatásból beszereznünk, de a javítás, karbantartás is sokba kerül. A tavaszi parkosításra, virágok ültetésére 200 ezer forintot fordítottunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyári programok iskolásoknak

A Balatonnál, a Velencei-tónál és az ország más részein is táboroznak idén nyáron rábaközi gyerekek. Ám lesznek, akik a megszokott hazai környezetben élvezik a vakációt. Közeledve a tanév végéhez, adódik a kérdés; az iskolák szerveznek-e nyári tábort tanulóik részére? Mint a válaszokból kiderült, eléggé vegyes a kép. Tovább olvasom