Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

A kínai olcsó, a magyar megbízható

Német befektetők jártak a Proverthánál: a befektetői lehetőségeket vizsgálták meg a Rábaközben.
Szalay Antal meghívására német bankárok és ügyvédek jártak a minap a Rábaközben és Sárváron. A Provertha üzemeiben a befektetési lehetőségeket és a helyi technológiát vizsgálták. A cég tulajdonosa elmondta: a vendégek elégedettek voltak, a későbbiekben az általuk képviselt befektetői csoportoknak – a látottak alapján – tudják ajánlani a kapuvári ipartelep lehetőségeit.

Az ismerkedő német bankárok
„A látottak alapján elképzelhető"

A vendégekkel tárgyalt a város polgármestere is. Biró Péter szerint harminc hektár kihasználatlan terület várja a külföldi érdeklődőket, s emellett a Provertha is építene üzemcsarnokot bérbeadásra. Biró Péter kijelentette: Kapuvár körzetében vonzó lehet a nagyszámú szabad munkaerő.
A helyi befektetési lehetőségekről szólva Nagy László nürnbergi ügyvéd kijelentette: tömegtermelés esetén a kínai, olcsó munkaerő kihagyhatatlan a német vállalatok számára, de az ár nem minden. A magyar munkaerő és minőség megbízhatóbb, rendezettebbek a körülmények és az EU-tagság sem elhanyagolható tényező. A Rábaközben látottak alapján elképzelhető helyi beruházás. Hasonlóan nyilatkozott a pforzheimi Sparkasse képviselője is.

Egyelőre elmaradt az útépítés

A Provertha emellett is kiemelt téma a városházán. A kapuvári képviselő-testület ülésein többször elhangzott a cég dolgozói létszámának bővítése. Szalay Antal tulajdonos hangsúlyozta: közte és az önkormányzat között létrejött szerződés az üzem jelenlegi helyére száz fő foglalkoztatását írta elő. Ez napjainkra – száztíz dolgozóval – meg is valósult. Bár a megkötött kontraktusban másik száz dolgozó felvétele is szerepel, azt egy későbbi, önkormányzati útépítés után valósítanák meg. Kiemelte: közel nyolcmillió eurót fektettek be az országban. A kapuvári csarnok megnyitásakor több pályázatot adtak be a szakminisztériumokhoz, napjainkig eredménytelenül. Beruházások támogatására beadott, több száz millió forintos pályázatukat és az új munkahelyek létrehozására beadott pályázatukat is forráshiányra hivatkozva utasította el a minisztérium. Ezeket a pénzeket egy fröccsöntőüzem létesítésére kérte a Provertha, ennek érdekében akkor nagyobb méretű csarnok létesítését határozták el a tulajdonosok. Ez Kapuváron meg is valósult, a fröccsöntő-üzem azonban a központi támogatások elmaradása miatt nem a rábaközi kisvárosban létesült.

Teljes kapacitással üzemeltetnék

Szalay Antal megjegyezte: más nagy projekteket, mint például a műanyag-galvanizáló üzem, jelenleg pihentetik, de vizsgálják ennek megvalósítását. – Nem azért építettünk Kapuváron hét méter magas, több mint ötezer négyzetméteres üzemet, hogy az fél kapacitással működjön – mondta a tulajdonos. Hangsúlyozta, a városban bezárt gyárak felszabaduló munkaerejét szerették volna a kapuvári fröccsöntőprojektben foglalkoztatni. A fejlesztések azonban nem álltak meg náluk, jelenleg is dolgoznak az üzemcsarnok jobb kihasználásának megteremtéséért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz helyzetben a kistelepülések

Mennyi pénzzel gazdálkodhatnak jövőre az önkormányzatok? Megkérdeztük a kistelepüléseket. Tovább olvasom