Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

A Keszeg-érért aggódnak a markotabödögeiek

Elhanyagolt állapotban van a Keszeg-ér a markotabödögei szakaszon. A helyi önkormányzat a vízügyi igazgatóságot kérte, hogy tisztítsa meg a medret. A szervezet foglalkozik ügyükkel.

A Keszeg-ér állapotáért aggódnak a markotabödögeiek. Úgy érzik, a falujukat átszelő patakot elhanyagolják kezelői. Nem kaszálják a partját, nem tisztítják a medrét. Horváth Sándor polgármester emiatt egyeztetésre hívta a környezetvédelmi felügyelőség, illetve a vízügyi igazgatóság szakembereit. A helyiek ígéretet kaptak rá, hogy intézkednek az illetékesek.

– A Keszeg-ér folyása megállt, gyakorlatilag állóvíz alakult ki a mederben – ismertette a helyzetet a községvezető. – Évekkel ezelőtt nagyon sok pénzt költött a vízügy a patakra, rendbe tették, kitisztították. Az utóbbi időben azonban elhanyagolták. Benőtte a gaz, a növényzet, melegebb napokon érezni a faluban posványos, büdös szagát. Falunk belterületén azt a partrészt, amihez hozzáférünk, próbálja az önkormányzat karbantartani. A meredek partoldalt azonban nem tudjuk kaszálni, mert ahhoz speciális gépek kellenek. Nekünk azonban olyanok nincsenek. Markotabödögén a Keszeg-ér már rontja a faluképet. Gondot okoz, hogy a Barbacs–Markotabödöge közös szakaszon nagyon felgyűlt az iszap. Elég öt-tíz centiméteres vízszintemelkedés és a környező réteket elönti a víz. Éppen azon az átereszen ömlik ki a víz a kaszálókra, amelyiknek a levezetés lenne a feladata. Így tehát a gazdáknak is gondot okoz az elhanyagolt állapot. Nem tudják munkálni birtokaikat, noha a különböző hatóságok ellenőrzik őket.

Dombos István markotabödögei gazda is várja, hogy a Keszeg-ér medrét rendbe tegyék. Neki telepített erdeje issza a levét szó szerint is a kialakult helyzetnek.
Dombos István markotabödögei gazda is várja, hogy a Keszeg-ér medrét rendbe tegyék. Neki telepített erdeje issza a levét szó szerint is a kialakult helyzetnek.


Ezt a tényt erősítette meg Dombos István is, akinek rétje és erdeje is van a Keszeg-ér mentén. A Kisalföldnek elmondta: az áradások miatt telepített nyárfái már sárgulnak, nem megfelelő számukra az élettér. Ő is abban bízik, hogy az illetékes szervek hamarosan megteszik a szükséges lépéseket.

Horváth Sándor polgármester hozzátette: erre ígéretet kaptak.
– Annyit máris elértünk, hogy foglalkoznak a kérdéssel. Megértem én, hogy a vízügynek anyagi gondjai vannak és nem kerül annyi pénz az ilyen munkákra, mint korábban. Kérésünk azonban nem teljesíthetetlen. Elég lenne a meder szélét lekaszálni, illetve az érintett szakaszon az iszapréteg által alkotott gátat megszüntetni – jegyezte meg a községvezető.

Olvasóink írták

 • 4. Star-Spangled 2011. július 10. 23:13
  „Majd jon a kozmunka es vegre rend lesz!!!!!!”
 • 3. janus 2011. július 09. 09:30
  „goldman ez igy van sajnos”
 • 2. janika 2011. július 08. 16:49
  „Lényeg, hogy erre is el lehet adni a horgász engedélyt!”
 • 1. Goldman 2011. július 08. 10:09
  „Az egész ország el van hanyagolva.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgárőrök a helyiek szolgálatában

2009 márciusában öt település, köztük Rábacsécsény alakította meg a Rába-menti Polgárőr Egyesületet.… Tovább olvasom