Kisalföld logö

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 30°C Még több cikk.

A kevesebb jöhet a norvég alapból

Csorna - Valószínűleg meghiúsul a csornai művelődési központ „norvég alapos" teljes felújítása, tudáscentrummá alakítása. A pályázat más „kosárba", alacsonyabb finanszírozásba esett vissza.
A vártnál kevesebb pénzt kaphat a csornai önkormányzat a Városi Művelődési Központ felújítására. A norvég alaptól az első információk szerint 550 ezer euró érkezett volna a kistérségen keresztül, ám most kiderült: a beruházást mindössze 30 százalékkal tudják támogatni, de ez sem biztos.

Papp József szocialista országgyűlési képviselő, volt csornai polgármester a Kisalföld 2007. október 13-i számában adta hírül: a tudáscentrum kialakítására a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás 2006-ban benyújtott pályázata több mint 150 millió forintot nyert.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség azonban most arról értesítette a kistérséget, hogy a pályázat átkerült az állami támogatási szabályok hatálya alá. Magyarul ez azt jelenti, hogy a támogatás mértéke nem lesz olyan magas, ahogy arra Csornán számítottak.

Dr. Döbrössy Adrienn, a város jegyzője a Kisalföldnek elmondta: az egyik, hogy csekély összegű, az uniós megfogalmazás szerint „de minimis" támogatást vesznek igénybe. Ennek mértéke 200 ezer euró, ám ezt a megoldást a kistérség elnöksége elvetette, mivel ekkor elesnének további „de minimis" támogatásoktól.

A másik változat, hogy 30 százalékos támogatást kapnak re-
gionális beruházásként.

– Az előzetes számítások szerint a költségeket 320 ezer euróra lehet levinni. Így persze a beruházás műszaki tartalma is csökkenne – tájékoztatott Dr. Döbrössy Adrienn. – A kistérség a 30 százalékos támogatottság mellé 50 ezer eurót tenne, de még mindig hiányozna 105 ezer euró, körülbelül 30 millió forint. Ezt valakinek, leginkább a csornai önkormányzatnak kellene vállalnia.

A képviselő-testület úgy döntött, hogy a kistérség a pályázatíró céggel dolgoztassa át a projektet.

Miután az új költségvetést és a műszaki tartalmat megismerik, határoznak arról, hogy biztosítják-e ezt az összeget.

Ha igen, akkor újra el kell bíráltatni a pályázati anyagot.

A 2006-os tervek szerint a művelődési központban kialakítandó tudáscentrum programjai, szolgáltatásai minden korosztály számára nyújtottak volna valami újat. Úgy volt, hogy a tudáscentrum, mint képzőközpont az élethosszig tartó tanulás egyik kiemelt térségi bázisa lesz és projektközpontként is működik. A tudásház infrastruktúrájának kialakítása a művelődési ház felújításával valósult volna meg. A beruházás költségvetése akkor 150 millió 192 ezer forint volt, amiből a művelődési központ felújítására 95 millió forintot szántak.

Olvasóink írták

 • 2. gabe 2008. november 09. 16:16
  „Jajj, ne legyél már ennyire pesszimista Putyilov ! Milyen szépen halad a termálfejlesztés is! :-)

  Amúgy tényleg nagy csoda lenne, ha valami elsőre sikerülne.
  Vagy olyan hírt hallanánk, hogy a beígért támogatásnál többet kapunk !
  Fő az optimizmus ! :-)”
 • 1. Putyilov 2008. november 08. 15:04
  „Tehát ebből sem lesz semmi mostanában.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopták az autót, vagy mégsem?

Kapuvár - Autólopást jelentettek be a minap a kapuvári rendőrségen, ahol az illetékesek szerint évek… Tovább olvasom